marzochi z5 qr20 2000r
marzochi z5 qr20 2000r
Mam takie pytanie czym różnią sięgolenie dolne z5 z 2000r od goleni dolnych juniora z 2000r ?? Chodzi mi o to że w z5 skok to 100mm a w juniorze 130mm a wymiary goleni dolnych są identyczne, z tąd moje pytanie czym to się różni i jak taki zabieg wydłuzania skoku mógł by wpłynąć na wytrzymałość z5. Bo z tego co się oriętuje to zmiana skoku ogranicza się do wymiany sprężyn.
zlotyz5 ma krótsze golenie górne - jak juz zapewne zauważyłes (jurek ma 2 polki)... i ma dluższe tłumiki.
Musisz zmienic tlumiki na dluzsze, bo na zasadzie 'zmiany sprezyn' mozesz poprostu napakować podkładek do tej sprezyny co masz - i zwiekszy sie 'żekoma' wysokość amorka - co nie jest prawdą...
Musisz zmienic tlumiki na dluzsze, bo na zasadzie 'zmiany sprezyn' mozesz poprostu napakować podkładek do tej sprezyny co masz - i zwiekszy sie 'żekoma' wysokość amorka - co nie jest prawdą...
www.feel-free.pl
yasiuuu hahaha ale pierdolnąłes teraz!!!
junior ma tak samo długie tłumiki jak z5... więc nie gadaj głupot
zlotymoesz mieć na tych goleniach górnych albo 80mm albo 100mm, zależy od długości sprężyn, 130mm bym nie wkałdał , poniewqaz dolny slizg nie bedzie obejmował golenia górnego , i będziesz miał za3min luzy!
junior ma tak samo długie tłumiki jak z5... więc nie gadaj głupot
zlotymoesz mieć na tych goleniach górnych albo 80mm albo 100mm, zależy od długości sprężyn, 130mm bym nie wkałdał , poniewqaz dolny slizg nie bedzie obejmował golenia górnego , i będziesz miał za3min luzy!
kupie
prawą klamkę do julii/deore/lx-hydra
przewód tył do julii/shimano!
gg 5732171
gg 5732171
andrut pisze:
No to zróbmy to na przykładzie z1 również z 2000r co tam jest innego że może byc 130mm skoku?? skoro golenie dolne są identyczne (jeśli chodzi o wymiary)??
pozdr
nie są identyczne !! bo miałem oba amory i w z1 goleń górna wchodzi o te 3 cm niżej, przez co skok można wyciągnąc do 130 ( a do 145 tak żeby obejmowały ślizgi) w z5 można ustawić maxymalny skok na 115 i wtedy jest ok jezeli ustawisz wiekszy ślizgi nie ogarna w całości górnych goleni i szybciej sie *******....
http://www.pinkbike.com/photo/850251/
andrutnic nie dojebałem. popatrz na to logicznie;
majac w z5 wysuniety tlumik (amor nie jest ugięty) masz te 100mm (przy pełnym wysunięciu tłumika), to w jaki sposob chcesz z tego jeszcze wycisnąc 30mm? SSV ma jeszcze pod sobą małe sprężynki od skoku negatywnego(moze długosci 2-3cm), moze jak bys je wywalił to by coś z tego było, ale byś nie miał kontroli nad dobiciem amora - poprostu wszedzie by sie tłukł...
"Wszystkie tłumiki SSV mają taką samą konstrukcję, choć w zależność od modelu widelca różnią się długością i średnicą."
cytat z bikeboarda...
wniosek; porownanie z5 (amor do XC) z amorem do uwczesnego DH (bo tylko 130mm) wg. mnie jest nie na miejscu, bo sa inne gabarytowo...
jeżeli podważyłem Twoją teorie to przepraszam. podważ moją, to nie będe sie kłucił - bo moge nie mieć racji, zwłaszcz, że z SSV miałem doczynienia tylko w z1 wedge...
majac w z5 wysuniety tlumik (amor nie jest ugięty) masz te 100mm (przy pełnym wysunięciu tłumika), to w jaki sposob chcesz z tego jeszcze wycisnąc 30mm? SSV ma jeszcze pod sobą małe sprężynki od skoku negatywnego(moze długosci 2-3cm), moze jak bys je wywalił to by coś z tego było, ale byś nie miał kontroli nad dobiciem amora - poprostu wszedzie by sie tłukł...
"Wszystkie tłumiki SSV mają taką samą konstrukcję, choć w zależność od modelu widelca różnią się długością i średnicą."
cytat z bikeboarda...
wniosek; porownanie z5 (amor do XC) z amorem do uwczesnego DH (bo tylko 130mm) wg. mnie jest nie na miejscu, bo sa inne gabarytowo...
jeżeli podważyłem Twoją teorie to przepraszam. podważ moją, to nie będe sie kłucił - bo moge nie mieć racji, zwłaszcz, że z SSV miałem doczynienia tylko w z1 wedge...
tłumik ssv jest niezalezny długościowo do skoku, skok to tyko sprezyna,
powiem ci tak w gazetach mozna wczycztać cuda, ze średnicą mają rację bo tłumik z 32mm goleni nie podejcie na 30mm, ale z długoscią niestety pierdolneli wafla :d
bo w moim amorku ssvf( ta sama konstrukcja, różni się tylko zaworkiem szybkiego czegośtam) jest wysunięte na wwwięcej niż tylko 130mm skoku, a może nawet na 150mm... tak więc nie ma problemu z powiekszeniem skoku, oraz zmniejszeniamyasiuuu pisze:majac w z5 wysuniety tlumik (amor nie jest ugięty) masz te 100mm (przy pełnym wysunięciu tłumika), to w jaki sposob chcesz z tego jeszcze wycisnąc 30mm?
powiem ci tak w gazetach mozna wczycztać cuda, ze średnicą mają rację bo tłumik z 32mm goleni nie podejcie na 30mm, ale z długoscią niestety pierdolneli wafla :d
kupie
gg 5732171
gg 5732171