forum nie działa w Operze
forum nie działa w Operze
Nie wyświetla się strona forum w Operze (przeglądarka internetowa), reszta działa tylko to forum nie.
Wszystko jest OK. Mam Opere 8.54 pl i forum działą bez zarzutów. Był już podobny temat na forum. Rozwiązaniem jest zazwyczaj ustawienie "przedstawiania sie przeglądarki jako IE" bo zapewne widzisz dziwne literki zamiast normalnego wygladu forum. I jeszcze jak masz nowszą wersję 9cośtam to wróć do poprzedniej - nowa jest jeszcze zbyt niedopracowana.
http://www.pinkbike.com/photo/2662706/ na kili
Panie Mariuszu, reinstalacja Opery nic nie pomoże, ponieważ tak naprawdę problem tkwi w błędnej konfiguracji tego właśnie forum. Ma ono nieopatrznie ustawioną opcję "Enable GZip Compression". Dlaczego nieopatrznie? Ano dlatego, że sam serwer już domyślnie kompresuje strony, więc włączenie tej opcji dla forum skutkuje podwójnym jej zapakowaniem.nikom pisze:yo, sprubuj zainstalowac nowsza wersje opery, bo z tego co wiem to opera nie chce wyswietlac forum przez wlaczona opcje kompresji danych gz czy jakos tak... nie wiem dokladnie, ostatnio dostalem maila w tej sprawie od programistow opery z norwegii hehe. proponuje re instalacje, pozdro!!
Dlaczego tego efektu nie widać w IE albo w Firefoksie?
Nie widać dlatego, że kod forum sprawdza z jaką przeglądarką ma do czynienia, gdy stwierdzi obecność ww. przeglądarek wyłącza kompresowanie forum, ponieważ te przeglądarki mają problemy z tym związane.
Przytoczę jeszcze wątek, w którym programiści phpBB jednoznacznie wskazują, że takie zachowanie wynika z błędnej konfiguracji forum: http://www.phpbb.com/phpBB/viewtopic.php?t=413337
Poza tym w interesie twórców tego forum leży to, aby strona była jak najbardziej popularna. Niepotrzebne włączenie opcji kompresowania forum przyczynia się do wycięcia 800 tysięcy potencjalnych czytelników tego forum używających Opery. Czy warto to robić na własne życzenie?
Pozdrowienia
Robert Błaut