DM FR + dobry damper do tego

konex
Kontakt:

DM FR + dobry damper do tego

Post autor: konex »

Siema
Nabywam ramę DM FR 4.0 nową i mam opcje kupna z damperem lub bez 300zł taniej, generalnie czy wezme z czy bez nie ma wpływu na nowy damper. Chciałbym wstawić tam coś lepszego.
I teraz pytanie, jaka max długość do FR4.0 i jaki będzie najlepszy i najmniej kolidujący z konstrukcją ramy.
Miałem Metela R w DM FR3 i niestety wadził o elementy wachacza, jak również o trójkącik w przednim wachaczu podczas pracy. Teraz kupując nowy damper za większą kase chce mieć pewność że wszystko będzie ok.
Dawajcie propozycje i licze na odpowiedź jak z maksymalnością długością.
Jestem w stanie dorobić nowe mocowania (takie trójkąciki jak seryjnie)

http://allegro.pl/item145959881_super_r ... ywana.html Tutaj macie dla przykładu pokazaną rame
Turczyn
Kontakt:

Post autor: Turczyn »

Siemka. nie interesuje cie moze taka ramka ledwo użyta (ma ze 3 miechy) za 1500.
Pucek_fr
Kontakt:

Post autor: Pucek_fr »

Wyjdzie cie to tyle co bullit z elementem, weź bulita, jest lepszy we wszystkim od dm, o niebo lepiej pracuje, na pewno jest mocniejszy, lepiej wygląda, dm kupuje sie jak nie ma hajsu na lepsza używkę, lepiej chyba kupić oryginał niż podróbkę
http://pucofr.pinkbike.com/album/2012/
http://www.g3riders.com
http://www.facebook.com/pages/G3Riders/146101528738083
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

jaka dlugosc dampera tam idzie ?
konex
Kontakt:

Turczyn Nie bo taniej mam nówke, poza tym to nie giełda
Pucek_fr patrz wyżej, dorywam ją w dobrej cenie.
Korean_Boy seryjnie 210mm, z trójkącikami. Własnie o to pytam czy wsadze tam coś dłuższego.
Korean_Boy
Kontakt:

mam 6 waya za 800 nowke do sprzedania 215 mm. Ile dokladnie maja dlugosci te trojkaciki ? bo chyba 215 mm spokojnie wyciagniesz.
Korean_Boy
Kontakt:

a sorki powiedz mi dokladnie ktora czesc metela wadzila i o co zachaczala?
bo z tego zdjecia z allegro wynika ze raczej nei ma prawa nic zachaczac.
Chodzi Ci o to ze zaraz przy mocowaniu do przedniego trojkata wadzilo to mocowanie zbiorniczka ?
konex
Kontakt:

Biore Mike-a na pewno bez dampera.
Powiedzcie mi co sądzicie o zastosowaniu powietrznego tłumika w tejże ramie.
Konkretniej myśle o takim Dt swissie https://ssl.allegro.pl/item144905406_da ... anio_.html
Będzie w dość zbliżonej długości do seryjnego, w związku z czym pasować będzie pasował.
Z opisu wynika że jego konstrukcji nie straszne są średnio sztywne jednozawiasy. Ale jk konstrukcja ramy będzie się miała do tego dampera, czy nie rozleci się za szybko?
Zastosowanie to będzie Enduro/FR/lekkie DH. A głównie jazda po prostu w terenie i po górach, ze względu na kolanka i brak czasów nie bede latał większych rzeczy niż małe chopki i kilka schodków ;) a to przetrzyma chyba każdy sprzęt.
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

ja tam powiem ci ze na fulach sie nei znam ale powietrze to do xc i enduro dobre hehe to takie moje zdanie wpakuj jakis dobry damper sprezynowy , doplacisz ale napewno sie nie rozleci...
konex
Kontakt:

emhyr no dobra moją jazde będzie można nazwać mocnym endurem bo będe nim jeździł dość regularnie po mieście, trochę latał chopek, lekki zjazdy, warszawskie laski i 3 razy w roku mniej więcej góry. Więc ma powstać uniwersalna zabawka.
Nie mam czasu ani zajawki na ostrą jazde z ekipami.
Chce średniobudżetowy rower freerideo-wy, którym przejade wszystko a nie będzie uciążliwy podczas wypadów do lasku z panną czy rodzinką. Dojade nim komfortowo do pracy a i na zjazdach nie będe zostawał daleko w tyle.
Rower z dużym amorem z przodu, mile widziane powietrze w jednopółce albo lekki boxxer (optymalnie ride). Lekkie sztywne korby Shimano hollowtech z przednią przerzutką i blacikami 26/36, na kołach 26" i oponki 2.3.
Hmm, enduro/fr?
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

no owszem rozumiem o co ci chodzi, ale pomysl ile wagi zaoszczedzisz na damperze ? BARDZO malo kosztem pracy i wytrzymalosci, a to juz wiele;) jednak bylo by dobrze wozic ta swoja pupe po lasku komfortowo co:) a nie wiem czy taka powietrzna zabaweczka da sobie rade w gorach nawet ten raz czy dwa w roku...
konex
Kontakt:

emhyr waga i tak nie bedzie mistrzowska w tym rowerze, ale właśnie rozkminiam jak zachowywałoby się powietrze w takim baju,głównie ramie.
Korean_Boy
Kontakt:

nie bierz powietrznego dampera ,,,
Korean_Boy
Kontakt:

jeszcze do jakiejs ramy wielozawiasowej moglbys sie skusic ale w 1 zawiasie damper troche dostaje po dupsku i nie wroze powietrzenej wersji dlugiego zycia
ODPOWIEDZ