Dirt/Street. Temat dla specjalistów.

Andru
Kontakt:

Post autor: Andru »

Jak kupisz korbe z blatem MTB to nie bierz KMC k910 bo on jest pod BMXa (inny rozstaw zębów/ogniw) tylko kmc k810. Jeśli jednak kupisz korbe z blatem BMX np. flybar wheel steel i piaste z wolnobiegiem BMX np. stąd http://www.infinity-bikes.com/ to śmiało możesz brać 13mm grubości łańcuch kmc k910 jeśli nie zależy Ci na wadze :P
http://www.pinkbike.com/photo/1041682/ - riding || any questions?? gg:8735346
noob
Kontakt:

Post autor: noob »

Trafna uwaga z łańcuchem. Dzięki. Teraz nie wiem który brać RS Pike. Czy:

Rock Shox Pike 426 U-turn za 1611,75zł (czarny)
Rock Shox Pike 426 U-turn manetka za 1716,75zł (czarny)

Nie wiem o co chodzi z tą manetką. I jakie jst tłumienie w tych amorkach. Do końca. Nie znalazłem 426/Sl, I na który rok 2006 czy 2007.

Support będzie spewnością: dartmoora hard bar.
Andru
Kontakt:

Post autor: Andru »

manetka - chodzi o manetke blokady skoku któą montujesz na kiere i jak np. podjeżdzasz (enduro, xc) to załączasz taką blokade żeby po prostu było Ci łatwiej :P no ale w streecie manetki nie będziesz używał :PP to bierz bez niej
http://www.pinkbike.com/photo/1041682/ - riding || any questions?? gg:8735346
Skr_180
Kontakt:

Post autor: Skr_180 »

Żle sie stary zrozumieliśmy - ja miałem na mysli amoryzator albo RS 426 albo SL czy tam 409 bo nie wiem jakie dokładnie sa oznakowania na 2006 rok. weż tego bez manetki.. manetka jest po to ze jak nie masz czasu stanac i dostosować twardości amortyzatora to jedziesz dalej i ustawiasz to manetka..ale to 1 linka wiecej a w streecie/dircie - im wiecej tym lepiej :P
Fight & Fight When You Know You're Right :D
Skr_180
Kontakt:

Znaczy - im mniej tym lepiej :P
noob
Kontakt:

Rozumiem. Dzięki wielkie.

Właśnie szukam czegoś na temat 409 i 426 na 2006 rok. Lecz nie mogę nic znaleźć. Szukałem na rowerowy.com, www.chainreactioncycles.com, www.dobrerowery.com.

Za to znalazłem dużo informacji o Rock Shox Pike 426 U-turn za 1611,75zł (czarny) - na 2007 rok.

dzięki za skorygowanie manetki :)

Ale chyba 426 na 2007 też może być? Po tamtych ani śladu.
Skr_180
Kontakt:

www.mkbike.pl - tam se "poczytaj" o pikach...
ale jak juz mowilem 409 chyba nie ma naprężenia wstępnego wiec troszke do dupy..
Pozdrawiam
noob
Kontakt:

Ok. Więc kupię Rock Shox Pike 426 U-turn za 1611,75zł (czarny) - na 2007 rok.

Czytałem :)
www.mkbike.pl to www.dobrerowery.com.

Nie robię głupoty przynajmniej z tym rowerem, tak mi się wydaje. - teraz, po waszej pomocy.

Nie chodzi o to, że mam nie wiem ile kasy na rower.. pracowałem całe wakacje na osprzęt i nie chciałem tego wyrzucić w błoto. Ale Cieszę się, że są ludzie tak kompetentni i obeznani np. jak Ty.

Wielka pomoc. Naprawdę.
mati-biker
Kontakt:

Post autor: mati-biker »

-Amor: nie ma sensu kupowac 66 do streetu. za duzy skok, za ciezki, za malo sztywny. Bierz pika albo Goldlabela. (RS I MANITOU to są firmy które gwarancje uwzględniają...a nie tak jak marzocchi)
-Mostek: radiator nie ma sensu. Za ciężki. Weś tego nowego Quarka...czy jak on się zwie.
-Piasta przód: Bierz piastę dartmoora dee-force. Jest taka sama jak NS, produkowana w tej samej fabryce. A kosztuje 150zł. Nie ma szans, żebyś ją rozwalił.
-piasta tył: po co ci piasta pod kasete, jeśli i tak chcesz zamontowac reduktor. Kup piastę pod SS. Jeśli chcesz miec zębatkę aż 16z z tyłu, to kup Dzikusowską, bo ma opcje likwidacji luzów.
-szprychy: kup zwykłe dt champion silver...zaoszczędzisz 40zł
-stery: nie kupuj DM. Kup FSA PIG DH, albo FSA SKY PILOT.
-Korbę kup BMX-ową.....będzie cięższa o 50 gram od truvativa z suportem ale mocniejsza kilku krotnie. Kup tą co jest na rowerowy.com w cenie 300 z hakiem.
-Obręcz przód: załóż lżejszą obręcz....przednie koło nie obrywa tak jak tylnie (zwłaszcza z amorkiem). założ Dm24, albo Single Tracka. Sam go mam z przodu i jest idealnie prosty :)
-siodło: czy jest sens wydawac 100zł ( czy nawet więcej) na siodełko, które możesz miec w cenie 60zł z innym obiciem i z innym logiem. Czy za logo chcesz płacic tyle kasy? kup Dartmoora. praktycznie to samo.
-hamulec: po co? na co? Wystarczy jakiś dobry mehanik.....np, Avid bb5. Znów zaoszczędzisz kasę...będzie też bardziej bezproblemowy. W streecie potrzebny ci jedynie hamulec którym bezproblemowo zablokujesz kołop jednym palcem. BB5 ci to spokojnie umożliwi.
-kiera,....nie zmieniaj jej na LIL sistę.....ktoś ci to tu proponował. Moim zdaniem nie ma sensu ryzykowac zdrowia dla 200 gram (czy może 250). Kiera jak pęknie to nic przyjemnego.
-Opony: trochę ciężkie nie uważasz? 2,5 będą cię ważyły gumy. Bez sensu. Kup maxisy holly rolery. Dwie gumy=1,5 kilo. Zaoszczędzasz kilogram.

