xxxxxx pisze:To ja widocznie nigdy nie widzialem hebla "dobrze" zalanego! Zwlaszcza ze dzieje sie tak na seryjnym zalaniu... Czyżby fachowcy sie nie znali ?
być może tak właśnie jest, tzn. seryjnie napełniane hamulce nie są dobrze odpowietrzone. to oczywiście gdybanie, bo kto wie jak jest. raczej im się śpieszy i nikt nie będzie siedział przy heblu 15-20minut, jeśli jest to robione przez ludzi. nie sądzę, aby robił to automat, chcociaż kto wie.
zauważ, że aby dobrze odpowietrzyć układ, trzba poświęcić nieco czasu.
u mnie w juicy, gdzie jest do tego świetny bleeding kit - strzykawą się nie tylko wpycha płyn do układu, ale rówież wytwarza podciśnienie zaciągające bąble powietrza. jest więc możliwość bardzo dobrego odpowietrzenia układu.
na pewno dużo lepsza niż w hayesie, gdzie buteleczką wpycha się tylko płyn od dołu do góry.
no i można sobie czekać własnie 15-20 minut i cały czas jakiś "babelkowy drobiazg" przemieszcza się do strzykawki. przyspieszyć się nie da. to musi potrwać.
jeśli hamulec zapowietrza się po wysunięciu tłoczków /wyjęte koło/
to oznacza, że ma kiepskie uszczelnienie. jeśli przez uszczelkę/-i dostaje się powietrze /jak sugerujecie/ to w pierwszej kolejności powinien zostać wyciśnięty płyn - wciskając klamkę wytwarzacie wszak niemałe ciśnienie.
wiadomo, tłoczek podczas normalnej pracy "jest trzymany" przez uszczelkę i wysuwa się w miarę zużywania o grubość materiału ściernego, czyli jakieś 2mm. tolerancja pewnie jakaś jest, ale przy braku tarczy między klockami, kiedy można tłoczki wycisnąć więcej niż te 2-3mm, tłoczek jest już w obszarze bliskim "wyskoczenia" z uszczelek. i w tym miejscu ze względu na nieprecyzyjne wykonanie tłoczka i uszczelek, może nastąpić rozszczelnienie układu. tyle, że najpierw powinien być wyciek.
pofatygowałem się specjalnie do garażu i wyciągnąłem koło z jednego roweru, gdzie mam własnie juicy. klocki zużyte gdzieś tak w 50%.
wcisnąłęm klamkę kilka razy i aż do zejścia /_prawie_ zejścia, bo dolegać do siebie w pozycji spoczynkowej, nigdy nie będą/ klocków.
i co ?? i nic!
klocki rozepchnąłem hamulec działa jak wcześniej,
klamka twarda, hamowanie bez zmian.
pzdr
riba