Mamy szansę stworzyć dobrą miejscówkę...

bloszek
Kontakt:

Mamy szansę stworzyć dobrą miejscówkę...

Post autor: bloszek »

Witam,
mam do was prośbę drodzy forumowicze, jestem z chyba mało znanej grupy rowerowej;) Bike Team Kwidzyn www.bike-team.kwidzyn.pl , chcielibyśmy w naszym mieście stworzyć tor do 4X gdzie możnabyłoby zorganizować później zawody.
Władze są przychylne naszej inicjatywie, tylko wystarczy im to dobrze przedstawić - inaczej mówiąc dobrze sprzedać.
Czy moglibyście wspomóc mnie i Bike Team Kwidzyn jakimiś pomysłami i danymi dot. "specyfikacji" toru, czyli ile potrzeba miejsca na taki tor etc. że to tak ujmę "wolna amerykanka" wszelkie rady mile widziane. Ma szansę powstać fajna miejscówka na Pomorzu 100 km na południe od Gdańska, dlatego chcielibyśmy zasiegnać rad ... za wszelkie z góry dziękuję jeśłi cos będzie sie działo, bądź pomysł nie wypali (w co wątpię) to poinformuję.
Przydałyby sie fotki coś ala te z Szczawna Zdrój, żeby przedstawic w urzedzie jak mniejwięcej miałoby to wygladać.
Ile kasy moze taka inwestycja pochłonac, czyli jak wyżej wspomniałem każda rada na wagę złota.

Z góry dziękuję i pozdrower
GG 3891303 www.bike-team.kwidzyn.pl
prosty
Kontakt:

Post autor: prosty »

chyba trzeba się zalogowac, ale to nic nie kosztuje...
http://crbt.ovh.org/viewpage.php?page_id=7
ogólnie u nas miasto oprócz oczywiście zgody załatwiło że cała ziemia z wszystkich prac wykopowych w mieście będzie przywożona do nas, i dało 15tys. w postaci usług ciężkiego sprzętu prez 2 tygodnie, w ten sposób udało nam się w kilka osób jeżdżących + ludzie od cięzkiegi sprzętu (spychacz na gąśienicach + spycharko koparka -> ostrówek z wiecznie najebanym i nic nie kumającym kierowcą) zrobić nasz tor w około 2 tygodnie, później opczywiście już mocą kilku par rąk, grabi i innych nażędzi ogrodniczych trzeba było go dopieścic, ale stoi do dziś i cieszy sie renomą jednego z najlepszych w Polsce :-)

a co do przekonywania władz do budowy toru powiem tak: u nas 3 lata temu jak budowaliśmy tor, zainteresowanych było może 4 - 5 jeżdżacych osób (wszyscy dorośli <18 lat), każde miast chętniej daje kase na wszelkie przedśięwzięćia jeśli dotyczą młodzierzy >18 lat, obecnie na nasz tor przyjeżdża spora ekipa od podstawówki, przez gimnazja po licea,
czyli grupa wiekowa która najbardziej interesuje miasto, za każdym razem jak przyjeżdżam na tor widzę nowe twarze, oprócz tych znanych :-) i myslę że cel się spełnił - coraz więcej młodych ludzi zaczyna jeździć na rowerze zamiast szfendać się po osiedlach, jest to też reklama dla miasta, bo na zawody np. Superlige przyjeżdzają ludzie z całej polski, a nawet z zagranicy, jeśli tor jest fajny będą chcieli wrócic, a to nakręca też "gospodarkę" jak przyjadą ludzie to musza coś zjeść, zatankować samochód, póść po zawodach na przysłowiowe piwo (o tym nie musicie mówić ;-) i takie tam...
jakoś musicie to ubrać w ładne słowa i tyle, musi się udać :-)

pozdrawiam
http://www.chr.Rybnik.pl
bloszek
Kontakt:

prosty
dziękówa za podpowiedź. Tz. z tego co wybadałem już teren w UM sa pozytywnie za tym aby coś takiego zrobić nawet napisałem projekt takie tekstowy żeby dać władzom miasta. Wszystko opisane jest co i jak za co i skąd.

