witam. powiedzcie mi bo nie daję rady z czymś takim:
mam w zadaniu PRZEDZIAŁ UFNOŚCI i jest w nim parametr "ALFA" potem dzieki niemu odczytujemy z tablic t studenta wartości. I mam problem bo nigdzie nie mogę znaleźć jak się wylicza ten parametr. dla przykłądu:
"alfa" = 1- 0,95 = 0,05 i dalej i n = 60 i z tablic wynikaże to wychodzi 2,000
ale nie mam pojęcia jak wyliczyć te 0,95 (dlaczego akurat tyle a nie 0,94)
zawsze w zadaniach miałem ten parametr już podany ale teraz muszę go policzyć do innej całkowicie rzeczy.
obezmanych w temacie proszę o pomoc :)
Statystyka - parametr ufności "alfa"
Statystyka - parametr ufności "alfa"
http://www.pinkbike.com/photo/op=view&image=716501
tzn ze np w 95% dany model opisuje rzeczywistość
bład pomiaru przyjmuje sie 0,05 im wiecej obserwacji tym ten przedzial jest mniejszy i sciślej można określić i takie tam.
btw
nie możesz isc na konsultacje aby profesor wyjaśnił Ci tą zagwózdkę ?
bład pomiaru przyjmuje sie 0,05 im wiecej obserwacji tym ten przedzial jest mniejszy i sciślej można określić i takie tam.
btw
nie możesz isc na konsultacje aby profesor wyjaśnił Ci tą zagwózdkę ?
[s]
SANTA CRUZ JACKAL
na części
www.skocz.pl/Rower4sale
SANTA CRUZ JACKAL
na części
www.skocz.pl/Rower4sale
hehe. gdzieś wyczytałem że ten parametr jest tzw umowny tzn jeśli założymy że np wyniesie 0,095 i wg wzoru wyniesie 0,05 to np:
Korzystając z tablicy t studenta oszacowałem średnią miesięczną sprzedaż dla (1- alfa) = 0,95 i n -2 = 58 co wynosi: 2,002
przedział (25,44 < alfa0 < 44,55) z prawdopodobieństwem 0,95 ( z ufnością 95%) pokrywa nieznaczną (dla całej sprzedaży) przeciętną sprzedaż sklepu rowerowego.
jeśli weźniemy 0,99 to wg wzoru wyniesie 0,01 i mamy:
przedział (25,44 < alfa0 < 44,55) z prawdopodobieństwem 0,99( z ufnością 99%) pokrywa nieznaczną (dla całej sprzedaży) przeciętną sprzedaż sklepu rowerowego.
i chyba można samemu przyjąć wartość im bliższa 1 tym ufnosć jest lepsza ale nie mam pewności
ale skoro nie ma natym forum nikogo co by sie znał to zamykam temat
ps.: profesorek mi powiedział że skoro piszę prace mgr to powienienem takie żeczy już dawno wiedzieć i takie tam hece ale wiadomo jak to studia główka intensywnie parcuje tylk kiedy musi
dzięki i pozdro
Korzystając z tablicy t studenta oszacowałem średnią miesięczną sprzedaż dla (1- alfa) = 0,95 i n -2 = 58 co wynosi: 2,002
przedział (25,44 < alfa0 < 44,55) z prawdopodobieństwem 0,95 ( z ufnością 95%) pokrywa nieznaczną (dla całej sprzedaży) przeciętną sprzedaż sklepu rowerowego.
jeśli weźniemy 0,99 to wg wzoru wyniesie 0,01 i mamy:
przedział (25,44 < alfa0 < 44,55) z prawdopodobieństwem 0,99( z ufnością 99%) pokrywa nieznaczną (dla całej sprzedaży) przeciętną sprzedaż sklepu rowerowego.
i chyba można samemu przyjąć wartość im bliższa 1 tym ufnosć jest lepsza ale nie mam pewności
ale skoro nie ma natym forum nikogo co by sie znał to zamykam temat
ps.: profesorek mi powiedział że skoro piszę prace mgr to powienienem takie żeczy już dawno wiedzieć i takie tam hece ale wiadomo jak to studia główka intensywnie parcuje tylk kiedy musi
dzięki i pozdro
http://www.pinkbike.com/photo/op=view&image=716501