Korba do enduro
To dziwnie proponujeciel Ja bym proponowal standardowy rozstaw koronek 22-32-44. Bawic sie w przerzutke jak najbardziej. Jak dobrze wszystko wyregulujesz lancuch nie spadnie napewno. W napinacz bym sie nie bawil. A korba do ile kasy? Bo bez gornej granicy bedzie ciezko cos wymyslec. Ja prponuje race face ride xc, albo lx 2003 i dobry suport.
Ssij pento
200 zl to ja bym lyknal cos z Deorek wlasnie na octa + wklad poki co nawet deore ujdzie.
A co do blatow powiem tak w ostatnia niedziele jechalem maraton krakow , niektore odcinki kwalifikowaly sie pod enduro :] , calosc przejechalem na blatach 32-42 a ztylu max 28 zbakow , faktycznie na kilku podjazdjach przydalo by sie 22 ale mozna sie jednak bez nie obejsc , ale jak kupisz deorke to sam sie przekonasz jakie blaty ci pasuje i czeg uzywasz poprostu.Pozniej mozna sobie kombinowac.
A co do blatow powiem tak w ostatnia niedziele jechalem maraton krakow , niektore odcinki kwalifikowaly sie pod enduro :] , calosc przejechalem na blatach 32-42 a ztylu max 28 zbakow , faktycznie na kilku podjazdjach przydalo by sie 22 ale mozna sie jednak bez nie obejsc , ale jak kupisz deorke to sam sie przekonasz jakie blaty ci pasuje i czeg uzywasz poprostu.Pozniej mozna sobie kombinowac.
www.mm-foto.pl
To tez zalezy, jaki rower, jaka kondycha... Jesli to hardtail, w dodatku o charakterze enduro/XC, to faktycznie moze sie obejsc bez najmniejszej koronki (choc ja np. i tak wole ja miec, mimo, ze przydaje sie wylacznie w gorach i przy smarowaniu lancucha ;)). Ale jesli to jakis full, to chyba jednak lepiej miec te ratunkowe 22 zeby - wyciskanie na stojaco raczej odpada, a i masy wiecej trzeba wciagnac na gore.
A co do wyboru 2/3 koronki... Hm, wlasciwie przyjelo sie, ze 3, ale tak naprawde z dwoma tez sie mozna obejsc, a i rockring czasem sie przyda. Jednak w takim przypadku osobiscie nie chcialbym, zeby duza miala mniej, niz 36 zebow - 22/38/RR wydaje mi sie byc fajnym zestawem, ktory pozwoli na wiele - od stromych podjazdow (22), po ostre kamieniste zjazdy (38+RR)
A co do wyboru 2/3 koronki... Hm, wlasciwie przyjelo sie, ze 3, ale tak naprawde z dwoma tez sie mozna obejsc, a i rockring czasem sie przyda. Jednak w takim przypadku osobiscie nie chcialbym, zeby duza miala mniej, niz 36 zebow - 22/38/RR wydaje mi sie byc fajnym zestawem, ktory pozwoli na wiele - od stromych podjazdow (22), po ostre kamieniste zjazdy (38+RR)
Ja smigam enduro na hardtailu i mam korbe Truva Firex SL i szczerze ja polecam, lekka (zebatki alu,a 44 cnc), sztywna i w przystepnej cenie. Ja mam model 2005 ale 2006 mozna kupic na allegro z supportem i calosc w systemie GXP (lozyska na zewnatrz) http://www.allegro.pl/item124153063_tru ... ancja.html ten zestawik bedzie zapewne jeszcze lepszy niz ten co ja mam (SL+gigapipe sl) ;]
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Enduro rider
www.pinkbike.com/photo/5025500
www.pinkbike.com/photo/5025500
jezeli enduro a nie fr itp to deorka powinna wystarczyc
a co do blatow to zalezy w jakim terenie masz zamiar jezdzic, jezeli bedziesz napotykal na strome podjazdy to bierz 2 zebatki - ile zebow to trudno ocenic jezeli malo predzej jezdziles to raczej zapakuj do bika 22 i 32 jezeli czujesz sie silnijszy to sa dostepne 24 lub 26 (dokladnie nie pamietam) z 36
jezeli teren jest rozmaity i masz ochote tez na szybkie odcinki z mozliwoscia dokrecenia lub duzo jezdzisz po twardej i plaskiej nawierzchni wez 3 blaty jednak pamietaj ze w przeciwniestwie do postow osob wyzej nie jestem zdania iz łancuch Ci nie spadnie... szybko po kamieniach i łańcuch zawsze ma prawo spasc... zawsze - tzn gdy nie jest stosowany z napinaczem
jezeli wybierasz ostatnia opcje to jak dla mnie optymalna jest zebatka 36, chodz wyklucza to trudniejsze podjazdy.... ciezko ocenic co bedzie lepsze nie znajac terenu i sily
powodzenia
a co do blatow to zalezy w jakim terenie masz zamiar jezdzic, jezeli bedziesz napotykal na strome podjazdy to bierz 2 zebatki - ile zebow to trudno ocenic jezeli malo predzej jezdziles to raczej zapakuj do bika 22 i 32 jezeli czujesz sie silnijszy to sa dostepne 24 lub 26 (dokladnie nie pamietam) z 36
jezeli teren jest rozmaity i masz ochote tez na szybkie odcinki z mozliwoscia dokrecenia lub duzo jezdzisz po twardej i plaskiej nawierzchni wez 3 blaty jednak pamietaj ze w przeciwniestwie do postow osob wyzej nie jestem zdania iz łancuch Ci nie spadnie... szybko po kamieniach i łańcuch zawsze ma prawo spasc... zawsze - tzn gdy nie jest stosowany z napinaczem
jezeli wybierasz ostatnia opcje to jak dla mnie optymalna jest zebatka 36, chodz wyklucza to trudniejsze podjazdy.... ciezko ocenic co bedzie lepsze nie znajac terenu i sily
powodzenia
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]