Niedługo będie spotkanie z władzami miasta i będę gadał co i jak.
A w czym można zrobić taka mapkę trasy??
znalazłame fajnei zrobioną, ale BMX.

Dzięki za rady
prosty
Kontakt:

ta mapka na stronie do której dałem linka, jest narysowana odręcznie przez Frutisa :-) i zeskanowana, każda hopa miała swój przekrój poprzeczny z wymiarami, tak żeby robole wiedzieli jak usypac ziemię i w jakich odległościach od siebie, na osobnych kartkach-> numerek na mapie odpowiadał hopie i na kartce z takim numerkiem byłu narysowane co ma mieć jakie wymiary, możesz to robić nawet paincie czy odręcznie, to nie ma znaczenia, ważne zeby było dokładne i jasne co i jak. Jak masz mozliwosci i na tyle umiejętnosći to możesz oczywiście narysować to w CADzie, ale tor do 4X jest o wiele trudniejszy do narysowania niż bmx z racji tego ze tor bmx zazwyczaj jest na płaskim terenie o rzucie prostokąta, a tor do 4x prawie nigdy tak nie wygląda, jest dopasowany do pofałdowania terenu, wręcz je wykożystuje, i przeniesienie tych wszystkich fałdek i i fałdków do przestrzeni 3D bez trójwymiarowej mapy terenu na którą można to nanieść stanowi nie lada wyzwanie dla profesjonalistów w tej dziedzinie, a co dopiero, bez obrazy, dla laików...

dodam jeszcze że mapka o której mowa na początku, jest bardzo poglądowa, i w rzeczywistości można nie poznać co jest co, przynajmniej dla kogoś z zewnatrz, ja wiem bo to budowałem, ale kto inny może się zdziwić zę to co na mapce wyglada zupełnie inaczej w rzeczywistośći, przede wszystkim odległości na mapce nie odpowiadają rzeczywistym, wielkosć przeszkud też jest przesadzona, albo zaniżona, to ma tylko pomóc w orientacji gdzie co ma być, a jak ma wygladać to już inna sprawa

pozdrawiam
Naczo
Kontakt:

Post autor: Naczo »

Tu masz foty toru w szczawnie:
http://hardcore.freeride.pl/album88

Ogolnie przejzyj sobie nasza Galerie:
www.hardcore.freeride.pl - jest tam pelno fot roznych torow w Polsce, do tego cala masa fot z zawodow. Te foty to swietna podkladka do urzedu miasta.

W tym katalogu sa projekty modernizacji naszego toru 4X z ostatnich trzech lat:
http://www.hcfr.pl/downloads.php?cat_id=6

Te byly robione akurat w Corelu, ale mozna tez w autokadzie lub programach 3D typu np Blender
bloszek
Kontakt:

Naczo
słuchaj, a niemoglibyśmy wykorzystać trochę z waszych planów, bo wygląda to bardzo estetycznie, a pozatym jest to bardzo przejżyste. wprowadzilibyśmy modyfikacje. Owszem byłaby jakaś nota że projekt zaczerpnięty od HCFR
bloszek
Kontakt:

jakby co moje gg w opisie w razie potrzeby kontaktu i chęci pomocy
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Masz linka http://ckbike.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=794&start=0 do topicu na naszym kielcekim forum jest troche danych na temat budowy toru, jak powstawał itd, a najlepiej pogadaj z jego pomysłodawcą i projektantem- Biegiem (gdzies tam znajdziesz jego gg i żeby ten link działał trzeba sie najpierw zalogować) Budowa sama trwała z 3 miesiące, ale prace po narysowaniu projektu, uchwaleniu budżetu itd trwały więcej niż rok przed rozpoczęciem budowy. Skutek jest taki, że aktualnie mamy przyzwoity tor do 4x (robotnicy wycofali sie z budowy kilka dni temu), ale wymaga on niestety przeróbek z naszej strony, bo miasto nie chciało sie na nie zgodzic, a bez nic to nigdy nie bedzie prawdziwy 4x (o tym masz tutaj):

http://www.mtb.kielce.pl/nowe_forum/vie ... 18&start=0
http://dhcyc.pinkbike.com
bloszek
Kontakt:

Naczo
Zrobiłem projekcik na podstawie waszej trasy, tylko teraz, czy pozwolicie nam z tego korzystać??Oczywiście bedziemy mówili u nas że projekt powstał w porozumieniu i zyczliwości HCFR z Gdyni:)
Naczo
Kontakt:

Post autor: Naczo »

No spoko, tylko zapodaj co Ci tam ciekawego wyszlo. Albo tu albo u nas na stronie ;)
<smok>
Kontakt:

Post autor: <smok> »

Witam, właśnie ruszyła budowa naszego toru do 4x, mamy ciężki sprzęt, projekt, i też około 2 tygodni na zkończenie toru. NIe chcieliśmy kopiować waszego toru, wiec zrobiliśmy wszystko po swojemu. Wychodzimy z założenia że jak coś robić to dobrze i bez fuszerki, wiec prosze was o opinie. bede wrzucał tu czasem linki do fotek, które umieszcze na "pinkbike"

Jutro usypiemy speed rampe. bedzie szeroka na 8m czy to wystarczy ?? czy szerszą robić

cały tor bedzie miał około 6m szerokości i około 600m długości (może troche więcej)
spectomo
Kontakt:

Post autor: spectomo »

600 metrów to troche długa traska...chyba ze predkosc na torze to minimum 60 km/h.....czas jazdy po torze powinien sie miescic w granicach 25-45 sekund..a 600 metrów ciezko pokonac w tym czasie....
bloszek
Kontakt:

spectomo
ale trzeba wziąć pod uwagę że przeszkody nie będą tak ciasno po sobie że to tak nazwę...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/735 ... 8432e.html

to jest miejsce na nasz tor
prosty
Kontakt:

szeroko, miejsca macie na prawdę dużo, okolica może nie tak malownicza jak w szczawnie, ale tor może być równie widowiskowy... 8m na speed box w zupełności wystarczy, 6 m szerokości całości też w zupełności wystarcza, powodzenia! i dawaj zdjęcia z postępów prac :-)

edit:
a co do czasu przejazdu, nasz tor w Rybniku ma około 400 metrów (trochę mniej) i jak narazie rekordowy przejazd to o ile dobrze pamiętam coś koło 34 sekund (Łukasz Baran) mój rekord to coś koło 35 sekund :-D
jeśli przeszkody będą zbyt rzadko tor może okazać się nudny - lepiej krótszy tor z gęściej ustawionymi przeszkodami, ale patrząc na tor z MS w LesGets nie widzę przeszkód przed stworzeniem 600 metrowego toru najeżonego przeszkodami, takie coś byłoby genialne, no i czzs przejazdu byłby porównywalny z czasami najlepszych na DH Kamieńsk :-P
problem może być tylko taki że w LesGets mają duże góry, a wy macie nizinną fałdę... sorki za takie stwierdzenie bo miejscówa naprawdę gites, ale niestety alpy to nie są... i sęk w tym że trzaba się będzie naprawdę napedałować zeby dojechać do końca - tam poprostu trzeba było płynnie pokonywac przeszkody i może czasem dokręcić gdzie się da...
czekam na jakieś foty...

pozdrawiam
zuku
Kontakt:

Post autor: zuku »

prosty no niestety nic lepszego w naszej okolicy nie wyniuchaliśmy ;/ a jak juz cos było to nie można byo tego ruszać.

mysle ze ta miejscówka jest dobra ;]
obgadalismy z kumplami zeby wlasnie zrobic duza speed rampe na rozpęd i dokrecac przed przeszkodami w razie czego. z resztą sadze ze prędkosc bedzie odpowiednia, przecież nie bedziemy tam stawiac 10 metrowego gapa do przelecenia z duzym speedem, tylko na miarę rozsądku przeszkody. jednak trzeba będzie troche sie namęczyć zeby dojechać do mety z dobrym czasem ;] wszystko wyjdzie w praniu ;)

zdjęcia z budowy beda może jutro tak pod wieczór, zależy od naszego fotografa (bloszka) :)

jedno pytanie mam: jak długo mniej więcej taki tor można stawiać ? napiszcie jak było z torami w Waszych miastach, czy długo były budowane ?

pozdrawiam
<smok>
Kontakt:

Wybudujemy tor na całym terenie, bedzie miał tak jak mówiłem z 600m jednak zawody nie bedą musiały rozgrywać sie na całej długośći!!
Nasza działka ma około 35m szerokości i 450m długości, wiec tor bedzie miał dużo zakrętów, dziś na naszej stronce www.bike-team.kwidzyn.pl bedzie umieszczony projekt (poglądowy, bo tak naprawde to niektóre żeczy mogą sie zmienić)wiec sami zobaczycie co planujemy.
prosty
Kontakt:

W porównaniu z naszym torem macie o tyle łatwiej że nie macie żadnych drzew do wycięcia, u nas to zajęło prawie tydzień (!!!) sama budowa, o ile nadążą z dowozem ziemi, nie powinna zajać więcej niż 2 - 3 tygodnie o ile wiecie dokładnie co chcecie, i ktoś z was będzie pilnował robotników - z doświadczenia wiem że mają mgliste pojecie o tym czego się od nich oczekuje... poza tym onie mogą tylko wysypać ziemię w wyznaczonych miejscach i wstępnie ją uformować - to Wy musicie zająć się profilowaniem wszystkiego łopatami tak żeby było dobrze, bo inaczej to wyjdzie chu.jówka ;-P jak będizecie mieli dużo ziemi na bierząco to na bank zmieścicie się w dwóch tygodniach... tylko że jest już dosc zimno i szybko robi się ciemno - my robiliśmy tor na przełomie sierpnia i września i mieliśmy dużo czsu do poświęcenia na dopieszczanie wszystkiego... ważne żebyście zdążyli przed zimą - w zimę ziemia się uleży i tor zrobi się twardy jak kamień :-D dlatego wazne jest zeby wszystko było wyprofilowane przed zimą...

pozdrawiam
<smok>
Kontakt:

NO ja też mam taką nadzieje!! dziś mieliśmy zacząć, już nawet wstałem z rana żeby na 8.00 być na miejscu, a tu nagle telefon że dziś nie dadzą rady przyjechać i że jutro zaczniemy!! Ziemi mamy pod dostatkiem bo bedziemy kopali w dolnej części toru i sypali na góre, że by zwiększyć pochyłość toru, w ziemi bedzie wykopany 0,5m rów a w niego nasypiemy około 20 cm warstwe gliny, przeszkody będą budowane z gruzu, i zasypywane gliną, to że wszystko bedziemy musieli sami wykączyś to nie musisz pisać, bo chyba nikt za nas tego nie zrobi!!! :)
Gadałem z chłopakami z bydgoszczy i doradzili mi żeby tor był jak najszerszy!! wiec głównie o to mi chodziło!!

Przy okazji że mamy ciężki sprzęt chcieliśmy zrobić też DIRT, jednak my kompletnie sie na tym nie znamy (bo nikt u nas sie tym nie interesuje)wiec jakby ktoś chiał to może wżucił by link z jakimiś rysunkami, było by miło !!

Mamy nadzieje że do wiosny tor razem z całą infrastruktórą bedzie skończony, wiec wtedy zaprosimy was i jak tor bedzie sie podobał to pomyślimy o jakiś zawodach !!
prosty
Kontakt:

tu masz rysunek wraz z opisem i dykusją na temat z tym zwiazany:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=33573
wystarczyło poszukac :-P

ale najpierw radziłbym się zająć torem skoro dirtem się nikt nie interesuje - co za dużo to nie zdrowo - nie wszystko na raz, pomogli przy torze, przy dirtach też pomogą...

pozdro
ODPOWIEDZ