forum nie działa w Operze

rzezbi
Kontakt:

forum nie działa w Operze

Post autor: rzezbi »

Nie wyświetla się strona forum w Operze (przeglądarka internetowa), reszta działa tylko to forum nie.
Ktoś Nowy
Kontakt:

Post autor: Ktoś Nowy »

Wszystko jest OK. Mam Opere 8.54 pl i forum działą bez zarzutów. Był już podobny temat na forum. Rozwiązaniem jest zazwyczaj ustawienie "przedstawiania sie przeglądarki jako IE" bo zapewne widzisz dziwne literki zamiast normalnego wygladu forum. I jeszcze jak masz nowszą wersję 9cośtam to wróć do poprzedniej - nowa jest jeszcze zbyt niedopracowana.
http://www.pinkbike.com/photo/2662706/ na kili
froger34
Kontakt:

Post autor: froger34 »

mi na operce wszytsko ładnie śmiga.. nie ma problemów...
nikom
administrator
Kontakt:

Post autor: nikom »

yo, sprubuj zainstalowac nowsza wersje opery, bo z tego co wiem to opera nie chce wyswietlac forum przez wlaczona opcje kompresji danych gz czy jakos tak... nie wiem dokladnie, ostatnio dostalem maila w tej sprawie od programistow opery z norwegii hehe. proponuje re instalacje, pozdro!!
ble
Kontakt:

Post autor: ble »

ja swojego czasu jak korzystalem z opery tez mi dzialo to forum bez problemow
rzezbi
Kontakt:

właśnie zainstalowałem Opere 9.0 i jest to samo :/ kiedyś też normalnie wchodziłem na to forum przez Opere ale od jakiegoś czasu nie moge ...
nikom : mógłbyś wkleić co Ci napisali goście od Opery ?
Red Bull
Kontakt:

Post autor: Red Bull »

rzezbi uruchom starsza wersje niz 9.0, wejdz w Narzędzia/Preferencje.../Sieć i tam masz "Identyfikacja przeglądarki". Zmień na "Przedstawiaj się jako MSIE 6.0" i kliknij OK

mi pomoglo, mam nadzieje ze Tobie tez
rzezbi
Kontakt:

Ktoś Nowy i Red Bull mieli racje (trzeba było przestawić w Operze, żeby przedstawiała się jako IE)... porąbane

powie mi ktoś czemu tak jest ? Czy to nie jest tak, że sama strona dh-zone blokuje dostęp przez opere ? bo innej możliwości nie widze ... Jak tak to po kiego grzyba i kto to zrobił ?
Piter_TL
Kontakt:

Post autor: Piter_TL »

Mi lepiej działa niz na Explolerze...
quiris
Kontakt:

Post autor: quiris »

nikom pisze:yo, sprubuj zainstalowac nowsza wersje opery, bo z tego co wiem to opera nie chce wyswietlac forum przez wlaczona opcje kompresji danych gz czy jakos tak... nie wiem dokladnie, ostatnio dostalem maila w tej sprawie od programistow opery z norwegii hehe. proponuje re instalacje, pozdro!!
Panie Mariuszu, reinstalacja Opery nic nie pomoże, ponieważ tak naprawdę problem tkwi w błędnej konfiguracji tego właśnie forum. Ma ono nieopatrznie ustawioną opcję "Enable GZip Compression". Dlaczego nieopatrznie? Ano dlatego, że sam serwer już domyślnie kompresuje strony, więc włączenie tej opcji dla forum skutkuje podwójnym jej zapakowaniem.
Dlaczego tego efektu nie widać w IE albo w Firefoksie?
Nie widać dlatego, że kod forum sprawdza z jaką przeglądarką ma do czynienia, gdy stwierdzi obecność ww. przeglądarek wyłącza kompresowanie forum, ponieważ te przeglądarki mają problemy z tym związane.

Przytoczę jeszcze wątek, w którym programiści phpBB jednoznacznie wskazują, że takie zachowanie wynika z błędnej konfiguracji forum: http://www.phpbb.com/phpBB/viewtopic.php?t=413337

Poza tym w interesie twórców tego forum leży to, aby strona była jak najbardziej popularna. Niepotrzebne włączenie opcji kompresowania forum przyczynia się do wycięcia 800 tysięcy potencjalnych czytelników tego forum używających Opery. Czy warto to robić na własne życzenie?

Pozdrowienia
Robert Błaut
Matiz_dh
Kontakt:

Post autor: Matiz_dh »

ja mam opere i mi działa wszystko
http://www.pinkbike.com/photo/1034143/
http://www.pinkbike.com/photo/1034142/
nikom
administrator
Kontakt:

Post autor: nikom »

juz powinno dzialac, opcja gzip zostala wylaczona ;) dzieki i pozdrawiam !
quiris
Kontakt:

nikom pisze:juz powinno dzialac, opcja gzip zostala wylaczona ;) dzieki i pozdrawiam !
Ja również dziękuję za szybką reakcję i naprawienie problemu :)
rzezbi
Kontakt:

w kończu nie muszę się maskować pod paskudnym ie :D
balosek
Kontakt:

Post autor: balosek »

Ja mam opere i mi wszystko dziala moze nie masz jakies wtyczki albo stara opere masz!
BMX TO MOJE DRUGIE IMIE

SZPRZEDAM KLAMKI DO BMX'A tektro 289A CZARNE
Nie wyzywac
quiris
Kontakt:

balosek pisze:Ja mam opere i mi wszystko dziala moze nie masz jakies wtyczki albo stara opere masz!
Zauważ, że forum zostało naprawione jakiś czas temu...
ODPOWIEDZ