Cholerny Pike 409 dobija

shuvit1
Kontakt:

Cholerny Pike 409 dobija

Post autor: shuvit1 »

nie dziala mu szukajka...probawalem ale na próżno...

co mam zrobić żeby mi pike 409 nie dobijał ?
ważę 67 kg i mam seryjną sprężynę...

wiem ze mozna gdzieś olej dolać zeby nie dobijał...ale gdzie ? jak ktoś wie to blagam napiszcie mi co i jak...
Yogi
Kontakt:

Post autor: Yogi »

lej olej w rure sterową wtedy równo rozejdzie sie na lewą i prawą strone.
[s]
SANTA CRUZ JACKAL
na części
www.skocz.pl/Rower4sale
gRegor
Kontakt:

Post autor: gRegor »

yogi... lej sobie w uszy... moze CI do głowy troche oleju sie wleje...
http://www.pinkbike.com/photo/1368698/
wojtek1111
Kontakt:

Post autor: wojtek1111 »

gRegor właśnie miałem coś w tym stylu napisać :) ja też mam ten problem tylko że mam pike'a sl ale to praktycznie to samo. można wymienić sprężyny na twardsze ale to kosztuje i czas zabiera...
Yogi
Kontakt:

ok sprobuje... :)

u mnie w RST ten sposob działa moze pike jest inny Hmmm
[s]
SANTA CRUZ JACKAL
na części
www.skocz.pl/Rower4sale
minetoo
Kontakt:

Post autor: minetoo »

albo podniesc poziom oleju
http://skocz.pl/mojepink
wojtek1111
Kontakt:

a poziom oleju podnosi sie poprzez dolanie go gdzies tak ? :) sory ale jeżeli chodzi o amory skoplikowane w budowie to nic nie wiem :/
Yogi
Kontakt:

wojtek1111 radze Ci iść do serwisu i niech Ci doleją oleju tam gdzie powinno

jesli zadajesz takie pytania to pewnie nawet nie wiesz jaki to ma byc ten olej

Radze poczytać instrukcje obsługi a pozniej zabierać sie za widelec skoro nie wiesz gdzie sie wlewa olej, otoz podpowiem ze w lagi a wiesz co to jest ? to zapraszam do instrukcji
rece opadaja jak czyta sie takie teksty "a gdzie mam wlac olej" no stary rozbijasz mnie...

dlatego radze isc do serwisu.
[s]
SANTA CRUZ JACKAL
na części
www.skocz.pl/Rower4sale
Zbigi666
Kontakt:

Post autor: Zbigi666 »

moze dolej oleju do lewej lagi z uturnem,to zwiekszy progresje,lej olej najlepiej 5W ,gestosc oleju niema wplywu na twardosc ale amor bedzie lepiej wybieral male nierownosci.ja lalem olej LHM do magury ,to amor chodzil jak drewno.potem zmienilem na silnikowy mobil 1 10W to chodzil zajebiscie;).poproboj z wiec z olejem,najpierw radze Ci nalac z 40ml.potem jak Ci pasuje coraz wiecej.
pozdro
Yogi
Kontakt:

Zbigi666 pisze:ja lalem olej LHM do magury ,to amor chodzil jak drewno.potem zmienilem na silnikowy mobil 1 10W to chodzil zajebiscie;)
nie mam pytan...
powiem tylko ze niezły hardcorowiec z Ciebie
[s]
SANTA CRUZ JACKAL
na części
www.skocz.pl/Rower4sale
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Zbigi666 pisze:ja lalem olej LHM do magury
Nalales DOT'a do amora? Toz to hardcore.
shuvit1
Kontakt:

