Pytanie początkującego

Dergis
Kontakt:

Pytanie początkującego

Post autor: Dergis »

Siema jestem nowy tutaj i mam pytanie rodzice zrobili mi niespodzanke na urodziny i kupili mi krossa sfx 300 kurczaki ale ja chce go ulepszyc np. nowy amor dac tylni tez korbe wsyszko prawie oprocz ramy rame najwyzej poźniej prosze o nie wyśmianie mnie aha stery sa na 1.8 czy cos takie ze nie te 1 bo takie mialem w romecie inne

Prośba taka że na jaki osprzed zminiec mam narazie 600zł co zmienic :)

Aha co a nim sadzicie styknie na poczatke ta rama

Prosze o szybką odpowiedz dzenki z góry
brolly3
Kontakt:

Post autor: brolly3 »

a do czego masz zamiar uzywac bika, w co chesz zmienic swoj rower??FR, DH czy moze Dirt, dual.??
łukiś
Kontakt:

Post autor: łukiś »

sprzedaj i dołoż ter 600 zł do tej sumy.... za tyle to koła sobie kupisz ziom....
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9975294 rower na czesci !
Mily J-no
Kontakt:

Post autor: Mily J-no »

Dergis pisze:stery sa na 1.8
słyszałem o sterówkach na 1.5 cala ale te juz muszą mięć niesamowitą wytrzymałość :P
Dergis
Kontakt:

Chce miec bika do lekkiego enduro waze 40kg i mam 160cm zwr wiec
:)

słyszałem o sterówkach na 1.5 cala ale te juz muszą mięć niesamowitą wytrzymałość :P
Sorry za błąd jetsem początkujący :)
qbator
Kontakt:

Post autor: qbator »

nie smiac sie z chlopaka!!!:) Stery masz na 1 i 1/8 cala czyli standard. 1,5 cala bylo przez jakis czas patentem cannondale'a ale nie przyjelo sie. Jezeli chodzi o Twoj rower to ciezko stwierdzic. Lekkie enduro w sumie nie wymaga super sprzetu tymbardziej,ze jestes lekki. Ciężko troche mi doradzić Tobie co do tego roweru. Nie mozesz go sprzedac bo to prezent:) Ta rama raczej ostrzejszej jazdy dlugo nie wytrzyma...
"Synku,ale czy ty skaczesz tak po murkach i schodach???" - Mama:P
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

qbator => Co do 1,5" to faktycznie Cannondale najwczesniej zastosowal to na szersza skale, ale zeby sie nie przyjelo, to nie mozna powiedziec - standard caly czas sie rozwija i wlasciwie mozna go juz porownac do tylnych piast na os 150 mm - ciagle w zdecydowanej mniejszosci, ale coraz wiecej, bo i lepiej.

Dergis => Mysle, ze malo osob na forum mialo okazje jezdzic na tym rowerze, wiec ciezko Ci doradzic, co konkretnie wymienic. Musisz sam dojsc do tego, co bys chcial poprawic - czyli np. czy bardziej wkurzaja sie slabe hamulce (w enduro jednak przydaje sie cos dobrego - w koncu gory to gory), slabe kola (zobaczysz, ile wytrzymaja), nieprecyzyjny naped (teraz wszystko masz nowe, wiec powinno byc w miare ok) czy kiepska amortyzacja (jak wyzej plus kwestia wytrzymalosci - nic nie psuje gorskiej wycieczki bardziej, niz zlamany na pol amortyzator tuz przed zachodem slonca;)).

Ogolnie jest to rower z dolnej polki nienadajacy sie do ostrej eksploatacji, ale tez dostales go w prezencie, wiec nie wypada od razu sprzedawac ;) Wiec tak, jak mowie - pojezdzij i zobacz, co wymaga wymiany, bo za 6 stow generalnego remontu i tak nie zrobisz.
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Obejrzalem ten rower i mysle, ze jezeli chcesz cos zmienic to zacznij tak. Kup sobie nowe hamulce. Duzo lepiej sprawdza Ci sie v-brake ktore sa dobre niz kiepskie tarcze (napisz do mnie na gg mam troche sprzetu do sprzedania moze Ci sie cos przyda)kola mozna zostawic i jezdzic na nich az sie rozlecia lub zmienic cos na jakies okazyjne kolka (cos z allegro) Przerzutke kup sobie na tyl jakies alivio kultura racy bedzie znacznie wyzsza i na poczatku wystarczy. Z tego co napisalem na poczatek wydajesz 100 zl. Zostaje jeszcze 500. Jezeli chcesz to kup sobie damper (amortyzator tyl) kup sobie cos takiego z allegro http://allegro.pl/item132183488_dnm_st_8rc_raimon.html ogolnie staraj sie nie wydac za duzo kasy bo szkoda, a jednak zmien ten co masz bo narazie to z pewnoscia tylko przeszkadza. Do przodu mozesz wsadzic amortyzator Suntuor xcr. I na poczatek wystarczy. Zostanie Ci odrobine kasy i stare czesci, ktore mzoesz wystawic na allegro i sprzedac. I zaczac odkladac na kola czy tam nowa ramke. PZdr
Ssij pento
krisss
Kontakt:

