SPD a platforma
SPD a platforma
Znow wrocil mi pomysl do zakupu SPD typu DX + buty typu zwykly " trampek " z mocowaniem bloku.
Jak sie wam jezdzi w takim konfigu ?
Mam jakos awersje do spd :/ boje sie ze nie zdaze sie np wypiac i wpadne pod samochod :/ no nie wiem same najgorsze scenariusze ;] , fakt faktem ze nigdy tak hardcorowo nie bylo ale... sama mysl ze jestem na " stale " spiety mogami z rowerem ta k na mnie dziala ;] , wiem ze mozna na min. ustawic wypiecie ale jak kiedys mialem takie butki i pedalki to wcale tak latwo sie nie chcialo wypiac :/.
Jedna SPD sporo korzysci daje wiec mysle nad tym zeby sie przemoc jakos wybierajac wlasnie platformy jakis + takie butki a nie typowe ubijaki i sztywny but.
Wszelkie sugestie i opinie mile widziane.
Jak sie wam jezdzi w takim konfigu ?
Mam jakos awersje do spd :/ boje sie ze nie zdaze sie np wypiac i wpadne pod samochod :/ no nie wiem same najgorsze scenariusze ;] , fakt faktem ze nigdy tak hardcorowo nie bylo ale... sama mysl ze jestem na " stale " spiety mogami z rowerem ta k na mnie dziala ;] , wiem ze mozna na min. ustawic wypiecie ale jak kiedys mialem takie butki i pedalki to wcale tak latwo sie nie chcialo wypiac :/.
Jedna SPD sporo korzysci daje wiec mysle nad tym zeby sie przemoc jakos wybierajac wlasnie platformy jakis + takie butki a nie typowe ubijaki i sztywny but.
Wszelkie sugestie i opinie mile widziane.
www.mm-foto.pl
mialem tez obawy gdy zaczynalem jezdzic w spd. po jakims tyg. zapomnialem zupelnie o tym, ze mam spd. poprostu to juz jest nawyk, jak sie wypinac. nawet gdy lece i wiem ze bedzie gleba to sie wypinam bez zadnego problemu, a gdy np. chce zrobic one foota to juz jest gorzej bo musze przemyslec jak sie wypiac, i wtedy juz nie jest tak kolorow:) ale jak sie wypinasz z nienacka (niespodziewanie) to wszystko jest spoko i nie ma mowy zeby pedal but zostal w pedale
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6080322
jak kupilem swoje pierwsze spd to ciezko sie bylo z nich wypiac, jak dostal sie jakis brud to juz szkoda gadac. wywyalalem sie w nich z 5 razy dziennie;]
teraz mam spd z platforma vp d68 i poprostu jest bajecznie w porownaniu do tamtych starych. wniosek: jak kupowac spd to tylko jakies dobre i sprawdzone, a reszta to sprawa regulacji i przezwyczajenia;]
teraz mam spd z platforma vp d68 i poprostu jest bajecznie w porownaniu do tamtych starych. wniosek: jak kupowac spd to tylko jakies dobre i sprawdzone, a reszta to sprawa regulacji i przezwyczajenia;]
Witam mam spd jakies 2 tygodnie. Wczesniej byłem zacietym wrogiem pedałow zatrzaskowych teraz gdy smigam troche w nich to jestem niezwykle zadowolony. mam najprostsze spd shitmano 505 i buty typu trampek też shitmano i jest super za buty 180 a za pedały 75 dałem i naprawde nigdy wiecej platform no może na nort szorach ;pp tak wiec polecam każdemu wymaga to skupienia nad tym co sie robi ale potem zaczyna byc nawykiem wypinanie. Nalezy pamietac o tym ze wypinasz sie przed zupełnym, zatrzymaniem a nie po ;p pozatym ja stosuje taktyke eliminowania ryzyka wypinam budy np przed swiatłami albo przded wjazdem na chodnik bo nigdy nic nie wiadomo natomiast w gorach wcale nie wypinam nigdy jeszcze nie musiałem.
Z tego, co kojarze, to jezdzisz enduro, wiec SPD to Jedyny Sluszny Wybor :) Ja jezdze tez enduro i amatorskie DH i w tych "dyscyplinach" to naprawde super sprawa.
Do FR to juz bym sie zastanawial - jednak czasem (np. na northshore'ach, czy podczas nauki manuali itp.) trzeba sie ewakuowac natychmiast. A do dirtu czy streetu to juz oczywista sprawa - po prostu nie do tego to sluzy.
