Jak zmioenić olej w amortyzatorze ?

Góralesko
Kontakt:

Jak zmioenić olej w amortyzatorze ?

Post autor: Góralesko »

Jak zmioenić olej w amortyzatorze ? Mainowicie wiem które śrobki odkręcić ale nie wiem co zrobić z tym co zostlo w srodku ile wlać oleju do amortyzatora 130mm skoku i 100m (chce zmienić w dwóch). Na co powinienem uważać ?
sasquatch
Kontakt:

Post autor: sasquatch »

zalezy jaki amor. uwazaj na klocki hamulcowe i tarcze zebys olejem nei pohalal i jak bedzeisz kolo zakladal t onajpierw rece umyj. najlepeij wyciagnij amora z ramy i odkrec korek w jednej goleni, odwroc do gory nogami amor i wylej olej do czegos, najel noweg ooleju (jak masz marcoak to na stronce jest podana ilosc oleju na lage a jesli inny to tyle ile wylejesz tyle wlej) i podobnie postap z druga laga.
aha, jak masz zamkniete kartusze to nie bedzei tak latwo i przyjemnie.

pozdro
Góralesko
Kontakt:

Post autor: Góralesko »

Te amorki to bomber mxc 03 i z1 bam 99/00
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

najlepiej wyjmij amor z ramy - latwiej manipulować...

w mxc odkrec gore, wylej wszystko (jak chcesz dokladnie oczyscic to odkrec tez tlumik od dolu (ale najpierw odkrecaj dol, potem korki od gory - bo jest zablokowany tlumik - w sensie ze sie nie kreci i sruba pusci)), wlej nowy olej najlepiej 7.5w, popatrz na strone marcocha do technical area (czy jakos tak)...

w z1 bamie podobnie, jak chcesz tylko wylac to odkrec gore, jak chcesz dokladnie wyczyscic to tak jak w mxc...
www.feel-free.pl
sasquatch
Kontakt:

yasiuuu napisales to co ja tylko mniej dokladnie.

Góralesko do tego mxc powinna byc instrukcja ale do tego z1 bam to juz raczej nei bedie takze zmierz ile sie wylalo i tyle samo wlej. rozkrecanie calego jak odkrecisz lagi gorne to przed zlozeniem amorka wyplucz dolne lagi w sroku niewielka iloscia czystego oleju.
Szerszu
Kontakt:

Post autor: Szerszu »

oddaj d serwisu jakiegs sklepu rowerowego oni ci wymienia
tralalala:D sijjjcie mi zal.pl
sasquatch
Kontakt:

Szerszu i zaplaci niepotrzebnie kase za cos co mzoe sam sobie w pokoju zrobic.

dzieki temu ze u mnie w miescie sa takei "soooperowe" serwisy to nauczylem sie robic prawie wszystko z bikiem (narazie nie probowalem tylko zaplatac kola i nie rozkrecalem jeszcze dampera a tak to wszystko robie).
Szerszu
Kontakt:

Post autor: Szerszu »

sasquatch e tam
tralalala:D sijjjcie mi zal.pl
sasquatch
Kontakt:

Szerszu no nie wiem, w zeszla sobote qmpel wyglebil na skrzycznym tak ze mu sie kolo w 888 nie miescilo, wystarczylo sie troche "pobawic" kluczem do nypli zeby mialo 3mm bicia na boki i 0 bicia gora-dol. jak by mial ejchc z tym do serwisu to mialby kolo za 4 dni:/ poza tym rozwala mnei jak w serwisach za ustawienie przerzutek biora np 10 zeta to jest smieszne a poza tym jak widze jak koles dokreca kore stajac na kluczu to mnie krew zalewa.
ODPOWIEDZ