Tarcza 223mm do Boxxera WC ????
Tarcza 223mm do Boxxera WC ????
Mam pytanie dotyczące boxxera world cup'a 2006 a mianowicie nigdzie nie mogłem znaleźć adaptera do hopa mono 6ti pod boxxera i tarcze 205mm więc kupiłem samą tarcze 223 i mam pytanie czy nie uszkodzi mi to amortyzatora bo niektórzy producenici zastrzegają sobie możliwośc założenia największej średnicy tarczy.
http://www.pinkbike.com/photo/4738594/
zalezy jak bedziesz używal tego hamulca jak bedziesz jechal na asfalcie i bedziesz tak hamowal ze dupa stoi no to wiadomo ze amor tego nie wytrzyma albo peknie albo cos z mocownaiem sie stanie no ale jak bedziez hamowal normalni, z opisu wynika ze jezdzisz DH to mysle ze nie ma sie o co bac zalezyy od uzytkowania
pozdRower
pozdRower
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
konex pisze:Pytanie nie dotyczyło rozstrzygania tego czy tarcza 225mm ma sens, tylko tego czy nic się nie stanie amortyzatorowi!
Może chłopak śmiga długie zjazdy a 203 mu sie grzały?? Może właśnie miał problem z adapterem? Co Wam do tego?? Matko, co za zazdrość, czy nie wiem co.. Serio.
Konex, wlasnie w temacie chodzi o to czy ma sens... bo samo z siebie wynika, ze jezeli cos by sie stalo amortyzatorowi tzn. ze taka tarcza nie miala by sensu - dlatego chlopak szuka odpowiedzi czy sensownie postąpil dajac tak duza tarcze...
Ja osobiscie bym szukal z uporem maniaka tego adaptera - niby 'dźwignia' dłuższa o 1cm, która sie tworzy podczas zablokowania tarczy nie powinna uszkodzic amora - ale mimo wszystko faktycznie producenci zaznaczają, ze amor jest max. pod 203mm - moze dlatgo, ze nie testowali amorow na wiekszych tarczach i nie mogą podać realnej oceny wytrzymalosci...
www.feel-free.pl
-
- Kontakt:
A więc tarcza 205mm w zupelności mi wystarczała ale przy zmianie amora musaiłem mieć adapter!!!! jak bym go kupił to bym nie kupował tarczy 223mm logika, ale że w 7annie powiedzieli ze już nie bedą mieli takiego adaptera wogóle to dałem sobie z tym spokój ale dzwoniłem do kilku sklepów gdzie którzy na allegro sprzedają hopy mono 6 ti. Temat rzeczywiście nie był związany z tym czy tarcza 223mm ma sens tylko czy amor wytrzyma taką siłe nacisku na niego przy hamowaniu. Zwykły adapter nie podejdzie do niego bo ten adapter z hopa na końcu ma takie "oczko" kóre wchodzi w zacisk.
http://www.pinkbike.com/photo/4738594/