Dirt/Street. Temat dla specjalistów.

noob
Kontakt:

Dirt/Street. Temat dla specjalistów.

Post autor: noob »

Dzień dobry. Potrzebuję pomocy fachowca. Składam rower. Posiadam tylko ramę Kona Cowan. Całą resztę muszę dokupić. I tutaj mam wielki dylemat. Największy problem sprawia mi amortyzator. Jestem zdezorientowany. Początkowo chciałem kupić Marzocchi Drop Off 3 20mm w/axle 2006 za 1150,00 zł. W ostatniej chwili odradzono mi. Teraz zastanawiam się nad Marzocchi Extreme Freeride 66 Vf2 za 1850,00 zł. Mogę na amortyzator wydać maksymalnie 1800,00 zł. Na wszystkie części, oprócz ramy którą już mam mogę wydać 4500,00 zł – łącznie z amortyzatorem. Dużo amortyzatorów można dostać teraz sporo taniej. Mniej więcej o 40%-50% niż normalnie. Nie mam pojęcia jaki amortyzator mam kupić. Rower składam do Dirtu i Streetu.

Ważę 90,00 kg. Mam 1,84 wzrostu. Nie jestem otyły. Bardzo mocno zbite mięśnie. Trenuję akrobatykę już 3 rok. Rower będzie porządnie przeciążany. Jeździłem już wcześniej na sprzęcie za około 700,00 zł. Rozleciał się tak, że nie dało się go już naprawić. Więc mam już pewną wprawę jeśli chodzi o wybicie, bunnyhopy czy skoki na średnich hopkach.

Nie wiem czy reszta kompletu się sprawdzi, jak możecie polecić mi coś innego, zaproponować, doradzić, skomentować – będę bardzo wdzięczny. Nie wiem czy osprzęt się nada. To właśnie wam będę zawdzięczał skompletowanie sprzętu, sam jestem za cienki w uszach.

Rama Kona Cowan M 15,5” (M) 2006
Amortyzator
Hamulec tył Mono M4
Piasta tył Da Bomb HS-F20
Piasta przód Da Bomb HS-F10
Opona tył Nokian xxx
Opona przód Nokian xxx
Suport TRUVATIV ISIS model GIGA PIPE DHLT
Obręcz tył Sun R. Double Track 24" 36otw
Obręcz przód Sun R. Double Track 24" 36otw
Mostek RADIATOR 2005 STEM
Kierownica MUTHA HUCKA
Sztyca Truvativ XR
Siodełko Perv Fattie, psa-bwp BMX
Pedały DARTMOOR Bloody Marry
Reduktor Reborn singlespeed 16 z
Łańcuch KMC K910
Korba Truvativ Hussefelt Howitzer HSS-4 (175mm
Stery Dangerous Mike Tatanka
Szprychy DT Champion black 74 szt.

Dziękuję wszystkim którym zdecydują się mi pomóc. Mile widziane krótkie objaśnienie, dlaczego to, a nie to. Sprzęt chcę skompletować nowy. Nie chcę wkładać używanych części.
mAcieKz
Kontakt:

Post autor: mAcieKz »

Mostek może NS Quark zamiast Radiatora? Leżejszy i według mnie wytrzymalszy

Amortyzator: Pike SL to dobra opcja do Dirtu i Streetu, w miasto ustawiasz skok na 100 na chopy 130 a jak zechcesz na jakies DH to na maksa skok i już...
www.roztocze.yoyo.pl
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

Dobry secik w sumie zlozyles , pierwszy post i prosze sensowany :D
Co do amorka 66 beda wedlug mnie zbyt potezne - osobiscie sam bym zakupil Pika.
www.mm-foto.pl
Przemooo_DH
Kontakt:

Post autor: Przemooo_DH »

po co ci66 do streeru i dirtu? bierz dj1 albo pike`a albo gold labela ale nie wiem ile stoi

edit:wziąłbym jeszcze zamiast kiery mutha fucka pere`a 4130 i zamiast suportu truvativ giga pipe dartmoora hard bar. to omje zdanie
http://www.pinkbike.com/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=106091
dj2
Kontakt:

Post autor: dj2 »

Mi sie podoba,jedynie zmieni bym 4 rzeczy.

Stery fas pigy dh pro-bo pewnie sa lepsze i tansze
Korba oki,ale kup kotsza 170,ja mam 175 i przy kolach 24 i gejach platformach tak czesto zachaczam,ze nastepna musi byc krotsza.
Moze geje bym wziol Ns;a-bo biale sa fajne i wiekszy lans

Amor moze gold label jak masz sianko...Pewnie reszta ludzi wymieni zaraz reszte i powiedza ci ,ze masz kupic inna rame,ale takie uroki tego forum, beka

pozdro
http://img403.imageshack.us/my.php?image=img2147ue3.jpg
Szopik
Kontakt:

Post autor: Szopik »

mAcieKzPike jest za delikatny jak dla poczatkujacego w streecie i dircie.
noobAmortyzator o soku 150mm tak jak 66 nie nadaje sie do streetu.
Kup cos o skoku 80 do 130 maks.
1) Manitou Gold LAbel cena: 1400
2) DJ 3 2006 os 20mm cena 1600
??
- Bike
mAcieKz
Kontakt:

