Rower Fr / dirt ?

Amaru
Kontakt:

Rower Fr / dirt ?

Post autor: Amaru »

Witajcie. W najbliższym czasie kupuję rower, na który chcę przeznaczyć około 3k zł. Czytałem wiele postów odnośnie "początków" jazdy. Niektórzy Bikerzy polecają najpierw hardtaile, aby nabrać techniki skoku, lądowania itp. Jednak mój problem wygląda następująco... Chciałbym aby mój rower nadawał się do wypadu zarówno w góry na jakieś zjazdy ( w przyszłości może udział w zawodach DH) jak i czasem do poskakania na przygotowanym dircie, nsie. Rowerem który uważam za odpowiedni jest np. Kona Stinky, jednak na obecną chwilę dla mnie za droga, jak i nie widzę sensu w kupnie tak drogiego roweru na początek poważnej zabawy. Dlatego zwracam się do Was, z prośbą o jakieś porady. Napiszcie od czego wy zaczynaliście.

Pozdrawiam
NoFuckinName
Kontakt:

Post autor: NoFuckinName »

w sumie jak na początek masz 3k i nie wiesz czy sztywniak czy full - ja na twoim miejscu brałbym sztywniaka. do trzech koła możesz kupić NS Core, który na początek będzie najzajebistszym sprzętem... takie moje zdanie
Amaru
Kontakt:

Dzięki. Czekam za większą ilością opinii.
Przegadałem inne tematy, odnośnie rowerów do 3-4k i wiem, ze pewnie ktoś z Was wklei mi link żebym poczytał je.
Jednak świat rowerowy zmienia się, wychodzi nowy sprzęt, nowe rowery, mnóstwo części. Oraz może nie w znaczącym stopniu zmieniają się, ale jednak zawsze następuje zmiana w konfiguracji samych rowerów, przygotowanych pod dyscypilny FR DH 4X itp.

Założyłem ten temat, ponieważ chcę wiedzieć "wszystko" na świeżo.
Amaru
Kontakt:

NoFuckinName pisze:w sumie jak na początek masz 3k i nie wiesz czy sztywniak czy full - ja na twoim miejscu brałbym sztywniaka. do trzech koła możesz kupić NS Core, który na początek będzie najzajebistszym sprzętem... takie moje zdanie
NFN : ) piszesz, że sztywniak Ns Core spasi. Jednak co z rama ? jaki rozmiar 13,5'' to rama dobra do dirtu, a jak bedzie sie na niej jeździć na zjazdach itp. Nie jest troszeczkę za mała ?
greenman
Kontakt:

Post autor: greenman »

Amaru Czym mniejsza rama tym wieksza kontrola nad rowerem (tak mi sie wydaje)
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
Lord MaGiK I
Kontakt:

Post autor: Lord MaGiK I »

NS core to dobry wybór a w dirtcie im mniejsza rama tym lepiej
Twoja stara pierze w rzece, a moja jej za to płaci.
Bikes_Shop
Kontakt:

Post autor: Bikes_Shop »

Amaru zobacz u mnie w podpisie , moze cie cos zaciekawi
www.bikes-shop.pl
kuba575
Kontakt:

Post autor: kuba575 »

sprzedam rower
siema
Mam do sprzedania super rower do dualu dirtu i stereetu noże nawet szrokopojętego fr ;).
CZĘŚCI
RAMA-destroyer jump 13.5" pomarańczowa kupiona 24.05.2006 mam na nia paragon więcej inf. na http://www.destroyer.pl/ramy.htm
AMOR- RS pike 409 + manetka blokady skoku kupikoy 24.07.2006 mam na nigo fakture daje link do kilu opinij na temat tego amorka http://www.dh-zone.com/sprzetownia/rece ... r&SID=1255
STERY- fsa pig dh pro
KOŁO PRZÓD:
-Piasta adrtmor dee-forrce QR20 kupiona 25.05.2006 ma jeszcze gwarancje
-Szprychy cnspoke
-Obręcz remerx grand rock 26"
-opona maxxis high roller 26x2.35
KOŁO TYŁ:
-Piasta novatec (nie pamiętam modelu ale hba t12 z osią 12mm po bokach spiłowana do 10mm) tylko jak ja kupiłem to jakiś tydzień po tym załozyłem hamulec i śrubki od tarczy zalałem klejem do gwitu (chba różowym zajebiście monym) i jak chciałem potem odkręic tarcze to wszystkie śruby mi się poukręcały a że była to nowa piasta i zresztą zajebista;) oddałem ją do takiego goscia co ma zakład mechaniczny i mi rozwiercił zaspawał i wywiercił i nagwintował dziurki na nowo jeżdze już na niej rok i nic się nie dzieje.
-Szprychy dt chanpion
-Obręcz sun rims double track 24"
-Opona-tioga factory dh 24x2.3 9 (już praiwie nie ma bierznika) + dędka nokian gazzaloddi
HAMULEC PRZÓD-avid bb5 203mm gwarancja
HAMULEC TYŁ- avid juicy 5 160mm kupiony miesiąc temu gwarancja
KIERA- truvativ hussefelt (przycinana)
MOSTEK-truvati hussefelt w jednej śrubie mi się zerwał gwint a potrzebowałem rower w tej chili właśnie wi na szybkości rozwierciłem i nagwintowałem juz 0.5 roku działa bez problemu
GRIPY- author na śrubki stan nowe
MANETKA- shimano alivio
SZTYA- zoom
SIODŁO-bop seat grab
SUPORT- truvativ giga pipe
KORBA-truvativ hussefelt 38t
NAPINACZ- robiony u tego gościa co piasta na cnc grubośc 4mm 2 kółeczka każde na 2 łożyskach uszczelnianych nainacz robiłem na wzór pmsoho
PEDAŁA- ns pancake
KASETA-sram 5.0 załochana strasznie przeskakue ale dodaje jeszcze shimano acere nówke nigdy nie jeżdzona
ŁAŃCUCH-shimano jakis tam :P

cena 2200 zł
Piku
Kontakt:

Post autor: Piku »

Jesli miał bym kupic ta uzywke to wydaje mi sie ze wolał bym dołozyc i kupic
http://allegro.pl/item150109298_nowa_ko ... olis_.html
rower jak dla mnie marzenie. moze dlatego ze głownie street jezdze :)
na dirt by sie zajebiscie nadał ale co do fr to raczej nie...
pozdrawiam
http://www.pinkbike.com/photo/1696972/
Bunny Bar
Amaru
Kontakt:

fajnie, fajnie. ale czy to giełda ?

(Moderator prośba, zrób porządek. )

Czekałem na opinie, a nie na ogłoszenia sprzedaży. Pozdrawiam
remmo16
Kontakt:

Post autor: remmo16 »

Kup może coś używanego, za 3k powinno się coś ciekawego znaleźć, ja właśnie zaczynam i nabyłem swój rower (wprawdzie bez tarczówek) za 1400zł (drag, drop off triple i takie tam. :p ) więc za 2x tyle kupisz coś fajnego. Na początek tylko używka w bdb stanie :) Takie moje zdanie...
Brak roweru powoduje raka i choroby serca!!!
kuba575
Kontakt:

Post autor: kuba575 »

kup odemnie destroyerka XD zpoko rowerek (wyrzej wypisane jakie czesci !
freerider95
Kontakt:

Post autor: freerider95 »

ja na poczatek poradzilbym ci sztywniaka(chyba bardzo wiele osob od niego zaczyna). jak juz wyczujesz rower i zdecydujesz sie na fr lub dh to kup fulla Pozdrowienia:]
ODPOWIEDZ