!! Avid BB7 czy Hayes HFX 9?? !!
-
- Kontakt:
!! Avid BB7 czy Hayes HFX 9?? !!
Siemka, chcę kupić (może jeszcze dzisiaj) hampla na przód i w grę wchodzą te dwa hamulce. Będą z tarczą 203mm, bo jeżdże głównie FR, lekkie DH i dirt (ale to rzadziej). Hamulec będzie z klamką Avid Speed Dial 7. Słaszałem, że BB7, to najlepszy z mechaników przewyższający niektóre hydrauliki - i tu pytanie - czy HFX 9 też?? Skłaniam się trochę bardziej ku BB7, bo - jako, żemechanik - niemal bezobsługowy, a z hydraulikami różnie to bywa... Jeżeli piszecie, który hamulec lepszy, to podajcie argumenty. Pozdro!
Ahh... Ah... Jak fajnie się śmiga rowerkiem po deszczu ;]
Hayes, lepszy bo hydrauliczny i bez obsługowy, mechaniki nie są bez obsługowe... już kiedyś wypowiadałem się na tym forum dość rozlegle na ten temat i nie będę tego wszystkiego pisał jeszcze raz bo mi się po prostu nie chce. Nie będę też wchodził w żadną polemikę na ten temat.
pozdrawiam
pozdrawiam
http://www.chr.Rybnik.pl
znalazłem ten topic:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... sc&start=0
poczytaj se to może się zdecydujesz...
pozdrawiam,
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... sc&start=0
poczytaj se to może się zdecydujesz...
pozdrawiam,
http://www.chr.Rybnik.pl
-
- Kontakt:
Do dirt/street oczywiście mechanik z tarczą 160 mm, moją opinię motywuję tym, że w tych dyscyplinach występują poważne dzwony podczas których może urwać się przewód, a w skrajnym wypadku może uszkodzić się klamka. Do FR/DH tylko i wyłącznie hydraulik z tarczą 200 mm (większa siła, modulacja, a z racji występowania większych prędkości i co za tym idzie wzrostem temperatury tarcza musi być większa).
Zadowoleni klienci i dobre ceny ...
www.rowerowy.com
... na maile odpowiadamy zawsze
www.rowerowy.com
... na maile odpowiadamy zawsze
Moim zdaniem BB7 jest jedynym hamulcem mechanicznym który założyłbym na przód, na tył już nie...a dlaczego?
Przedni hamulec = pancerz 60-100cm czyli nie taki duży opór, można ładnie wyregulować (zwłaszcza jeśli jest to BB7).
Tył, już nie jest tak kolorowo, mamy półtora metra pancerze dającego opór na klamce co w zjeździe jest nie do przyjęcia bo po 10 minutach jazdy nie masz sił w palcach hamować... Słabo jest w fullach, pancerz pracuje, linka się naciąga, rozciąga, hamulec obciera albo blokuje prace zawieszenia.
Dlaczego moim zdaniem mechanik nie nadaje się do zjazdu widać powyżej, dlaczego BB7 jest wyjątkiem - bo to rewelacyjny hamulec, z możliwością dokładnej regulacji i z super siłą i modulacją. tarcza 203mm, dobry pancerz i linka i jest do dopuszczenia na przód do amatorki.
Dlaczego nie hayes 9 - awaryjny, nie hamuje rewelacyjnie, dość często warto serisować, nierównomierne zużywanie okładzin. Dużo lepiej jakieś Shimano
Dlaczego hfx9 - komfort hydraulika
P.S. Hayes jest dość sztywnym w działaniu hamulcem, dźwignia daje pewien opór także w tym przypadku jestem za Avidem, wyjątkowo za merchanikiem
Przedni hamulec = pancerz 60-100cm czyli nie taki duży opór, można ładnie wyregulować (zwłaszcza jeśli jest to BB7).
Tył, już nie jest tak kolorowo, mamy półtora metra pancerze dającego opór na klamce co w zjeździe jest nie do przyjęcia bo po 10 minutach jazdy nie masz sił w palcach hamować... Słabo jest w fullach, pancerz pracuje, linka się naciąga, rozciąga, hamulec obciera albo blokuje prace zawieszenia.
Dlaczego moim zdaniem mechanik nie nadaje się do zjazdu widać powyżej, dlaczego BB7 jest wyjątkiem - bo to rewelacyjny hamulec, z możliwością dokładnej regulacji i z super siłą i modulacją. tarcza 203mm, dobry pancerz i linka i jest do dopuszczenia na przód do amatorki.
Dlaczego nie hayes 9 - awaryjny, nie hamuje rewelacyjnie, dość często warto serisować, nierównomierne zużywanie okładzin. Dużo lepiej jakieś Shimano
Dlaczego hfx9 - komfort hydraulika
P.S. Hayes jest dość sztywnym w działaniu hamulcem, dźwignia daje pewien opór także w tym przypadku jestem za Avidem, wyjątkowo za merchanikiem