z góry mówię że jeśli ktos ma pisać że jestem ****** (no moze troszeczke pojebaności :P) który nie potrafi się obslugiwac rowerem niech nie pisze tego, bo nic to nie da.
przejdę do rzeczy. mam stery prodigy procreator z mniejszymi miskami. są to stery zwykłe, maszynowe, uszczelniane, więc za radą kolegi który siedzi długo w rowerach gdy je montowałem nie smarowałem ich bo mają smar w środku, skręciłem tak zeby nie było luzu a żeby sie kierą jak najszybicej machało. wszystko było ok. do czasu. później pewnego dnia u kolegi zauważyłem że moja śrubka mocująca stery od góry kręci się luzem i mam luz, dokręciłem śrubkę mocno (nie wiedziałem jeszcze że to przez mostek) po krótkiej jeździe stery zaczęły strzelac wydając odgłosy jakby stękały, więc wróciliśmy i poluzowalismy je. od tamtej pory juz nie chodziły chyba tak jak dawniej, choc wielkiej różnicy nie czułem. później przy zmianie amora nałożyłem małą ilość smaru na rurę sterową ponieważ była sucha, a troche tam zawsze coś da, i troszkę dało. później skakałem na moim rowerze do wody. woda wylatywała mi ze sterów, rower w pełnym słońcu leżał i ściekał, wydawało mi sie ze wszystko bedzie dobrze. stery zmuliły się. patrzyłem do nich przypadkiem potem i zauważyłem troszkę rdzy na nich. co mogę zrobić (oprócz kupna nowych sterów) zeby chodziły lepiej? czy śrubka u góry jest odkręcona, czy zakręcona (przy poluzowanym mostku) stery kręcą sie wolno.
zmulone stery...
ma te stry tylko z dlugimi miskami jednak konstrukcyjnie srodek maja identyczny z twoimi. stawiam na to ze woda dala rade lozyskom w sterach. nic sie dzieje:) wyjmij łożyska idż do sklepu i kup nowe. tylko nie takie na placu za 2,50zł a coś lepszego np w rowerowym widziałem wczoraj łożyska do naszych sterów uszczelniane ładnie zrobione za 30zł. ogólnie żle zrobiłeś skacząc do wody...ja bym rozebrał cały rower i wymienił wszędzie smar pancerze i linki jak masz mechanike...
http://skocz.pl/mojepink
Re: zmulone stery...
skoro stery kręco się wolno, to ruszaj szybciej kierownicą!adam_ck pisze:co mogę zrobić (oprócz kupna nowych sterów) zeby chodziły lepiej? czy śrubka u góry jest odkręcona, czy zakręcona (przy poluzowanym mostku) stery kręcą sie wolno.
na pewno zaczną kręcić sie szybciej :-P
rozbierz, wyczysc, nasmaruj. ew wymień łozyska jesli skorodowały.
czy az tak trudno myslec?
twoj problem jest mniej-weicej typu: wylalem mleko, co mam zrobić?
riba