Witam.
Mam w tym momencie 5W wlane, ale jest go chyba za mało, a posiadam jeszcze 7,5W, ale nie pracuje z nim amortyzator jak powinien. Chodzi o to czy moge do 5W dolac troche 7W? czy one sie wymieszaja czy nie?
ja tobie powiem ze do 5wt wlewalem do swojego super t 7,5wt bo bylo za malo i nic sie nie dzialo pozniej olej wylalem w jednorakiej konzystencji wiec mysle ze mozna :) tylko pamietaj zeby w obydwoch goleniach bylo tyle samo oleju
najlepiej mieszać oleje tego samego producenta ale przyjmujac ze obydwa są olejami mineralny-mineralny, syntetyk-syntetyk, nigdy mineralny z syntetykiem, kiedyś nawet nie można było mieszać olejów mineralnych rożnych producentów obecnie raczej nie ma to wiekszego znaczenie, aco sie może stać? olej sie zważy i zrobi sie breja i zamiast smarować to zatrze amorka, a co do zmieniania gestosci poprzez dolewanie rzadszego czy gestrzego to spoko kupiłem kiedys castrola i sam producent umiescił naklejke jak mieszać aby dostać odpowiednie gęstości
Z moich doświadczeń to tak;
-można mieszać jeśli są tego samego producenta
-można dolacć full syntetyk do dowlonie innego
Wszelkie inne kombinace to "sen wariata", czyli mogą się nie udać z opłakanymi skutkami, bo jak na skutek różnic pH olej się zważy to masz kilka godzin roboty przy czyszczeniu tłumników amora.
Jak naj bardziej można. Stosuje sie taką meode przy dobieraniu gęstości "W". Albo jak chce sie uzyskac np w bomberach 7,5 W z olei do amorkow motorowych gdzie występuja tylko 5-10-15W .Np By około było 7,5W tzreba zmieszac po połowie 5W i 10W.