RooX - legendarna firma schodzi na psy?

yasiuuu
Kontakt:

RooX - legendarna firma schodzi na psy?

Post autor: yasiuuu »

Heyka, zakladam ten temat, ponieważ ciekawi mnie co sie dzieje z firmą RooX... od paru lat obserwuje ich poczyniania i widze, że jest nie najlepiej... przede wszystkim chodzi mi o ich legendarne korby, w ofercie na 2006 rok nie ma już żadnej korby (wg.strony roox'a);/ Już rok temu obdzwoniłem połowe USA szukając RooX'a FRD i nic, wszedzie wyszły, nastepnych nie bedzie...

Orientuje sie może ktoś co Roox szykuje na 2007 rok?

Troche mnie to niepokoi, bo RooX wybudował swoją reputacje przede wszystkim na korbach (teraz nie ma żadnej), potem napinacz RollerCoaster zwiększył popularność firmy, a teraz robi sie dno...
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

Może pójdź na ul Szlak do ich dystrybutora, oni chyba będą wiedzieć najlepiej co roox szykuje :)

Swoją drogą ja jestem chory na ich złotą kiere :) i jej wieczystą gwarancje :)
Inur
Kontakt:

Post autor: Inur »

Jak ci zalezy na dobrych korbach to kup Middleburny (na 90% robia z jednym blatem). Cena moze odstrasza ale dam sobie glowe uciac ze jakosciowo i wytrzymalosciowo bija na glowe Roox'a - mialem je dosc krotko wiec moge tylko przedstawic opinie wszystkich ktorzy na nich jezdza. O Rooxie mam akurat dosc kiepskie zdanie, robili gowniane kiery ktore lamaly sie jak patyki. Kumpel mial 4 takie kierownice... :/ Dla mnie zdrowie jest wazniejsze niz to ze po zlamaniu kiery mi ja wymienia...
www.trialshop.pl
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

Le tam na psy , wiecej osob kiery , sztyce mostki chyba kupowal i to nadal ciagna a korb czemu nie ma coz jak zwykle pewnie nie oplacalne a szkoda faktycznie

rozumie sprzet sie szybko psuje to schodzi na psy ale nie przez to ;]
www.mm-foto.pl
yoonior
Kontakt:

Re: RooX - legendarna firma schodzi na psy?

Post autor: yoonior »

yasiuuu pisze:Troche mnie to niepokoi, bo RooX wybudował swoją reputacje przede wszystkim na korbach (teraz nie ma żadnej), potem napinacz RollerCoaster zwiększył popularność firmy, a teraz robi sie dno...
Mam wrażenie, że ich "kultowy" status jest i był niestety mocno przesadzony :(

Swego czasu byłem posiadaczem mostka, kierownicy i sterów RooXa. O ile kierownica była w miarę ok (choć nie należala do najwygodniejszych w geometrii), mostek był niezły ale nie powalal jakością wykonania, o tyle stery Twister FR to była kompletna porażka.... Rozsypały sie dolne miski po 300km, po wymianie gwarancyjnej na całkiem nowe dolne ślizgi i miski lepiej było tylko przez rok. Potem znów złom...

Pieniądze wyrzucone w błoto.

Obecnie jest wiele firm produkujących lepsze produkty w lepszych cenach, a gdyby ktoś chciał coś bardziej snobistycznego, zawsze można kupić karbonowa kierownicę Easton Monkey DH ;-)

Obecnie nie kupiłbym żadnego produktu tej firmy.
Junior/G3R
www.g3riders.com
rafal_wufr
Kontakt:

Post autor: rafal_wufr »

a napinacze rooxa?? znajdziecie lepiej dzialajace??
Co sie stalo z tym freeridem.......
maniekOTT
Kontakt:

Post autor: maniekOTT »

ja jesli chodzi o RooX-a to powiem tyle posiadam sztyce tej firmy w moim xc mam ja juz ponad 6 lat i nic super wytrzymala nie gnie sie nic a mam ja wysunieta do oznaczenia 120 wiec prawie cala warta byla tej sporej kasy co za nia zaplacilem ale jesli teraz mialbym kupowac sztyce czy inne komponenty tym bardziej do jakiejs extremalnej jazdy to nie kupil bym niczego spod znaku gwiady marka przesadnei naywana kultowa jak napisalyoonior wykonanie doststeczne a cena za wysoka to juz lepiej np NS lepiej wykonane i cena przystepniejsza
GG:5342672
sklep: http://www.hadronsport.com/
yasiuuu
Kontakt:

Hm, mi przede wszystkim chodzi o korby RooX'a, bo to były swojego czasu ich flagowe produkty - ciężko było znaleźć zajechaną korbe. Wiadomo, że z biegiem czasu wszystko sie rozsypuje, ale akurat korby RooX'a można smialo zaliczyc do trwałych. Nie wiem jak jest z innym osprzętem typu; kiera, mostek,stery - nie mailem z tym stycznosci, ale wiele firmy rezygnuje z produkcji czesci w.w typu na rzecz skupienia sie na innych elementach.
Przykladem są stare osprzęty XT, pokażcie mi w ostatnim 10leciu tej seri; sztyce, stery?
Mi sie nasuwa tylko pytanie dlaczego RooX rezygnuje z korb na rzcz skupienia sie na innych szpejach;/

Poza tym ich 'design' z roku na rok niespecjalnie sie zmienial - był prosty i nieskomplikowany - to własnie było fajne bo sprzet nie był masywny (wizualnie) i oczojebny jak np. nowe LX/Hone/Saint/XTR/Diabolus i inne znane korby...
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

A tak abstarkując od RooX'a ... masz do wydania duzo kasy i chcesz kupić mega solidne korby.