Post autor: krisss »

ja tez jestem początkującym bikerem pytam sie na tym forum zeby nie robić nowego chodzi mi o to ze chciałbym sobie pośmigać na trasie w myślenicach bo mieszkam nie dalek i niedawno się o niej dowiedziałem i mam pytanie ile kosztuje ten wyciąg? i czy musze mieć jakiś sper sprzęt z kosmosu ? ja mam starego arkusa mtb:P (smieszne ale na nic lepszego mnie nie stać:() i mam pytanko czy moge tam na nim jezdzić jak sobie kupie hample tarczowe, kask itp...?
www.krisss.4.pl pozdro 4 [you]
Dragon-kr
Kontakt:

Post autor: Dragon-kr »

Dergis chcesz w nim powymieniać części do 600zł....wywal hamulce i kup sobie zwykłe v-brake( np. altusowskie....widziałem gdzieś na allegro komplet za ok 30-35zł) do tego klameczki ALIVIO(ok 34zł) i masz bardzo mocne hamulce.Nowe tylnie koło( obręcz ZAC 2000, piasta ALIVIO, szprychy nierdzewki) koszt ok 120zł....do tego musisz sobie doliczyc nową kasetę(33zł) i łańcuch(42zł...HG-50) korba Alivio(103zł) oraz jakiś pakiet do tego (od 30zł...długość do tej korby to 113mm)

i w ten sposób rower względnie będzie się nadawać do jazdy.
Gawin
Kontakt:

Post autor: Gawin »

qbator pisze:nie smiac sie z chlopaka!!!:) Stery masz na 1 i 1/8 cala czyli standard. 1,5 cala bylo przez jakis czas patentem cannondale'a ale nie przyjelo sie.
Przyjelo sie to bo cannon jakos nadal robi taki standard i coraz wiecej firm z USA wprowadza to do swoich rowerow wiec bez takich po prostu nikt na tym nie jezdzi bo sprzet z takim standardem jest dosc drogi(iron horse,cannon,niektore scotty!!
www.gdfr.pl
mczuszu
Kontakt:

Post autor: mczuszu »

1.5 cala ma większą sztywność i sie zaadoptował ponieważ np: manitou robi amory pod 1.5 cala travis single ma 1.5 cala
Dergis
Kontakt:

Nie bede nowego tematu robił bo po co takie pytanie że czym sie różni kaseta od wolnobiegu
prolite
Kontakt:

Post autor: prolite »

kasete możesz rozkręcić ma inne mocowanie na piaście inny jest tez klucz potrzebny do jej odkrecenia (niz w wolnobiegu)
wolnobieg jest całością nie mozna rozkrecic i tym samym wymienic jego poszczególnych zębów pista również jest inna do jego zamocowania
-----------------
podsumowując jeśli masz piaste na wolnobieg nie zamontujesz kasety jeśli masz piaste na kasete nie zamontujesz wolnobiegu
zdzihu
Kontakt:

Post autor: zdzihu »

Jak na razie nic nie wymieniaj bo to nie ma żadnego sensu.
Po prostu cały czas zbieraj sobie kase a jak coś szlak trafi to dopiero wtedy kup coś lepszego. Po jakimś czasie jazdy będziesz też miej więcej wiedział, że daną część należałoby raczej wymienić bo może nie wytrzymać np. następnego skoku czy zjazdu.
I tak może kiedyś złożysz rower marzeń.
Ja tak już buduje swoją maszyne od dobrych kilku lat i prawie doszedłem do 100% zadowolenia. Potrzebuje wymienić tylko korbe, suport i kiere.
Mam kase tylko po co ją bezmślnie wypieprzać skoro stare części jeszcze dają rade.
Acha i musisz też pamiętać, że twój rowerek nie wytrzyma jak na razie zbyt wiele więc nie przeginaj a najlepiej kup kask i ochraniacze.
ODPOWIEDZ