[Ustroń] CZANTORIA
-
- Kontakt:
[Ustroń] CZANTORIA
Witam. W szukajce nic nie znalałzem więc chciałbym zaptać czy wyciag krzesełkowy na Czantori jest czynny i czy wpuszczają na niego z rowerem oczywiście :). Nastepnie prosił bym o napisanie jakie i ile jest tras DH/ FR na tej górze oraz jaki jest koszt wyjazdu na góre.Informacje te są mi potrzebne dlatego że w następny weekend zapowiada sie ładna pogoda i planuje sie wybrać tam pośmigać ponieważ z Sosnowca jest tam bardzo dobry dojazd pociagiem :) Jeśli wyciag jest nie czynny to prosił bym o jakieś inne propozycje DH najlepiej około 100km od katowic dojezd pociagiem! Dzienki za informacje i pozdrawiam!!
[S] zbroja Utika gg: 6341288
NIE, poniewaz:
- wyciag jest obecnie w kawalkach (wymiana na nowy);
- nie wpuszczaja rowerzystow juz od paru lat chyba.
Pozostaje Ci jedynie:
- Wisla - Stozek (krotka, techniczna trasa i ogolnie nuda - czy wyciag dziala, to nie wiem)
- Szczyrk - Skrzyczne (oczywiscie najlepsza miejscowka, ale tez chyba wyciag w konserwacji)
Wiec ogolnie kicha ;) Poza tym pamietaj, ze w Beskidach zima zaszla juz dalej, niz u nas w okolicy i w gorach jest snieg/bloto...
ALE KORZYSTAJAC Z TEMATU, jeszcze pare slow ogolnie o Czantorii. W zwiazku z nowym wyciagiem moze warto by bylo sprobowac powalczyc o przywrocenie wstepu na ta gore rowerzystom? Jesli wladze zdecydowaly sie na tak drastyczne posuniecie, jak wymiana wyciagu (najwyzszy czas!!!), to moze i rowerzysci by im nie przeszkadzali...?
Moze ktos sie orientuje, jak tam wyglada sytuacja z wladzami osrodka i czy w ogole jest sens myslec o jakichs dzialaniach?
A jesli sens by byl - to czy dziala tam w okolicy jakies stowarzyszenie ekologiczno-sportowe, pod ktore mozna by podpiac te dzialania (z oczywistych wzgledow)?
- wyciag jest obecnie w kawalkach (wymiana na nowy);
- nie wpuszczaja rowerzystow juz od paru lat chyba.
Pozostaje Ci jedynie:
- Wisla - Stozek (krotka, techniczna trasa i ogolnie nuda - czy wyciag dziala, to nie wiem)
- Szczyrk - Skrzyczne (oczywiscie najlepsza miejscowka, ale tez chyba wyciag w konserwacji)
Wiec ogolnie kicha ;) Poza tym pamietaj, ze w Beskidach zima zaszla juz dalej, niz u nas w okolicy i w gorach jest snieg/bloto...
ALE KORZYSTAJAC Z TEMATU, jeszcze pare slow ogolnie o Czantorii. W zwiazku z nowym wyciagiem moze warto by bylo sprobowac powalczyc o przywrocenie wstepu na ta gore rowerzystom? Jesli wladze zdecydowaly sie na tak drastyczne posuniecie, jak wymiana wyciagu (najwyzszy czas!!!), to moze i rowerzysci by im nie przeszkadzali...?
Moze ktos sie orientuje, jak tam wyglada sytuacja z wladzami osrodka i czy w ogole jest sens myslec o jakichs dzialaniach?
A jesli sens by byl - to czy dziala tam w okolicy jakies stowarzyszenie ekologiczno-sportowe, pod ktore mozna by podpiac te dzialania (z oczywistych wzgledow)?
Sprobowac zawsze mozna i bardzo dobrze by bylo jakby sie udalo. Ale z tego co mi sie wydaje to Ustron jest negatywnie nastawiony do rowerow na Czantori i nie zalezy im zeby byli i odganiali normalnych turystow. Bo jezeli nie powstana trasy rowerower tam to niestety ale rowerzysci i turysci beda sobie przeszkadzac.
w niedziele byly dopiero stawiane slupy helikopterem pod nowa kolejke, a pozatym na starym wyciagu i tak nie wpuszczano z rowerami:( z tego co mi wiadomo to paru znajomych rowerzystow probuje zalatwic zeby w przyszlym roku rowerzysci mogli smigac z czantori i zeby mogli korzystac z nowej kolejki a co z tego wyjdzie to zobaczymy za pare miesiecy
my album: http://www.pinkbike.com/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=71288
-
- Kontakt:
Ja w te wakacje bylem w ustroniu na obozie sportowym i raz jak wbiegalismy na czantorie (okolo 20minut najszybciej) to widzialem jakis kolesi na sancie v10, konie stab i czyms jeszcze :) Wyciag nie jest czynny dla rowerzystow, co jednak nie przeszakdza w podejsciu z bikiem pod gore, co mkoze zajac jakas godzinke :) a zjadz z 5 minutek :) Trasy sa rozne, ja chodzac po czantorii wchodzilem jedna (bardzo stromą i dosc krotka) a schodzilem druga (tak w sam raz na zjazd i doasc dlugi). Wiecej nie wiem czy jest, spytajcie sie "qubicy". Pozdro
Ahh... Ah... Jak fajnie się śmiga rowerkiem po deszczu ;]