łożyska w Shimano HONE !
łożyska w Shimano HONE !
Mam korbe shimano Hone z sztywna osia. Wszystko spoko tylko chodzi ona dosc ciezko. nie ma bata walnac crankflipa. jak na starej ( hussefelt isis) potrafilem walnac nawet podwójnego. Czy zmieni to cos jak wymienie lozyska w suporcie? JAki tam jest rozmiar i gdzie takie dostane. A i czy da sie kupic caly suport bo troche go zjechalem przez przykrecanie kluczem nastawnym :p. POzdr
Zmiana nic nie pomoze specjalnie, mozliwe, ze masz zabardzo scisniete łożyska przez korbe (mam ten problem w diabolusie - wiec delikatnie poluzowalem srube)...
A jak bedziesz chcial zmienic lozyska to licz sie z tym, ze support sie rozleci bo;
ma gównianą konstrukcje - plastikowa oslona lozyska sypie sie jak malo co, a dostac taka jest mało realne.
Nie wiem poza tym czy łożyska są standardowe, czy nie ejst to jakiś wymysł Shimano/RF
A jak bedziesz chcial zmienic lozyska to licz sie z tym, ze support sie rozleci bo;
ma gównianą konstrukcje - plastikowa oslona lozyska sypie sie jak malo co, a dostac taka jest mało realne.
Nie wiem poza tym czy łożyska są standardowe, czy nie ejst to jakiś wymysł Shimano/RF
www.feel-free.pl
hahaha , łozyska da sie zdobyc tylko trzeba iśc z nimi do sklepu z łorzyskami...:P a nie pytac na forumyasiuuu pisze:ma gównianą konstrukcje - plastikowa oslona lozyska sypie sie jak malo co, a dostac taka jest mało realne.
kumple i wsumie ja też mamy korby lx2006-to samo co hone, oni już wymieniali łożyska, ja jeszcze nie musze.. i się wszystko u nich ładnie trzyma, więc nie widze sensu straszenia kolesia jasiuu
kupie
prawą klamkę do julii/deore/lx-hydra
przewód tył do julii/shimano!
gg 5732171
gg 5732171
andrutA co wlascieiw kolegom sie dzialo z tymi łożyskami (uszczelnione maszynowki)? nawet jak kupisz łożysko to musisz dopilnować, zeby ta plastikowa oslona byla cała (bo o nia oparta jest oś korby, a nie o łozysko) - bez tej osłony będziesz miał luz na korbie (między łożyskiem, a ośką). A samą osłone jest ciężko dorwać.
A to, że nie wiem jakie sa łożyska (w sensie dostępności na rynku), nie wydaje mi sie powodem do śmiechu:] nie zmieniałem łożysk, a mialem podobny problem, że korba miala opór podczas kręcenia;]
P.S. - słownik w reke...
A to, że nie wiem jakie sa łożyska (w sensie dostępności na rynku), nie wydaje mi sie powodem do śmiechu:] nie zmieniałem łożysk, a mialem podobny problem, że korba miala opór podczas kręcenia;]
P.S. - słownik w reke...
yasiuuu nie ma żadnej nakładki w suportach xl i hone... miałes taka korbę? czy słyszałeś...
ja widziałem ludzi którym tez cięzko chodziła korba-chodzi o syf w łozyskach, sa na zew i lubią sie bródzic,
te suporty łapia równierz luzy, małe bo małe ale sa , i dlatego większośc z powodzeniem wymieniła te ło.zyskla, na zamienniki za grose, a nie za 100zł jak u shimano(około tyle kosztują takie u dystrybutora)
ja widziałem ludzi którym tez cięzko chodziła korba-chodzi o syf w łozyskach, sa na zew i lubią sie bródzic,
te suporty łapia równierz luzy, małe bo małe ale sa , i dlatego większośc z powodzeniem wymieniła te ło.zyskla, na zamienniki za grose, a nie za 100zł jak u shimano(około tyle kosztują takie u dystrybutora)
kupie
gg 5732171
gg 5732171
andrutnie mialem korby shimanowskiej, ale praując w serwisie spotkalem sie z rozwalonymi suportami Hlwtc II, gdzie byly odkryte łożyska - brakowało osłony łozyska
http://www.bikemagic.com/news/images/ma ... en_big.jpg
może na obrazku Ci wyjasnie - widzisz tu łożysko? ja nie! jest pod tą czarną osłona, o która oparta jest ośka.
Tu zdjecie LX'a http://tiny.pl/r1c7 - widzisz łożysko odkryte? nie:] też jest pod czarną osłoną, o którą opiera się ośka:]
Miałes kiedys własny support w ręce? czy może mylisz całą miske supportu z łożyskiem...
a wiesz czemu te supporty łapią luzy? bo włąsnie te osłony łożyska trafia szlag;] potwierdzone i sprawdzone na shimano i RF;]
http://www.bikemagic.com/news/images/ma ... en_big.jpg
może na obrazku Ci wyjasnie - widzisz tu łożysko? ja nie! jest pod tą czarną osłona, o która oparta jest ośka.
