roznica sprezyn do dampera
roznica sprezyn do dampera
siema!
mam teraz sprezyne 650x2.8 ale musze ja oddac i mam na oku 600x2.75 bedzie roznica odczuwalna przy wadz 63 kg? i damperze swinger 3 ?bo nie wiemczy jest warto inwestowac w 600??
z gory dzieki za odp i pozdro
mam teraz sprezyne 650x2.8 ale musze ja oddac i mam na oku 600x2.75 bedzie roznica odczuwalna przy wadz 63 kg? i damperze swinger 3 ?bo nie wiemczy jest warto inwestowac w 600??
z gory dzieki za odp i pozdro
Wszystko zalezy od ramy. Ja np mialem sprezyne foxa 600lbs to rama wogole podemna praktycznie nie pracowala. Kupilem znacznie nizszej jakosci przeciez sprezyne dnm, ale sie pomylili i wyslali mi 550 lbs zalamany zalozylem ja do roweru i okazalo sie, ze na dobra sprawe musza ja mocno skrecic zeby nie dobijac. Ale wszystko zalezy do ramy. Bo w nie ktorych powinines miec 400 bls za to w innych 800. Wiec napisz jaka ramka.
Ssij pento
Nie zalezy od ramy - bo niby co ma zalezec ? jesli ktos ma otwor montazowy jeden i brak mozliwosci ustawiania inaczej dampera to progresje mozna wykluczyc wiec kupujac odpowiedniej twardosci sprezyna mozna miec miekka badz twardo pod dupa
jak dla mnie roznica nie bedzie odczuwalana zbytnio ale sprawdz fimre sprezyny
co do twojej sulring to mogla si ejakas hujowa trafic albo blad oznaczniu ? ( masz tam w ogole napisa na niej czy tak ci powiedzieli poprostu ? ;] )
co do twojej sulring to mogla si ejakas hujowa trafic albo blad oznaczniu ? ( masz tam w ogole napisa na niej czy tak ci powiedzieli poprostu ? ;] )
www.mm-foto.pl
podłącze sie do pytania, mam spręzyne manitou 400x3.0 i potżebuje twardzej waże jakies 85kg wiec jaka sprezyna będzie dobra, ta co mam to bardzo czesto dobijam i wogóle w czym ta 1 wartość jest podana?? i co oznacza ta 2 czy jest to grubość zwoju??? czy jak?? jak ktoś potrzebuje miększej sprężyny możliwa zamiana
No od samej ramy nie zalezy..ale jedynie od przelozenia jakie jest w ramie :-)..jak masz 4:1 to nie ma bata..twarda sprezyna+pancerny damper jest potrzebny..jak masz np 2:1 to jzu inna historia..pryz tej samej wadze ridera potrzebnabylaby sprezynka bardziej miekka...ja swojego czasu wazylem ze 105 kg i mailem rame z przelozeniem 2,5:1...uywalem spreyzny 650 LBs i wsio gralo..gites majonez..nigdy nie dobilem "na twardo"..w sensie ze czulem koneic skoku...wszystko ladnie sie tlumilo na odbojnikuwookie85 pisze:Nie zalezy od ramy - bo niby co ma zalezec ? jesli ktos ma otwor montazowy jeden i brak mozliwosci ustawiania inaczej dampera to progresje mozna wykluczyc wiec kupujac odpowiedniej twardosci sprezyna mozna miec miekka badz twardo pod dupa
PS
Jakby co to mam dwie sprezynki MANITOU 750x2,75 dlugosci 170 lub 175 mm...(nie pamietma teraz ile to bylo)...luzem...tanio oddam ;-)
http://www.pinkbike.com/photo/10864670/
http://www.pinkbike.com/photo/10864692/
http://www.pinkbike.com/photo/10864692/