miałem maga, bardzo fajny hamulec, grimeca jest podobno awaryjna, zamiast grimeci lepiej kupic deore xt, generalnie teraz mam 2xhfx 9 hd i tez sie dobrze spisują. ale jak coś lepszego chcesz to deore xt, to samo co system12 tylko mniej awaryjne. pzdr.
szczerze polecam grimece sys 12. syuper modulacja i niebagatelna sila. mam te hampelki od 2 lat. przejechaly z 10 000km (w tym kilka wypadow w gory) i nie mialem ZADNEGO z nimi problemu!! Do tego w standardzie sa grube okladziny FERODO (po tych 2 latach nadal sporo ich zostalo). XT jest spoko, ale mozna go porownac do grim. sys8 (rozmiary tlokow, wielkosc okladzin i ogolne gabaryty hamulca)
mam hayesa i niby jest ok, ale jak ostatnio mialem okazje przetestowac kumpla avida to stwierdzilem, ze ja tez cos takiego chce. ergonomia uzytkowania jest w nim o wiele lepsza.
mam grimeca system 12 na przodzie i nie zamieniłbym tego na żadnego hayesa:) jest tania w użytkowaniu, posiada bardzo dobra modulacje (zarąbisty zwalniacz przedni:)) a gdy docisnę ja troszkę mocniej to odrazu blokuje koło:)