Czemu nie pójdziesz w RaceFace ?? Ja o ich korbach mam bardzo dobre zdanie a ważąc przeszło 100kg nie musze jebac mega hop zeby dać im ostro popalić.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

motomyszto moze ja :P.Bo Yasiuuu ma raceface (tak jak ja-tyle ze on Diabolusa 05 xtype,a ja evolve dh 05 xtype) i nie jest z niego (a raczej z xtype'a) za bardzo zadowolony :)...
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
gdulec
Kontakt:

Post autor: gdulec »

Hmm ja mialem najwyzszy model sterow rooxa RX40.. hmm co moge powiedziec to ze strzelaly i byla za drogie :D
yasiuuu
Kontakt:

piotrexDiabolusa 06 nie 05:P ale niewazne - poprostu roox mi sie bardziej podoba - a wzialem diabolusa tylko ldatego, ze nigdzie nie znalazłem roox'a... tak jakos;)

a z X-Type'a jestem srednio zadowolony zwlaszcza z gownianych supportow - ale o tym juz pisalem kilka razy w innych tematach:-]

Jakos 'za mlodu' jakis 8-9 lat temu roox mi sie pierwszy rzucil w oczy jako 'wyjatkowy', potem dopiero zaczely chodzic sluchy o RF Turbine'ie etc... poprostu mam 'mlodzienczy sentyment' do RooX'a - bo od zwsze mi sie podobal:P Tak jak niektorzy maja hopla na pkt. starych marcochów itp...:-)
www.feel-free.pl
czarny_kot
Kontakt:

Post autor: czarny_kot »

A tak przy okazji to czy można dostać korbe diabolusa nie na x-type'a tylko isis?? I jaka korba jest nalepsza do dh i fr - race face diabolus, roox frd, shimano saint czy mrp bones combo system 2?? Pozdro
Ahh... Ah... Jak fajnie się śmiga rowerkiem po deszczu ;]
yasiuuu
Kontakt:

Diabolus bodajze wystepuje tylko na X-Type'a (moze sie myle...) i jest solidny, tylko supporty pozostawiaja wile do życzenia, RooX FRD jest ciekawa opcja (ale jak mowie, obdzwonilem pol swiata za ta korba i nigdzie nie ma - w polsce tez), Saint tez jest solidny i sprawdozny jak diabolus. Co do MRP ciezko cokolwiek powiedziec - sprawia wrazenie solidnej, ale czy ktos to sprawdzil i wypowie sie to nie wiem...
www.feel-free.pl
Swistak1989
Kontakt:

Post autor: Swistak1989 »

Diabolusy sa dostepne na ISIS ale rocznik 2004 a to raczej bedzie trudno znalezc....
http://www.pinkbike.com/photo/1101108/
http://www.pinkbike.com/photo/971071/
JumpintheFiRe
Kontakt:

Post autor: JumpintheFiRe »

kiedys strasznie podobal mi sie mostek rooxa captain dh robia go dalej?
g3riders.com
http://matash.pinkbike.com/album/Freeride/
pepikDH^
Kontakt:

Post autor: pepikDH^ »

mam kiere rooxa torque bar(złotą) już 4 lata i jest wypas na maxa,miałem też mostek danny's stem co prawda przeznaczony do xc ale spełniał wymogi wyczynowego DH:] alu odkute na zimno i gustownie ofrezowane-prawdziwy klejnocik,szkoda że ta firma nierobi żadnych widocznych postępów i odchodzi w zapomnienie:(
Gawin
Kontakt:

Post autor: Gawin »

rafal_wufr pisze:a napinacze rooxa?? znajdziecie lepiej dzialajace??

No co tu do szukac---->Kazdy napinacz MRP majstersztyk jesli chodzi o napinacze super jakosc super waga....posiadam taki i powiem ze nie ma prosciej i lepiej dzialajacego napinacza!!
www.gdfr.pl
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

....co do napinaczzy ti obecna tendencja jest zupełnie odmienna....od ROOXA.

...mam Roler castera i faktycznie wykonany jest zawodowo i przemyślany konkretnie ale jego masa i nisko umieszczony element odbijający dyskwalifikuje go z grona napinaczy fr-kowych.

...walisz nim po kamieniach i belkach w dzikim lesie :) w DH zapewne spoko wydoli ale jego cena powala !!! części się wymmienia co jakiś czas....zupełnie jak garderobę :)
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
ODPOWIEDZ