Post autor: shuvit1 »

taaa...do pikea olej sie leje do obydwu goleni...i na dodatek od gory i od dołu tam gdzie sa te takie srubki...wiec gdzie dolać i ile zeby nie dobijał ? wiem że do lewej lagi tam gdzie sprężyna ale nie wiem czy od gory czy od dołu... a i ile kosztuje sprezyna twarda ? bo od harfy mi nie odpisują :/
http://img46.imageshack.us/img46/7950/juniorxt3.jpg
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

morthias pisze:
Zbigi666 pisze:ja lalem olej LHM do magury
Nalales DOT'a do amora? Toz to hardcore.
Magura działa na oleju mineralnym..
;/
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

włos się na głowie jeży jak się czyta niektóre teksty - najlepiej do amora nalać oleju opałowego, a do baku samochodu kujawskiego - w końcu też olej, no nie?

boże, że za ten sport zabierają się takie atechniczne półgłówki.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
wojtek1111
Kontakt:

Yogiwiem co to jest, wiem że olej leje się do lagi, tylko nie wiem do której ? czy może do obydwu... ja nie musze znać budowy pike;a i mieć wiedze jak go serwisować... a olej też wiem jaki lać
minetoo
Kontakt:

Post autor: minetoo »

odpuść sobie...idż do serwisu za 70zł będziesz miał zrobione a i nauczysz się na przyszłość
http://skocz.pl/mojepink
muffini
Kontakt:

Post autor: muffini »

Ja zrobiłem tak w swoim mozo soul r, do lewej lagi(do środka sprężyn) wsadziłem 2 elastomery z rst omegi, oczywiście przycięte odpowiednio żeby
działały dopiero w końcowej fazie skoku(ok 1,5 cm przed dobiciem)
tym sposobem amor chodzi jak dawniej-liniowo co mi pasuje, natomiast nie dobija podczas skoków.
Nie wiem jak jest w piku ale może coś skorzystasz.
fr1
prosty
Kontakt:

Post autor: prosty »

czytając wypowiedzi co niektórych osobników nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać...
ale do tematu, wlanie oleju to lagi z uturnem nic Ci nie da. jak dolejesz oleju do lagi z motion control - z tłumikiem, od góry, zmniejszysz dostępny skok, ale nie będziesz słyszał dobicia - amor nie bedzie uginał się do końca, czyli nie bedzie wykorzystywał całego skoku... ale wydaje mi się że dobijasz tylko i wyłacznie dlatego że spadasz jak worek kartofli - ja waże około 73kg, czyli więcej niż ty, mam pike'a SL na standardowych sprężynach, i jeszcze nie udało mi się go dobić, a nie jestem typem jeżdzacym po bułki...
pozdrawiam,
http://www.chr.Rybnik.pl
serhij
Kontakt:

Post autor: serhij »

Boze, ludzie ! Zamiast kombinowac i psuc sprzet niech pojdzie jeden z drugim do serwisu i zalatwi jak trzeba. Zeby oszczedzac i robic serwis samemu trzeba troszke wiedziec o sprzecie lub chociaz przeczytac instrukcje.

Jesli pike dobija (zakladajac, ze jest dobrze wyregulowany jak idzie o SAG) i nie ma juz mozliwosci regulacji naprezenia wstepnego znaczy, ze trzeba wymienic sprezyne. Inna sprawa, ze Shuvit1 wazy ponoc 67 kg, i bardziej prawdopodobne, ze amor jest zle ustawiony, niz ze faktycznie trzeba wymienic sprezyne.
No i to dolewanie oleju - JEEEEZZZUUUU !!! Dolewac olej w celu regulacji dobicia mozna TYLKO w Marzocchi - ich uszczelki sa mocno i gleboko zakotwiczone w lagach i przez to przystosowane do zmiany poziomu oleju. W RockShox, Fox itp. ilosc oleju wlewanego do goleni jest stala i okreslona w instrukcji. Dolejesz wiecej - rozwalisz uszczelki i amor pusci olej gora.

Ostatnia sprawa - jak sie nie wie gdzie wlac ten cholerny olej (nawet jesli ma sie Marzocchi) to trzeba odzalowac te 50 PLN i isc do serwisu zamiast lapac sie za rozwalanie sprzetu za tysiaka. Telewizory tez tak naprawiacie ?

serhij
ODPOWIEDZ