Problem jest i to nie maly...

spazo9128
Kontakt:

Problem jest i to nie maly...

Post autor: spazo9128 »

Poradzcie mi cos mam zrobic bo zamienilem sie amorami za Manitou Black Comp
i jest taka sprawa ze ten amor jakos dziwnie chodzi bo nie dosyc ze ma skoku 120mm to wykorzystuje 30mm i jak sie wbija to nie odrazu tak jak poprzedni wychodzi (marzocchi dirt jam comp) tylko wolniej i jak krece tymi korkami to nic nie daje poradzcie mi cos jak cos to mozecie pisac nawet na gg 4870434
prosty
Kontakt:

Post autor: prosty »

to się chyba chujowo zamieniłeś... ale możliwe że wystarczy zrobić mu serwis, poza tym jest dość zimno a to widelec, który niestety trzeba smarować, a jak wiadomo smar, tak jak olej gęstniej wraz ze spadkiem temperatury, czyli olej w kardridżu zgęstniał i zwiększyło się tłumienie, a smar odpowiedzialny za golenie zgęstniał na kamień jeszcze bardziej utrudniając ruch goleni, może być jeszcze inna sytuacja - smaru już nie ma i nie wiadomo co gorsze... tak czy inaczej widelec trzeba rozkręcić, wyczyścić i na nowo nasmarować, wymienić olej i sprawdzić czy nic w środku nie jest uszkodzone... pamiętam ze w niektórych manitou (nie pamiętam konkretnego modelu) lubiły i było to dość częste, padać uszczelki w tłumiku... czeka Cię ciężka przeprawa, tak to jest jak zamieniasz się mając blade pojęcie nie radząc się kogoś kto się na tym zna, mogłeś przed wymianą poprosić żeby widelec został prze serwisowany, albo przynajmniej pójść z nim do serwisu i zapytać czy wsio jest z nim okej... teraz i tak musisz to zrobić, ale obudziłeś się z ręka w nocniku i nie masz już wyjścia, co prawda widelec który wymieniłeś nie był górnych lotów, ale pewnie działał, nie to co ten... nie zastanowiło cię że ktoś chce wymienić widelec dużo droższy jakim jest nie wątpliwie black na twojego marcocha w którym jest sprężyna i elastomer??
przecież to od razu podpada...

pozdrawiam
http://www.chr.Rybnik.pl
prosty
Kontakt:

a i jeszcze bo nie napisałem wcześniej twój poprzedni widelec wybijał tak "od razu" :-) bo nie miał tłumienia, ten ma i widać że działa, tylko trochę za bardzo... ale z tego co pamiętam ma regulację tłumienia więc może da się to zmienić... tak czy inaczej serwis jest nieunikniony...

pozdrawiam
spazo9128
Kontakt:

a jak ja go mam smarowac? i jakiego smaru do tego uzywac? bo ja moze zrobie tak ze zaniose go do jakiegos servisu i dam go na przeglad tylko jaka tego jest cena?
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

taka jak ci powiedza.... skad my mamy wiedziec jakie ceny sa u ciebie ?? kazdy serwis liczy sobie inaczej , srednio 40-60 zl za sam serwis + koszta materialu i idz lepiej go daj bo widac sam sobie nie poradzisz
www.mm-foto.pl
spazo9128
Kontakt:

Sam nie ale od czego sie ma kumpli;] ale thx za rady
spazo9128
Kontakt:

ale powiem wam ze nawet to ma swoje plusy bo w tym marcochu jak skakalem nawet z krawerznika so sie zadzalo ze amor prawie dobijal!wiec to chyba tec cos nie tak bylo:P
prosty
Kontakt:

może było nie tak, a może nie umiesz jeździć, i nawet z krawężnika spadasz jak worek kartofli i dobijasz widelec...
ODPOWIEDZ