Prawo Konsumenckie

francuz_
Kontakt:

Prawo Konsumenckie

Post autor: francuz_ »

cze.
gdzies czytalem ze jak sie zakupi jakis produkt na allegro, to w ciągu 10 dni od odbioru można zwrócic towar bez podania przyczyny.
jest cos takiego, czy to sciema?

mam taka sytuacje bo gosc(sklep dokladnie) mi przyslal sluchawki nie do konca sprawne i chcialbym zeby mi zwrocil kase za nie.

pozdro
KlocekLego
Kontakt:

Post autor: KlocekLego »

Z tego co zrozumiałem to chyba chodzi ci o rękojmie(?). Zresztą przeczytaj regulamin allegro i sprzedającego.
Furmek
Kontakt:

Post autor: Furmek »

dokladnie, masz 10 (albo 14 - slaba pamiec) dni roboczych na oddanie towaru kupionego on-line bez podania przyczyny, tyle ze towar musi byc nieurzywany i opakowanie tez musi byc cale.

Swoja droga, czy ktos wie jak to sie ma do normalnych sprzedajacych - osob fizycznych?
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

14 dni roboczych rekojmi i prawo zwrotu w wypadku niezgodnosci z opisem.dotyczy to rowniez osob fizycznych.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
francuz_
Kontakt:

Post autor: francuz_ »

ok dzieki:)
jeszcze jedna prośba, w którym to punkcie jest w regulaminie allegro? bo juz 3 raz czytam i sie doczytac nie moge :)
http://www.pinkbike.com/photo/1470489/
KlocekLego
Kontakt:

Ta.. 14 dni... wy moi mistrzowie od wszystkiego.

"Sposób reklamacji wybiera kupujący. Rękojmia jest skuteczna przez okres 1 roku (w przypadku budynku przez 3 lata) (art. 568 Kodeksu cywilnego) od dnia wydania towaru, z zastrzeżeniem, iż wada zostanie zgłoszona sprzedawcy nie dalej jak 1 miesiąc od chwili wykrycia tej wady. Okres ten może zostać wydłużony, gdy sprzedawca wadę podstępnie zataił. Rękojmią nie są objęte rzeczy nabyte w postępowaniu egzekucyjnym lub upadłościowym."
Furmek
Kontakt:

KlocekLego - przeczytaj wszytskie posty uwaznie, nie chodzilo o rekojmie, towar byl zgodny z opisem i w pelni sprawny (zaluzmy na czas trawania wywodu bo i tak nie z tego chce skozystac kupujacy), chodzi raczej o przepis ktory mowi ze mozna oddac jak sie kupilo przez neta i sie niepodoba - bez podawania jakiej kolwiek przyczyny.

to jest copy paste z regulaminu ze strony wiwa.info.pl:
"Klient ma prawo zwrotu towaru w ciągu 10 dni kalendarzowych (od dnia otrzymania przesyłki) o ile nie naruszył oryginalnego opakowania produktu oraz zakupiony produkt nie posiada śladów użytkowania. Po tym terminie nie ma możliwości odstąpienia od umowy sprzedaży. "

mocno przykladowe, ale wiekszosc sklepow internetowych cos takiego ma w regulaminie, pozostaje wiec kwestja czy to jest prawo nadane przez unie i czy dotyczy sie osob fizycznych, czy moze tylko ten jeden sklep cos takiego wrzucil a mi sie wszytsko popier..... ;)
KlocekLego
Kontakt:

Re: Prawo Konsumenckie

francuz_ pisze: mam taka sytuacje bo gosc(sklep dokladnie) mi przyslal sluchawki nie do konca sprawne i chcialbym zeby mi zwrocil kase za nie.
Furmek pisze:KlocekLego - przeczytaj wszytskie posty uwaznie, nie chodzilo o rekojmie, towar byl zgodny z opisem i w pelni sprawny
Ręce opadają...
Furmek
Kontakt:

Dobra, torche slabo to wyjasniam.
To co piszesz zgadza sie w 100%
francuz_ moglby to oddac w ramach rekojmi czy tez gwarancji, ale to prwdopodobnie skonczylo by sie tym ze dostal by sprzet nowy lub naprawiony, a on by chcial pieniadze.
I teraz czy istnieje prawo pozwalajace na oddanie czegos kupionego droga elektroniczna (czy w sposob ktory uniemozliwil kupujacemu fizyczne zobaczenie nabywanego towaru) w ciagu jakiegos okresleonego terminu bez podawania przyczyny ?
Na dobra sprawe francuz_ mogl nigdy nie otwozyc pdelka i zobaczyc ze to jednak ni to co by chcial i oddac niewiedzac o wadzie sprzetu.

Sam jakis tydzien temu przechodzilem identyczna sytuacje z wiwka, dostalem uszkodzony egzeplaz, jeden telefon, rzut oka na regulamin zakupow przez neta, oczywiscie poinformowalem ich ze to co dostalem niedziala zeby tego komus innemu niewyslali i zero problemow, powiedzieli ze mam prawo odeslac i jeszcze podziekowali za info ze uszkodzone. Co ciekawe niezaplacilem anigrosza za przesylke w zadna strone.

Nadal to niezmienia pytanie postawionego w pierwszym poscie:
"gdzies czytalem ze jak sie zakupi jakis produkt na allegro, to w ciągu 10 dni od odbioru można zwrócic towar bez podania przyczyny"

Absolutnie nienamawiam do sciemninia sprzedajacemu ze sie poprostu neipodoba, ale co jesli sprzedajacy bedzie sie stawial.. mozna czy nie ?
Furmek
Kontakt:

http://www.serwisprawniczy.pl/index.php ... Itemid=379

A jednak 10 dni, nie ma jednak nic na temat czy prdukt moze byc uszkodzony
wujekeman
Kontakt:

Post autor: wujekeman »

"Klient ma prawo zwrotu towaru w ciągu 10 dni kalendarzowych (od dnia otrzymania przesyłki) o ile nie naruszył oryginalnego opakowania produktu oraz zakupiony produkt nie posiada śladów użytkowania. Po tym terminie nie ma możliwości odstąpienia od umowy sprzedaży. "

Jeśli nie otworzysz opakowania to nie mozesz stwierdzić czy ci sie podoba czy nie.
To jest takie sranie w banie. Byłem kiedys świadkiem jak kobieta przyniosła jakąś zabawke bo cos tam po godzinie zabawy sie urwało. Obsługa na to że opakowanie rozciete i nie przyjma . Co z tego ze inaczej niz niszcząc opakowanie nie da sie tego wyjąc.
A jesli słuchawki sa niesprawne to w czym problem . Towar wadliwy powinni wymienić ( wątpie czy kasę oddadzą)
https://www.facebook.com/brodacimechanicy
ODPOWIEDZ