Szopik ale on pisałze juz podstawy zna, cytuje "...mam już pewną wprawę jeśli chodzi o wybicie,bunnyhopy czy skoki na średnich hopkach. "

no ale jak mam cos mocniejszego zaproponowac no to Sherman, jak Ci sie poszczęsci możesz wyrawać używke w bardzo dobrym stanie albo jak masz wielkiego fuksa nówke ;]
www.roztocze.yoyo.pl
noob
Kontakt:

Dziękuję wszystkim którzy się udzielili do tej pory. Wasze wypowiedzi dają sporo do myślenia. A co powiecie o Marzocchi Drop Off 4 20mm w/axle. Amortyzator jest na 130 mm. DirtJumper 3 2006 niestey nie, kolega połamał ostatnio. Tą część łączącą dwie golenie. Poczytam o Pike Sl i Manitou Gold Label. Wyglądają na niezłe amorki.
mAcieKz
Kontakt:

noob czyli Twoj kolega połamał koronę ;] a ten rocznik co połamał to był 2006?

co do Drop Off'a to:

http://www.dh-zone.com/sprzetownia/rece ... pr&SID=987
www.roztocze.yoyo.pl
gwarek
Kontakt:

Post autor: gwarek »

tylny hamules- wypas, ale poco?? w zupełności wystarczy mono mini dlatego że w dircie i streecie tarcza sie tak nienagrzewa, a siła hamowania w tai mniepozornym mini jest zaskakująca, i tu już troche zaoszczędzasz kasy i zamiast pika dokładasz do gold labla i mas zamor stricte do dirtu i streetu, zdecydowanie zmień pakiet na co nieiwme sam miałem dhlt przetrwał 3 miesiące, potem był dh team 4 miechy i teraz jest znów dh team ale już ma luuuuuzy mocne, ja bym zaryzykowął race face srx( atak btw czy ta korba hussefelt howitzer nie jest właśnie na howitzera??)stery dm tatanka?? nieiwme ale napewno poleciłbym tiogi mx albo acccenty ac n.18( maszyny uszczelniane podwójnie na miskach cro mo cena ok 75 zł, prawie połowa tatanków)

zmieniłbym kiere, moim zdaniem mutha hucka jest zbyt szerko co znacznie utrudni xupy i barspiny jak i inne ttiki, 680 bedize git

wziąłbym inne obręcze alexrims supra mt 6 komór, wiele pozytywnych opini a double track budzi mieszane uczucia, a jak nie supry to single tracki

reszta całkiem nice, udanego składania
Cudi<StR33T>
Kontakt:

Post autor: Cudi<StR33T> »

Co do amorka.. niebrałbym manitou..mam uprzedzenie do tych widelców...
np.. Stance... zeby trafić na dobrze działające tłumienie Fluid Flow- loteria..
Schodząca anoda... pozatym praca pozostawai wiele do zyczenia np.. w shermanie.. jeżdziłem na firefly.... 5000razy lepiej chodzi dropp off 4...
Ale niech będzie.. Jak chcesz to weź...
Wzasadzie dirt/street poleciłbym pika... Jednak zważywszy na to że jestem zwolennikiem marzocchi(i to nieee bez powodu) wziąłbym tego Dropp Offa 4 Lub DJ I na sztywną oś... tam raczej nie złamiesz booooostera :P

Aha NIE KUPUJ KORBY HOWITZERA !!!!już 2 którą widzę notorycznie odkręcająca się i łapiącą luz na isis...( oba mają moi kumplowie).. w zasadzie porażka ze strony truvativa jeśli chodzi o mocowanie isis...(korba załozona bez sruby lata na wszystkie strony co nie powinno miec miejsca... w moim hussefelcie jak zakładali korbe (bez jeszcze wkreconej sruby) niedało sie jej ruszyc.. wiec nie wiem czy w tym howitzerze te zabki sa zamałe czy co....
Ale to jedyna rzecz co bym zmienił w twojej konfiguracji....
Polecam Korbe Hussefelt+Pakiet FSA Platinum DH(189zł) albo GPDH na 4 maszynkach (ale musisz go czesciej serwisowac gdyz nie jest wogóle uszczelniony.. ale za to wyjebiscie mocny)
ACid in the sky :() Zły plan nie jest dobry :)
Skr_180
Kontakt:

Post autor: Skr_180 »

W sumie nigdy nie jezdziłem na Gold Labelu...
do manitou jakos nie mam przekonania jesli chodzi o amortyzatory stance np.
Pike 426(to jest chyba ten najlepszy na 2006) - wypaśny jesli chodzi o pracę i o mozliwość regulacji ale podobno mało wytrzymały na uderzenia boczne.. a SL nie ma regulacji naprężenia wstępnego o ile sie nie myle...
Pozdrawiam
Fight & Fight When You Know You're Right :D
Cudi<StR33T>
Kontakt:

Post autor: Cudi<StR33T> »

