Hayes Sole -- Czyli problem z hydrauliką

łuk-a-sz
Kontakt:

Hayes Sole -- Czyli problem z hydrauliką

Post autor: łuk-a-sz »

Witam

Kupiłem jakiś czas temu Hayesa Sole, dopiero dziś go zamontowałem. Po zamontowaniu tylko spowalniał, pojechałem z tym do serwisu. Gość powiedział że może być zapowietrzony. Więc odpowietrzyliśmy. Teraz spowalnia lepiej :( Ale nadal nie zatrzyma koła w czasie jazdy na stop. Niby dobrze odpowietrzone a wogóle nie hamują. Teraz pada podejrzenie na zalane olejem klocki, przetarłem je papierem ściernym 180 ale nadal nic.

Co mogę zrobić jeszcze z tym hamulcem ? Tarcze ustawiał facet w serwisie.

Jakieś pomysły albo porady ?

z góry thx

pozdrawiam
zuku
Kontakt:

Post autor: zuku »

nowy kupowałeś ?
jeżeli tak to musi się on dotrzeć
froger34
Kontakt:

Post autor: froger34 »

łuk-a-sztarcze muszą sie dotrzeć jeśli są nowe najlepiej pojezdzij na nim i ostro hamuj... może tarcza lub klocki sa brudne..
Tassadar
Kontakt:

Post autor: Tassadar »

jasne jasne, tarcze muszą się dotrzeć tiaaa

spróbuj popsikać tarcze płynem do mycia okien i wytrzeć, pozatym w sole, bardzo ważne jest dopasowanie zacisku, bo hamulec jest jednotłoczkwy, dokręć pokrętło po prawej strony od ustawiena dystansu klocka, tak aby dotkną tarczy, następnie po zaciśnięciu tarcza nie powinna się wyginać, kiedy wszystko dobrze ustawisz, nie zmnieniaj dystansu, i przysuń klocek po lewej, (pokrętłem po drugiej stronie) tak aby też dotknęło tarczy, poczym ze słabo kręcącym się kołem idź pojeździć jeden dzień , poczym zwiększ dystans klocków, powinna być żyleta.

acha, pozatym w sole ma znaczenie jaki dystans jest po prawej i po lewej, chyba lepiej hamuje jak mniejszy dystans jest po lewej stronie
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
łuk-a-sz
Kontakt:

Hamulec jest używany.
Tassadar
Dzięki za rady jutro się będę tym bawił tak jak mówiłeś. Ale mam wrażenie że to nie pomoże.

A co mogę zrobić z klockami ? Przed chwilą je wymontowałem i mam zamiar je ostro przytrzeć papierem ściernym.
Tassadar
Kontakt:

przytrą ci się jak pojeździsz ten 1 dzień... ogólnie ważne jest to żeby tarcza się za bardzo nie odchylała, bo na pozór wtedy mocno hamuje, ale tak naprawdę to musi się słabo odchylać i klocki musząsię dotrzeć, jak to nie pomoże to zawsze można spróbować lepikiem :D, a na krutką metę dobrze działa papierowa taśma ( miałem tak w brm 475, koło stawało w miejscu)
łuk-a-sz
Kontakt:

Tassadar pisze:przytrą ci się jak pojeździsz ten 1 dzień... ogólnie ważne jest to żeby tarcza się za bardzo nie odchylała, bo na pozór wtedy mocno hamuje, ale tak naprawdę to musi się słabo odchylać i klocki musząsię dotrzeć, jak to nie pomoże to zawsze można spróbować lepikiem :D, a na krutką metę dobrze działa papierowa taśma ( miałem tak w brm 475, koło stawało w miejscu)
nie wiem ale wydaje mi się że te czynności wykonuje się przy nowym zestawie.

