Juicy- Adapetr pod qr 20 ?

Bomber_GD
Kontakt:

Juicy- Adapetr pod qr 20 ?

Post autor: Bomber_GD »

Witam zamawiam juicy z harfy kompelet z tarczami 203mm. Jak dzownilem do nich tam kiedys to mi powiedzieli ze jest jeden adapter na przod pod 203mm- taki sam pod qr 20 i qr 10 - to prawda ? Bo nie chce mi sie wierzyc
tomek_for
Kontakt:

Post autor: tomek_for »

no sa wlasnie rozne adaptery inny pod boxera inny pod manitou inny pod standart inny pod marcocha
Bomber_GD
Kontakt:

no dobrze ale mi chodzi o to czy sa w juicy adaptery do marzoka pod qr 20 lub qr 10- czy to jest dokladnie to samo ? bo w hayesach masz qr 10 jedno i qr 20 drugie a nie wiem jak jest w avidach
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Bomber_GD a wiesz czym sie roznia adaptery na sztywna i na zwykla oske? Tym, ze sa grubsze. Wiec czasem zamiast zakladac topici trzeba pomyslec logicznie. Przeciez taki na zwykla oske takze bedzie pasowac podkladkami.
Ssij pento
Bomber_GD
Kontakt:

Ja pierdole Surling kurwa jaki ty jestes odkrywczy normalnie jeszcze lepszy niz Kolumb. Dasz mi korepetycje ?

Imbecylu pytam sie o to czy avid przewiduje sztywna oske czy nie ? czy daje tylko adapter pod qr 10 czy mozna wziac pod qr 20 ? bo tak sie sklada ze w harfie mi powiedzieli ze pod qr 20 i qr 10 jest to samo w avidzie
froger34
Kontakt:

Post autor: froger34 »

Bomber_GD pisze:od qr 20 i qr 10 jest to samo w avidzie
jak to jest niemożliwe!!
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Hm, logicznie rzecz biorac jest to chyba (?) mozliwe - gdyby adapter byl "dwustronny", tzn. troche "przekoszony" i do cienkiej oski by sie go montowalo w jedna strone, a do grubej - w druga. Tylko to by wymuszalo promieniowe zamocowanie zacisku, zeby adapter byl symetryczny. Ale w Avidzie oczywiscie tak nie kombinowali.

Moral: w Harfie cos leca w kule, bo:
- po pierwsze - to niemozliwe, zeby adapter byl "uniwersalny" (bez uzycia podkladek, co jest patentem dosc chalupniczym);
- po drugie:
http://tiny.pl/wh2g i
http://tiny.pl/wh2t
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

No i znowu ktos musi napisac małe sprostowanie.

Po1) QR oznacza "quick release" czyli SZYBKOZAMYKACZ a nie średnice. Są amor na qr20 i sa amory na oś20mm bez QR. TO TAK DLA ŚCISŁOŚCI.

Po2) Sprawa z adapterami nie jest taka prosta jakby sie to mogło wydawać. Oś 20mm jeszcze niz nie znaczy. Takiego Juicy zamontujesz do Boxxera TYLKO ze specjalnym adapterem pod Boxxa, do Manitou zamontujesz bez adaptera, do Marcocha na 10mm oś zmontujesz z adapterem IS2000 10mm, do Marcocha na sztywną oś z adapterm IS2000 20mm.

Nie ma mozlwiości aby był to ten sam adapter, owszem Juicy maja ten wspaniał "tri align caliper positioning system" czy jak to sie tam zwie. Ale ruch równoległy do osi koła, pozwala jedynie na idealnie wyśrodkowanie zacisku wzgledem tarczy, nie ma on az tak duzego zakresu ruchu zeby mozna było stosowac jeden adapter do obu systemów.

Zresztą, miałem Juicy i do dziś mam komplet 3 adapterów, standard, Marcoch 20mm, Boxxer, tylko tego standarda to chyba nawet nie założyłem ani razu :)

Pozdrawiam
Bomber_GD
Kontakt:

wlasnie o to mi chodzilo dzieki
ODPOWIEDZ