Jak kupisz jakies dobre (Shimano, Time...), nie bedziesz mial problemow z wypinaniem, nawet w krytycznych sytuacjach. Sam sie balem, ale przekonalem sie bardzo szybko - zreszta chyba jak wszyscy.
Do FR to juz bym sie zastanawial - jednak czasem (np. na northshore'ach, czy podczas nauki manuali itp.) trzeba sie ewakuowac natychmiast. A do dirtu czy streetu to juz oczywista sprawa - po prostu nie do tego to sluzy.
Jak kupisz jakies dobre (Shimano, Time...), nie bedziesz mial problemow z wypinaniem, nawet w krytycznych sytuacjach. Sam sie balem, ale przekonalem sie bardzo szybko - zreszta chyba jak wszyscy.
No dzieki za wypowiedzi i za artykul bo nie wiedzialem ze taki jest ;].
Pedalki juz upolowale, mam nadzieje , Max ma DXy a za butami bede sie rozgladal. Mam nadzieje ze w miare szybko sie przyzwyczaje i gleb bedzie malo , pocwicze na trawce na dzialce ;].
Faktycznie jak sie tak na sucho wypinalem to nie dziwota ze czlowiek boi sie w tym wyjechac na ulice i to zima jeszcze bylo :D dobrze sobie darowalem wtedy ;p
Pedalki juz upolowale, mam nadzieje , Max ma DXy a za butami bede sie rozgladal. Mam nadzieje ze w miare szybko sie przyzwyczaje i gleb bedzie malo , pocwicze na trawce na dzialce ;].
Faktycznie jak sie tak na sucho wypinalem to nie dziwota ze czlowiek boi sie w tym wyjechac na ulice i to zima jeszcze bylo :D dobrze sobie darowalem wtedy ;p
www.mm-foto.pl
-
- Kontakt:
kuzyn jak kupił spd do szoski to przez 2 czy tam iles dni co jakis czas szedł na rower w pokoju opierał o sciane i uczył sie wypinac kilkanascie minut az do perfekcjii. a wszystko przez to ze 1 dnia nie robił tyego bo mu sie nie cchialo jechał na stacje beznynowa podpompowac oponki staje i sie wypiąc nie może ;] gleba na bok z nogami na pedałach :)
moze kup jakies platwormy spd wtedy przy np wypięciu przed jakims chodnikiem światłami itp bedziesz mógł jeszcze jakby co cos zrobic na pedałach zapedałowac nie mając tego ryzyka ze ci spd ucieknie bo sie ten mały blok poślizgnie po bucie. ale nie powinno być tego problemu z butami typu trampki spd.
jak chcesz to moge kiedys przy okazjii isc do pawlaka i spytac czy mają dxy w twoim rozmiarze albo sciągną szybko bo nie zawsze mają.
pozdr.
moze kup jakies platwormy spd wtedy przy np wypięciu przed jakims chodnikiem światłami itp bedziesz mógł jeszcze jakby co cos zrobic na pedałach zapedałowac nie mając tego ryzyka ze ci spd ucieknie bo sie ten mały blok poślizgnie po bucie. ale nie powinno być tego problemu z butami typu trampki spd.
jak chcesz to moge kiedys przy okazjii isc do pawlaka i spytac czy mają dxy w twoim rozmiarze albo sciągną szybko bo nie zawsze mają.
pozdr.
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale
http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
Manitou Travis
24 cale
http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
Buty Shimano DX są super, wygodne,wytrzymałe, dobrze trzymają nogę więc gorąco polecam.Wcześniej jeździłem w adidasach PINOGRA ale to były nieco turystyczne buty i progi były osadzone dosyć głęboko w podeszwie co czasami utrudniało wpięcie, chyba że ktoś uprawia turystykę to w ogóle nie przeszkadza. Jeśli chodzi o pedały to NIE WARTO OSZCZĘDZAĆ bo tanie pedały tylko wkurzają.Polecam Shimano DX,Crznk Brosy lub któreć z Timow. Powodzenia
niemłody zapaleniec
-
- Kontakt:
moj koles ma SPD takie shimano bez plaformy ( takie szosowe ) i ma buty Shimano dx i jezdzi w streecie , robi 180 tki , abubacki na smietniku itp. , poprostu robi wszystko! , ma n lekkie wpiecie i lekkie wypiecie ustawione . Ja w przeciagu tygodnia nauczylem sie jezdzic w spd , ale nadal sie boje jak wjade na skatepark ze sie wpypierdolnę ... poprostu ja sie boje troche ze se wywale bo na poczatku sie wywalałem , w pierwszy dzien sie wywalilem na pasach ;d , chyba kazdy takie poczatki miał ;d
www.bikes-shop.pl