takimi własnie pierdołami mógłbyś sobie zaoszczędzic na wadze (i to wcale nie mało) jak też na kasie, za którą mogłbyś kupic np, lepszy amor. gdybym ja składał rower za taką kasę, to wziął bym tego Travisa z 150mm skoku, zmniejszył mu skok do 110-100.... u nie bał się, że pęknie mi amor :]

pozdro. i miłej jazdy :)
hui
Action
Kontakt:

Post autor: Action »

-amor pike 426
-piasty kup od dzikusa posiadają możliwość kasowania luzów (za komplet ok 480zł)
-korba bmx-owa np. primo holowbite lub powerbite
-do tego blat soul bikes
- hamulec anid bb5 (+ rotor, ale to moja osobista opinia) lub dobra linka i pancerz np. jag wire
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

noob generalnei tylko kilka porad tu byla dobra niastety wiele ludzi z gory pisze jaka oni by hccieli miec streetowke nie jezdzac w strreecie. Rower napewno bedzie b fajny. Bo za tyle kase ciezko lipe zlozyc.
Zmien stery na fsa pig zdecydowanie Ci wystarcza. Piasty da baka moim zdaniem moga zostac. Korbe wez bmx, ale jaks zdecyduejsz sie na korbe bmx to kup naprawde dobra sprzet bo tanie korby bmx do mtb to shit jakich malo. (juz sie przejechalem ;/) Obrecz fakt przod dostaje mniej w tylek. Ale czasem lepiej wziasc cos ciezszego i miec juz spokoj ja bym wziol dwa double tracki (zwlaszcza po tym jak wczoraj zlozyla mi sie obrecz:/)
Amor: Pike to swietny amortyzator super praca pelno regulacji itp.. Tylko czy to jest potrzebne w streecie? To genialny amor jak chcesz rower do wszystkiego, ale mysle ze katowania na dircie i streecie nei zniesie. WEz gold labela albo manituo travisa i zrob jak napisal mati. Opony wez holy rollery. Trzymaja dobrze, a jak zechcesz zjechac z asfaltu to sie nie zabijesz. Kiera mostek. Ktos pisal ze mutha hucka za szeroka? A jaki problem uciac? Kup kiere jakas w granicach rozsadku dobra jakos np bam mam utnij na 60 cm. Do tego mostek jaki chcesz. Nie biez kiery z poprzeczka. Dobrak iera bez poprzeczki i tak wytrzyma, a co drugi rower do strreetu w polsce musi to miec. Po za tym poprzeczki sa ciezkie i moga zrobic krzywde. Hamulec: Zastanow sie czy chcesz krecic barspiny (duza frajda ) jezeli chcesz duzo sie w to bawic i naprawde porzadnie wez mechanika avid BB5 to swietny wybor. Urrywanie przewodow to nie mila sprawa. A dla porownania powiem ze linki accenta wytrzymala 5 dni. Wiec dobremu przewodowi nie daje wiecej niz miech jak ma dobre koncowki. Rama jaka posiadasz daje Ci tez mozliwosc zamontowania rotoru bmx. Moze warto kupic jakis dobry rotor bmxowy? Noi mala prosba jak zlozysz rower wzuc fotki :) Bo napewno zajebisty bedzie. Szkoda, ze mialem okazje przejechac sie tylko na seryjnym kowanie, ktory jest mocno taki sobie :)
Ssij pento
bikerwashere
Kontakt:

Post autor: bikerwashere »

co do korb wziolbym holzfellery i pakiety fsa platinum masz duzo pieniedzy na osprzet to nie kupuj posrednich rzeczy ktore mniej wytrzymuja pozdrawiam i wg mnie amor to gold label
Giant Reign
~Plitlanek~
Kontakt:

Post autor: ~Plitlanek~ »

oponę przednią zmień na lżejszą, nokien jest tam zupełnie niepotrzebny, proponuję kiniptiona, tioge urban freestyle, ewentulanie k-rada;

stery weź Fsa the pig dh pro;

amortyzator manitou gold label 2, lub poczekaj troche/ściągnij zza granicy RockShoxa Argyle;
korzem
Kontakt:

Post autor: korzem »

Widze, moda na pikea panuje ostatnio. Ja jezdze rok w dirt/street na amorze DJ I 03, wg. mnie najlepszy amor jaki zostal stworzony do takiej jazdy. Pol roku na niego polowalem zanim udalo mi sie kupic, ale to najlepszy zakup jakiego dokonalem, przez ostatnie lata. Teraz te wszystkie amory to wg. mnie bajer na bajerze :/
...
noob
Kontakt:

Rozumiem. Amortyzator będzie napewno:

1) Manitou Gold Label 1 (cena: 1850,00 zł)
2) Rock Shox Pike 426 U-turn (przecena z 2200,00 zł na 1611,75 zł)
3) Manitou Stance Blunt Thrue Hex (cena 1 290,00 zł)

Zależy od tego który da się ekonomicznie najlepiej kupić. Nie znalazłem u polskich dystrybutorów Manitou Gold Label 2.

Oczywiście stery zmienie na DSA PIG DH PRO jak mi doradzano wielokrotnie.

Jak ściągnę z zagranicy np z http://www.chainreactioncycles.com/ - będa problemy z gwarnacją. Jakie kolwiek ukoedzenie.. wysyłka potem do nich, duże koszta, i dużo czasu to będzie trwało. Tak przynajmniej uważają na mkbike - dobrerowery.pl.

Co do suportu i korby:

Suppoort Dartmoor Hard-barr za 159,00 zł
Truvativ Hussefelt Howitzer 170mm za 179,00 zł

Jeżeli ktoś by znał jakąś dobrą korbe BMX pod którą zamontuje pedały: DARTMOOR Bloody Marry
Było by genialnie.

Koła prawdopodobnie zostawie oba Sun R. Double Track 24" 36otw

Trafne uwagi co do hamulca, naprawdę ważne. Dziękuję.
~Plitlanek~
Kontakt:

Post autor: ~Plitlanek~ »

http://www.rowery-rybczynski.pl/product ... ts_id/1793
gold label 2, jedynki nie bierz bo sztywna oś jest dużo lepsza, nie myśl o stensie blunt, bo ma za dużo skoku do streetu i stance`y ogólnie nieciekawie chodzą, ściera sie teflon(?)z górnych goleni, wg mnie najlepiej labela, albo argyle, ew. pike

do tych pedałów będzie pasowała każda korba bmx, dobra jest primo hollowbite http://www.bmxshop.pl/podstrona.php?do= ... c8c701c7e3 niestety tylko 175mm, ale wg mnie wystarczą Ci spokojnie korby mtb, ale zamiast howitzera weź lepiej holzfellera

co do kół, radzę Ci zmienić obręcz przednią na single tracka, bo double track jest bardzo ciężki, a single wytrzyma
Sulring
Kontakt:

~Plitlanek~ wiesz moze wytrzyma moze nie. Jak ma tyle kasy to niech kupi bedzie meic spokoj, a to jest 200 g ktore mozna sciaganac z czegos innego. Bo np przy bunny barspin czy jak robisz barspina na speedzie duzym to czasem Ci obrecz moze nie wytrzymac. noob nie biez suportu darmoora kolega ma 2 tygodnie w fullu nic nie jezdzi i juz strzela. Suport to tylko race face. A korbe wez mtb. pzdr.
Ssij pento
-- MR --
Kontakt:

Post autor: -- MR -- »

noob przedewszystki ja bym pomyślał nad korbą bmxową skoro będziesz miał singla. Np salta albo coś takiego na euro bb. napewno leszpe od isisa. Po drugie łańcuch kmc 910 (sam mam taki) nie wejdzie ci na zębatkę z korby mtb (łańcuch jest baaaardzo szeroki). Dalej po co kupowac tylną piastę z bębenkiem na kasete ?? Nie lepiej kupić jakąś na singla z osią skręcaną na na nakrętki ?? NApewno duużo wytrzymalsze. Np NS i Novatec takie robi. Amor z1 jakieś 2004-2005 z hscv na oś 20 albo sherman firefly plus z mudbrothers (tam tanio mają). Pedały kup NS leg eaters i masz pożadne sprawdzone pedzie. Opony .. tu jest dylemat miałem xxx i kilka snake było.. teraz mam hookwormy z podwójnym oplotem i i już nie ma :D. Jak masz tyle kasy to może jakies oponki try all'a?? Są na 24'. i są zajebiście wytrzymałe.
http://www.pinkbike.com/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=96484
Sulring
Kontakt:

-- MR -- a ja widze sens kupowania piasty z bebenkiem. Zawsze tak robie. Poniewaz jak mi cos odstrzeli bede mial do czego zalozyc przerzutke. Noi kolo latwiej sprzedac. A nie uwazasz ze sherman albo z1 ktore maja min 130 mm za zaduze?
Ssij pento
ODPOWIEDZ