Tu zdjecie LX'a http://tiny.pl/r1c7 - widzisz łożysko odkryte? nie:] też jest pod czarną osłoną, o którą opiera się ośka:]
Miałes kiedys własny support w ręce? czy może mylisz całą miske supportu z łożyskiem...
a wiesz czemu te supporty łapią luzy? bo włąsnie te osłony łożyska trafia szlag;] potwierdzone i sprawdzone na shimano i RF;]
HuGOnNie ma niezniszczalnych korb, zawsze cos sie zjeb*e... diabolus mial byc super mocną korbą - mi support padł raptem po niecalych 2 miesiacach 'lekkiego freerideu'
piotrexowi po jakies 3-4miechach...
Motomyszy zdaje sie też padł...
Shimano też się sypią, ale są tańsze niż RF...
Turbine'y były ciekawą propozycją, ale już je ciężko dostać...
ogółem wszystko co stare było lepsze niż obecne produkty...
piotrexowi po jakies 3-4miechach...
Motomyszy zdaje sie też padł...
Shimano też się sypią, ale są tańsze niż RF...
Turbine'y były ciekawą propozycją, ale już je ciężko dostać...
ogółem wszystko co stare było lepsze niż obecne produkty...
www.feel-free.pl
Najlepiej z gwara jest w shimano, ale niemal zawsze uszkodzenia są 'z winy użytkownika' - żadko kiedy sie zdarza, ze sie posypie samo od siebie. A w reklamacji np. supportu (w.w. przyklad) powiedzą Ci, ze zamocno dokreciles srube (a w instrukcji jest zeby zakrecac z wyczuciem)...
Ja zakrecalem z wyczuciem i sie posypalo:P piotrexowi zakrecał dystrybutor RF w Rapi - tez sie posypalo:] Tylko, ze my mielismy problem z gwarą - bo amerykańska i zaduzo kombinowania, kupilismy za 25$ nowe suporty i jest cacy...
Ja zakrecalem z wyczuciem i sie posypalo:P piotrexowi zakrecał dystrybutor RF w Rapi - tez sie posypalo:] Tylko, ze my mielismy problem z gwarą - bo amerykańska i zaduzo kombinowania, kupilismy za 25$ nowe suporty i jest cacy...
zgadza sie,rfki nam sie posypaly szybciej niz kinexy....cholera,suport dedykowany do zjazdu a w 4 miechy poszedl sie pasc.co zrobic-mam 2 nowe na polce dzieki yasiuuu'owi...w sumie gdybym mial hajs to probowalbym z saintem-moze suport jest troche lepiej zaprojektowany?
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
hmmm... to jak mam 360zl na korbe to co mam kupic? do teraz bylem pewien ze hone ale po tym co slysze to troche strach... bedzie uzywana do lekkiego fr moze troche streetu w destroyerze jump'ie i co mam kupic? chodzi mi o to zeby bylo nie zawodne bezobslugowe i zeby wytrzymalo;p
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
hone to zaje*ista korba. diosc wytrzymala bardzo lekka za ta kase sie oplaca. przedac zebatki za 100zł tyle ja dostalem. i kupic blat truvativa. i jak mozesz dosozyc 30 zł to lepiej kup sobie klucz do suportu. korba jest dobra ale do FR scigania sie czy dirtu ale to streetu nie zabardzo. lozyska sie cholernie ciezko kreca. ale w sumie jestes w dupie tylko 1 trik.
A sa jakies suporty ? ktore mozna wymienic zamiast seryjnego ? widzialem tylko race face za 200 zł....
AAA i jeszcze jedno to co wkurza to ze koledzy wsadzaja ci do suportu papierki :p Ostatio znalazlem 2 patyczki po lodach ilka kapski od piwa i po snikersach
A sa jakies suporty ? ktore mozna wymienic zamiast seryjnego ? widzialem tylko race face za 200 zł....
AAA i jeszcze jedno to co wkurza to ze koledzy wsadzaja ci do suportu papierki :p Ostatio znalazlem 2 patyczki po lodach ilka kapski od piwa i po snikersach
.MACIEK.moze zanim cos napiszesz to zaznajom sie z tematem?
za te 360zl mozna kupic lepsze korby,ze starszych konstrukcji ten rf evolve dh isis,a z nowszych husselfelt howitzer (czy jak to sie tam pisze :P)...
co do suportow-jakbys poczytal to co napisane zostalo wczesniej to bys sie dowiedzial ze innych nie ma,a ten rf jest z dupy bo Yasiuuu go rozwalil w 2 miesiace (w sztywniaku),a ja w 3 z malym haczykiem (w fullu)...
za te 360zl mozna kupic lepsze korby,ze starszych konstrukcji ten rf evolve dh isis,a z nowszych husselfelt howitzer (czy jak to sie tam pisze :P)...
co do suportow-jakbys poczytal to co napisane zostalo wczesniej to bys sie dowiedzial ze innych nie ma,a ten rf jest z dupy bo Yasiuuu go rozwalil w 2 miesiace (w sztywniaku),a ja w 3 z malym haczykiem (w fullu)...
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu