Jakie zawody DH dla początkujących?
Jakie zawody DH dla początkujących?
Witam, czy ktoś może mi powiedzieć na jakie zawody (jaką trase DH?) w następnym sezonie (2007) można by było się wybrać jako początkujący, nie początkujący biker ale początkujący w zawodach. Byłyby to moje pierwsze zawody ale po prostu nie wiem czy na każdych takich zawodach jest jakaś grupa Hobby? Chodzi mi o zawody raczej typowo 4Fun, nic poważnego gdzie kolesie nie maja po kilka rowerów o przekraczającej wartości 20tyś :D Bo by mnie to chyba zniszczyło psychicznie :D No i nie wiem czy poradziłbym sobie z każdą trasą.
To chyba tyle:P
z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdro!
To chyba tyle:P
z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdro!
Nerwus na kazdych zawodach sa ludze którzy maja drogie roery i tanie,tak juz jest...
W zawodach dh zazwyczaj sa kategorie,napeno znajdziesz jakos dla siebie...Kazde zawody i kazda trasa wymaga jakisumiejetnosci od ridera ;d.A co do zawodów...duzo jest takowych,trudniejszych i latwiejszych to juz musisz sam zdecydowac gdzie ci wygodniej pojechać .Proponuje ci pojachać na jakas trase dh i pocwiczyc troche...Chyba ze juz jedziłęs ;p
POzdrawiam
W zawodach dh zazwyczaj sa kategorie,napeno znajdziesz jakos dla siebie...Kazde zawody i kazda trasa wymaga jakisumiejetnosci od ridera ;d.A co do zawodów...duzo jest takowych,trudniejszych i latwiejszych to juz musisz sam zdecydowac gdzie ci wygodniej pojechać .Proponuje ci pojachać na jakas trase dh i pocwiczyc troche...Chyba ze juz jedziłęs ;p
POzdrawiam
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
Powiem tak, nie jeździłem na żadnych konkretnych trasach DH, ale jeżdze już kilka dobrych lat i myślę że z niektórymi bym sobie spokojnie poradził. Jednak wole się sprawdzić niż spekulować, a na zawody chciałbym pojechać żeby dobrze się bawić, poczuć rywalizacje i takie tam ;] ogólnie poczuć klimat zawodów. Nie omieszkam wcześniej, jakoś na wiosne wybrać się w góry i pojeździć po jakiś trasach - poćwiczyć. A później zawody, żeby nie jechać bez jakiejkolwiek wiedzy.
Odpowiedz greenman'a w pełni mnie satysfakcjonuje, więc można zamknąć ten temat.
Dziękuje. Pozdro!
Odpowiedz greenman'a w pełni mnie satysfakcjonuje, więc można zamknąć ten temat.
Dziękuje. Pozdro!
nerwus mialem ten sam problem 3 miesiące temu zlozylem nowy rower i chcialem wystartowac w zawodach mam (dopiero 13,5 lat) i jeszcze nie mialem wyczutego roweru pojechalem na góre kamiensk ii dawalem rady (tak mysle) i inni rowerzysci są wporządku bez wzgedu czy ma orange 223 czy zwyklego bopa (tak jak ja ) pozdrawiam
sprzedam konto
-morgana 18 sorc
-morgana 8
-kyra 8
-danubia 8 + 60 k w depo
-morgana 18 sorc
-morgana 8
-kyra 8
-danubia 8 + 60 k w depo
Witam podłacze sie pod temacik bo tez mnie to zainteresowało jak to jest ze startami bo wiem ze np w klasie hobby niepotrzeba licencji i zdaje sie ze w superlidze tez nie tam tylko trzeba spelnic inne warunki(zdaje sie starty w eliminacjach) i jakby ktos mogł to jakos ladnie przejzyscie opisac bylbym wdzieczny :)
tomeks na górze kamiensk na pewno bedą zawody. Mieszkam w czestochowie i co roku slysze o zawodach wlasnie tam.Ja jeszcze nie jezdze dobrze a jakos zjezdzalem tylko są dwie trasy jedna jest trudna technicznie a druga troche latwiejsza tylko mój bliski kolega rozwalil sie na pierwszym zjezdzie bylo to 22.10 a on dalej ledwo chodzi !! pozdROWER
sprzedam konto
-morgana 18 sorc
-morgana 8
-kyra 8
-danubia 8 + 60 k w depo
-morgana 18 sorc
-morgana 8
-kyra 8
-danubia 8 + 60 k w depo
Najprościej jest jechać i sie przekonać. Nie masz w Polsce zbyt dużego wyboru, ale wałśnie Kamieńsku pod Bełchatowem sie odbywały zawody w tym i zeszłym roku i mżeę będą i w przyszłym. Troche to kosztuje wszystko, ale jak pojedziesz raz to będziesz chciał tam wracać :P I nie zniechęcaj sie, bo zawsze będzie lepiej, zawsze wybadaj trase zanim zjedziesz szybciej, wogóle bądz rozsądnym, wtedy nie popełnisz moich błędów z pierwszych zawodów ;P
http://dhcyc.pinkbike.com
Widze, że nie tylko ja tu jestem chętny na swoje pierwsze zawody :P Ale to dobrze, może w końcu ten sport zacznie się naprawdę rozwijać.
dhcyc możesz mi napisać ile tak gdzieś kasy na taki wyjazd trzeba? oczywiście nie licząc kosztów dojazdu na miejsce bo tu każdy będzie miał inaczej. I jeszcze takie pytanie, czy brać ze sobą np. jakieś opony na różne warunki? Jakieś narzędzia? Bo na zdrowy rozum to przydałyby się min 2 komplety opon na mokro i na sucho. A no i jeszcze bym zapomniał, czy w każdej kategorii czy to hobby czy pro to trzeba mieć zbroje? Bo FF to jasne, że trzeba posiadać.
Z góry dzięki...
Pozdro!
dhcyc możesz mi napisać ile tak gdzieś kasy na taki wyjazd trzeba? oczywiście nie licząc kosztów dojazdu na miejsce bo tu każdy będzie miał inaczej. I jeszcze takie pytanie, czy brać ze sobą np. jakieś opony na różne warunki? Jakieś narzędzia? Bo na zdrowy rozum to przydałyby się min 2 komplety opon na mokro i na sucho. A no i jeszcze bym zapomniał, czy w każdej kategorii czy to hobby czy pro to trzeba mieć zbroje? Bo FF to jasne, że trzeba posiadać.
Z góry dzięki...
Pozdro!
nerwus ja na ierwsze zawody na góre kamiensk wziolem 35 zl na wpisowe do zawodów i ok 50zl na wyciąg ale byla promocja i zamiast wyciąg kosztowac 4 zl kosztowal 2 zl wiec tanio !! ja osobiscie mialem jeden komplet opon bo mieszkam blisko kamienska wiec pogoda jest prawie taka sama a klucze to podstawa tak samo jak detki pompka hak do przezutki i jakie zeczy chcesz jeszcze wząsc a czy zbroje trzeba miec to niewiem wiem ze jeden chopak w kamiensku 22.10 jezdzil bez zadnych ochraniaczy (tylko rekawiczki) nawet kasku nie mial ale dziwnym trafem dopuscili go do zawodów wiec niewiem jakim sposobem!! hehe narka
sprzedam konto
-morgana 18 sorc
-morgana 8
-kyra 8
-danubia 8 + 60 k w depo
-morgana 18 sorc
-morgana 8
-kyra 8
-danubia 8 + 60 k w depo
opony mozna wziac chociaz mi w szklarskiej nie chcialo mi sie zmieniac (caly dzien na trasie) heh ogolnie koszta sa spore :/ do szklarskiej (a jestem z Jeleniej Góry czyli 30 min autobusem) wzielem 450zl na 3 dni. Nocleg kosztowal mnie 45zl wpisowe 30 wiec wydaje sie "po co tyle kasy" ale wrocilem z 1.20zl w kieszeni :D najwazniejsze to tak jak mowil dhcyc trzeba wybadac trase (ja w szkl bylem 3 dni wiec 2 dni przed zjazdem) trase mialem w malym palcu a itak wyje***** faceplanta :) jednak zawody to super zajawka (w szkl tez sie balem i w ostatniej chwili chcialem zrezygnowac :P) wsumie to moj najlepszy wagacyjnu wyjazd. W przyszlym sezonie mam zamiar jezdzic na jak najwiecej zawodow :) pozdro
Normalne zawody to kwestia wpisowego (zwykle koło 40 zeta, nie powinno być więcej), kasa na żarcie, dodatkowe napoje (z 30 zł, ale ja tam żadko coś do jedzenia kupuje :P) i na różne pierdoły się czasami wyda które wynikną w toku zawodów. O i na karnety, tu radze mieć z 5 dych zaklepane, ale nie powinno aż tyle wyjść :P generelnie ja sie w Bełchatowie w 100 złotych mieściłem i mi jeszcze zostawało, nie licząć wahy oczywiście. To co się da zabieraj ze sobą, jesteś samochodem to wiadomo ze napoje, jedzenie i narzędzia będziesz miał. Jakeiś owoce też są dobre i napoje energetyzujące, nie wiem czy coś dają ale dla zasady mam zawsze ;p
Kwestia sprzętu wygląda dla mnie tak: nie jestem żadnym prosem,, na zawody jade pojeżdzić i tyle, bo fajniejsze to niż zbijanie bąków w swoim mieście. W rowerze kompletnie nic nie zmieniam, bo nie mam kasy na zapasowe opony itd w zależności od warunków, zwycięstwo poprostu nie jest jakimś masakrycznym priorytetem, ale wiadomo, robi sie co się może :P Chcesz- bierz, zmieniaj, nie to nie, Twoja sprawa :P
Kwestia sprzętu wygląda dla mnie tak: nie jestem żadnym prosem,, na zawody jade pojeżdzić i tyle, bo fajniejsze to niż zbijanie bąków w swoim mieście. W rowerze kompletnie nic nie zmieniam, bo nie mam kasy na zapasowe opony itd w zależności od warunków, zwycięstwo poprostu nie jest jakimś masakrycznym priorytetem, ale wiadomo, robi sie co się może :P Chcesz- bierz, zmieniaj, nie to nie, Twoja sprawa :P
http://dhcyc.pinkbike.com