Rama do enduro/fr ? - propozycje
Rama do enduro/fr ? - propozycje
Heyka. nurtue mnie ta sprawa. Mam 190cm wzrostu. Jezdze troche na 4X, wiecej po miescie, czasem w terenie, ewent pare razy w gorach. Wymyslilem juz, ze poskladam dwa biki. jeden do XC a drugi do moich szalenstw. Nie katuje jakos niemilosiernie wiec ulatwia to polaczenie moich stylow do jednego bika....pytanie tylko na jakiej ramie... Full czy hardtail? Jeden czy cztery zawiasy? Co do amora to zdecydowalem sie na Pika SL (poraz pierwszy zrezygnowalem z Marzocchi, a Manitou to osobny temat, ale i tak nie ma nic ciekawego, a jak jest to jest drozsze) reszte komponentow na razie pominmy. Myslalem o fullu w stylu Wheeler Hornet. Aktualnie mam Cheete Prowler ale to typowy DH/FR do Enduro za ciezki. Wiem, ze sam temat Enduro jest ciezki...ale co zrobic jak mi tyle stylow w duszy gra... Prosze napiszcie Wasze opinie na temat ram i ogolnie jazdy Enduro. Pozdro!!
make gravity your slave
W temat roweru do enduro duze znaczenie ma Twoja kondycja i zapal do podjezdzania. Jesli te zjawiska wystepuja, potrzebujesz roweru, ktory umozliwi Ci sprawne podjezdzanie (geometria, zawieszenie). Jesli jednak w enduro wybitnie skupiasz sie na zjazdach, a na codzien nie masz czasu na srubowanie kondycji, wystarczy, ze rower bedzie w miare lekki - zeby wygodnie pchalo sie go pod gore :)
Drugie rozwiazanie jest oczywiscie duzo tansze - mozesz kupic np. Gianta AC.
A jesli chcesz podjezdzac, to warto rozejrzec sie za czyms ciekawszym, jak np. Giant Reign, Santa Cruz Heckler/Bullit (chyba, ze masz kase na Nomada) - te ramki na pewno spisza sie znakomicie (zastanawiam sie tylko, czy do Bullita Pike nie bedzie za niski).
Drugie rozwiazanie jest oczywiscie duzo tansze - mozesz kupic np. Gianta AC.
A jesli chcesz podjezdzac, to warto rozejrzec sie za czyms ciekawszym, jak np. Giant Reign, Santa Cruz Heckler/Bullit (chyba, ze masz kase na Nomada) - te ramki na pewno spisza sie znakomicie (zastanawiam sie tylko, czy do Bullita Pike nie bedzie za niski).
heh no tudziez urok sztywniaka...podjezdzanie nigdy nie jest problemem. kondycha jest....i ten sprzet pwiien mi rowniez umozliwic jej szlifowanie. co do drozszych maszyn to wiem ze wybor jest. na razie myslalem o tanszych w stylu wspomnianego Horneta. Chcialem Banshee Scirocco, ale juz ich nie ma w 7anna.
make gravity your slave
akita!! idealnie pasuje do tego co opisałes.
Ramka jest lekka, po wstawieniu dampera z platforma nie pompuje, jest dosc sztywna bocznie, jest zwrotna, z pike'iem bedzie miec super geo, jest dosc tania, jest mocna, nie robia sie luzy w zawieszeniu, zawias jest oparty na duzym łożysku maszynowym, przy ew. usterkach nie ma problemu z gwarancja, jest b. uniwersalna.
Wystarczy ? :D
Ramka jest lekka, po wstawieniu dampera z platforma nie pompuje, jest dosc sztywna bocznie, jest zwrotna, z pike'iem bedzie miec super geo, jest dosc tania, jest mocna, nie robia sie luzy w zawieszeniu, zawias jest oparty na duzym łożysku maszynowym, przy ew. usterkach nie ma problemu z gwarancja, jest b. uniwersalna.
Wystarczy ? :D
sidi
Sprzedaje teraz akite 16'' na allegro... wcale ta ramka krótka nie jest... 18'' w rozmiarówce DC jest, lecz no ... to już krowa dla nie wiem kogo... Ja fakt- jestem niższy od Ciebie o ok 6-7cm, lecz 16'' wg. mnie to do enduro optymalny rozmiar, a jak dla mnie do fr troszkę wręcz za duży - teraz przesiadam się na 15,5'' cane corso (toteż spieszy mi się ze sprzedażą akity , bo w piątek bym chciał już odebrać cane) ... Poza tym akita ma to do siebie, że można jej zapodac pełno wymiarową sztyce- nie trzeba nic przycinać jak to w wielu przypadkach ramek bywa :]
Pozdrawiam
Sprzedaje teraz akite 16'' na allegro... wcale ta ramka krótka nie jest... 18'' w rozmiarówce DC jest, lecz no ... to już krowa dla nie wiem kogo... Ja fakt- jestem niższy od Ciebie o ok 6-7cm, lecz 16'' wg. mnie to do enduro optymalny rozmiar, a jak dla mnie do fr troszkę wręcz za duży - teraz przesiadam się na 15,5'' cane corso (toteż spieszy mi się ze sprzedażą akity , bo w piątek bym chciał już odebrać cane) ... Poza tym akita ma to do siebie, że można jej zapodac pełno wymiarową sztyce- nie trzeba nic przycinać jak to w wielu przypadkach ramek bywa :]
Pozdrawiam
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...