Co do amorka.. niebrałbym manitou..mam uprzedzenie do tych widelców...
np.. Stance... zeby trafić na dobrze działające tłumienie Fluid Flow- loteria..
Schodząca anoda... pozatym praca pozostawai wiele do zyczenia np.. w shermanie.. jeżdziłem na firefly.... 5000razy lepiej chodzi dropp off 4...
Ale niech będzie.. Jak chcesz to weź...
Wzasadzie dirt/street poleciłbym pika... Jednak zważywszy na to że jestem zwolennikiem marzocchi(i to nieee bez powodu) wziąłbym tego Dropp Offa 4 Lub DJ I na sztywną oś... tam raczej nie złamiesz booooostera :P

Aha NIE KUPUJ KORBY HOWITZERA !!!!już 2 którą widzę notorycznie odkręcająca się i łapiącą luz na isis...( oba mają moi kumplowie).. w zasadzie porażka ze strony truvativa jeśli chodzi o mocowanie isis...(korba załozona bez sruby lata na wszystkie strony co nie powinno miec miejsca... w moim hussefelcie jak zakładali korbe (bez jeszcze wkreconej sruby) niedało sie jej ruszyc.. wiec nie wiem czy w tym howitzerze te zabki sa zamałe czy co....
Ale to jedyna rzecz co bym zmienił w twojej konfiguracji....
Polecam Korbe Hussefelt+Pakiet FSA Platinum DH(189zł) albo GPDH na 4 maszynkach (ale musisz go czesciej serwisowac gdyz nie jest wogóle uszczelniony.. ale za to wyjebiscie mocny)
ACid in the sky :() Zły plan nie jest dobry :)
himan

Post autor: himan »

piasty za ciezkie, a co do amora to RS PIKE ! i jeszcze suport nie bierz jkaiegos truvativa gigapipe bo po jakim mies. jazdy zaczyna skrzypiec itp.. a w jezdzie po mokrym jeszcze szybciej.. kup sobie dartmoor hard-barr.. mocny i duze lozycha!
Skr_180
Kontakt:

Post autor: Skr_180 »

hmmm..więc moze podsumujemy nasze porady? :P
Amortyzator = Rs Pike 426/SL
Piasty = hmm...moze piasty z ns'a? do tyłu ta Ns Coaster Single (mysle że jest to najlepsza piasta pod singla na ten rok - za tą cenke) a do przodu NS Roller może..
mostek = Ns Quark
kierownica = Ns pure 4130 (przytniesz troszke z kazdej strony i bedzie wypasiona)
Hamulec = to juz sam wybierz...mi by wystarczył hayes hfx9 203mm :P
Support = Dartmoor Hard-barr (sam mam i jest wypas)
korba = Truvativ Hussefelt 170mm i zębatka 36 zębów albo jescze mniejsza myslę...

Pozdrawiam
Fight & Fight When You Know You're Right :D
Artrasik
Kontakt:

Post autor: Artrasik »

koła nie kupuj nigdy single tracków jak ktoś tam wymienił mój kolega ma na przodzie i co chwile mu łapie centre;/ chyba ze lubisz sie bawić . radykalną opcją jest double track mocna i wytrzymała. kiere wes pure :) nie bierz ns piasty na tył , wez dabomba mój kumpel ma jest zarąbisty :) amorek to pike , nie wiem jak gold label nie słyszałem o nim dużo. Pike jest dobrym amorkiem i jescze ma regulacje skoku :) Pozdro:)
Sprzedam :rame kona stuff 2005 15,5 400zł !!
gg4139952
HuGOn
Kontakt:

Post autor: HuGOn »

co do amorka to nie bierz drop offa bo jest niewiele lepszy od dja . mam na sprzedaz nowke z1 fr3 130mm skoku 2005rok za 1100zl jakby co to pisz na gg

Artrasik single track jest wytrzymalszy nic ci sie zdaje , albo gdzies slyszales ten mi albo to przypadek bo ja mam go z przodu z luznymi szprychami i nie iwdze ogromnej centry
dj2
Kontakt:

Post autor: dj2 »

S-typy beda git lekkie i mocne na szpry DT i piascie nsa(ma szeroki kolnierz> i kolo 24,bedzie trudno rozje...

pzdr
http://img403.imageshack.us/my.php?image=img2147ue3.jpg
noob
Kontakt:

Dziękuję, teraz już przynajmniej jakoś to poskładam do kupy. Rada "użytkownika" na wage złota. Nie pisaliście na marne. Amortyzator będzie RS Pike 426/SL. Piasty są Ciężkie fakt, ale podobno bardzo wytrzymałe i mogę mieć je (komplet) za 450,00 zł ale rozważe piasty NSA - warto się zastanowić. Dzięki za komentarz dotyczący supportu. Napewno nie będę spoglądał w stronę supportów Truvativ'a.

Ludzie bardzo pozytywnie wypowiadają się o Drop Offie - w linku który dostałem od mAcieKz http://www.dh-zone.com/sprzetownia/rece ... pr&SID=987

Ale RS Pike 426/SL jest polecany :)

Jak by jeszcze były jakieś niedociągnięcia - walcie śmiało. I tak w tym momencie jestem wszystkim bardzo wdzięczny.
ODPOWIEDZ