Ps. nigdy nie miałem hampla tarczowego i nie wiem jak to jest ale nie wydaje mi się żeby to sole w ogóle hamowało :)
GiantAc
Kontakt:

Post autor: GiantAc »

Jestem posiadaczem oryginalnych Sole/i z AC mam je juz rok na ciagle tych samych klockach (takze jezdzily w zime) ;P za to co powiem mozecie mnie besztac wyzywac i zbic ;P moze jestem jednych z tych posiadaczy ktorym hamulce hamują przepięknie . mialem okazje je zmieniac(po co?) ale nie moge uwierzyc Sole mi naprawde hamują 1 palcem ciagle !!!!! tylko co 2dni musze przekrecic o 3obroty srubke w klamce te hamulce mnie zadziwiaja zawsze ta sama modulacja i sila moze mam akurat super model i nie chodzi o to że je chwale bo je posiadam bo naprawde jezdzilem na wielu typach hamulcow i jest od nich pare lepszych , powiem tyle moje hample są idealne dopóki się nie popsują niechce ich zmieniac na żadne !!!!! .łuk-a-sz napewno masz źle wyregulowane klocki albo nie dokręconą tą małą śrubke w klamce na imbus :) pamiętaj faceci z serwisu nie wiedzą wszystkiego :P kurcze duzo osob p***** na Sole nawet nie jeżdząc na nich musze nagrac wam krótkie video jak dzialają moje :):) pozdro
http://filips.pinkbike.com/
łuk-a-sz
Kontakt:

GiantAc
No to dodałeś mi troszkę otuchy :D:D
Powiedz mi czy sączy Ci się olej przy korku na klamce ? :( bo mi tam się troszkę sączy.
No tą srubkę dokręciłem na maxa... wtedy klamka jest najdalej od kiery.

A co do regulacji to będę jutro próbował ? Ty jak swoje ustawiasz ?
GiantAc
Kontakt:

Post autor: GiantAc »

Śrubkę dokreciłeś na max czyli jest ok , klocki ustaw tak żeby były jak najbliżej tarczy (lekkie obcieranie tarczy jest możliwe)a propo wycieku hmm nie mam pojęcia co to może być może pękła ci jakaś uszczelka albo przy zalewaniu płynem została źle nałożona . nigdy nie miałem takie problemu :) nie wiem jak ci poradzić najlepiej oddaj hampel do jakiegoś naprawdę porządnego serwisu jeżeli nie będzie nadal hamował i bedzięsz miał ciągle ten wyciek tak być nie może . bo hamować musi i to dobrze ;)
http://filips.pinkbike.com/
suffy1
Kontakt:

Post autor: suffy1 »

gdyby tarcze były brudne wydaje mi sie wydawały by odgłos piszczenia (tak kiedys miałem) przecieraj go regularnie jak pisał Tassadar płynem do okien albo benzyna ebstrakcyjna (czy jak sie ona tam nazywa) powinna pomóc
co nie zabije to wzmocni ;D
Tassadar
Kontakt:

ps rozepchaj tłoczek w tym swoim sole
Kacuś
Kontakt:

Post autor: Kacuś »

Jezdze na tych hayesach od roku i mam identyczne zdanie jak GiantAc. Kazdy je objezdza a tak naprawde sa to całkiem dobre hamulce tylko pry tarczach 160 bardzo szybko sie grzeja i to jedyny mankament. A co do klocków mialem cos takiego w mechanikach i tez urzywałem papieru sciernego. Skonczyło sie na tym ze darłem do konca okładzine :P ( miały moze jeszcze z 25%) i kupiłem nowe klocki i wszystko zaczeło działac jak powinno. Poprostu kup nowe klocki.
Riding a bike is only way to stay allive
łuk-a-sz
Kontakt:

Tassadar pisze:ps rozepchaj tłoczek w tym swoim sole
Sorki ale nie wiem o co chodzi...
Powtórze się i powiem że to mój 1 kontakt z hamulcem tarczowym.

Kurcze szkoda mi 50zł na nowe klocki jak potem by okazało że i tak nie będą hamować dobrze :/
Tassadar
Kontakt:

owiń czymś śrubokręt żeby klocków nie uszkodzić, włóż między klocki i mocno wciśnij ten klocek który jest ruchomy, albo zdejmij klocek i wcośnij to coś co go wysuwa.
froger34
Kontakt:

Tassadar pisze:to coś co go wysuwa.
tłoczek ;d
Tassadar
Kontakt:

froger34 pisze:
Tassadar pisze:to coś co go wysuwa.
tłoczek ;d
no wiem, pisałem to wyżej, ale on tego niewie, czytanie ze zrozumieniem się kłania ;>
łuk-a-sz
Kontakt:

hehe. Nie wiedziałem jak mam rozepchać a nie co mam rozepchać :)

Zaraz zabieram się do roboty i mam nadzieje że będą hamować.
froger34
Kontakt:

aa no tak niedoczytałem że nie wie o co kaman sory
ODPOWIEDZ