Obręcz 36 czy 32 otwory??
Obręcz 36 czy 32 otwory??
Witam jak w temacie mam pytanie czym sie rużni obręcz z 32 otworami od tej z 36. Która jest mocniejsza. Chodzi mi tu o Dartmoora Blizzarda. Prosze o odpowiedzi.
-
- Kontakt:
BikerJG na zdrowy chlopski rozum tam gdzie jest wiencej "wzmocnien" (czyt.szrycha=wzmocnienie) jest wystrzymalej czemu?? a pomysl sobie.... 36 szprych a 10??? oj nie ma ruznicy:P a jednak ruznica jest..tak samo jest miedzy 36 a 32...tylko w mniejszych stopniu.....i do roweru wyczynowego lepiej brac 36 szprych:P
tralalala:D sijjjcie mi zal.pl
no właśnie nie jest bo jest bardziej rozwiercona...Szerszu pisze:36 szprych ponieważ jest wystrzymalsza....
Ale 36 jest bardziej popularna przez takich teoretyków że im więcej tym lepiej :P także pod 32 bywa problem z piastami, albo wręcz przeciwnie że wszyscy wykupują 36-ki i zostają te mniej nawiercane 32 :D
Szczerze, to różnice są tak znikome że jak to pisali inni - jeden **** ;)
wytrzymalosc kola zalezy glownie z czego jest ono zrobioe(materialow),
a do ilosci otworow zalezy glownie szywnosc boczna kola!!! czyli kola na 36 powninn byc sztwniejsze, choc z tym ronie bywa, zalezy tez od sposobu zaplecenia szprych>>>>>> czyli praktycznie mozesz nie odczuc roznic czy jezdzisz na 32 czy 36 szprychach, no oprocz wagi, choc jest to roznic znikoma.
ja sam jezdze na 32, i jezdzi sie super, raz tylko centrowalem/ ale to po glebie/. obstawiam ze 32 beda sie dzienie spisywac, nawet podczas najwiekszego katowania!!!! podsumowujac
32 sa bardziej "elastyczne"
36 sztywniejsze
a reszta zalezy od klasy materialow uzytych do komponetow kola!!!!
a do ilosci otworow zalezy glownie szywnosc boczna kola!!! czyli kola na 36 powninn byc sztwniejsze, choc z tym ronie bywa, zalezy tez od sposobu zaplecenia szprych>>>>>> czyli praktycznie mozesz nie odczuc roznic czy jezdzisz na 32 czy 36 szprychach, no oprocz wagi, choc jest to roznic znikoma.
ja sam jezdze na 32, i jezdzi sie super, raz tylko centrowalem/ ale to po glebie/. obstawiam ze 32 beda sie dzienie spisywac, nawet podczas najwiekszego katowania!!!! podsumowujac
32 sa bardziej "elastyczne"
36 sztywniejsze
a reszta zalezy od klasy materialow uzytych do komponetow kola!!!!