MX2 - brudne tarcze ??
MX2 - brudne tarcze ??
Witam.
Mam mały problem - kupiłem nie dawno rower. Rower długo stał w garażu - kontuzja ;/
Hamucle to Hayes MX-2 - i tu mały problem ponieważ klocki są ustawione idealnie ale bardzo słabo łapia - " ślizgają się po tarczy " - przy hamowaniu strasznie piszczą - stan klocków jest bardzo dobry - prawie nic nie zdarte.
I sam niewiem czy ktoś mi coś wylał na tarcze, czy są brudne i dla tego piszczą i nie łapią klocki - czy to taka przyczna ?? Jeżeli tak to czy wyczyścic tarcze ??
Mam mały problem - kupiłem nie dawno rower. Rower długo stał w garażu - kontuzja ;/
Hamucle to Hayes MX-2 - i tu mały problem ponieważ klocki są ustawione idealnie ale bardzo słabo łapia - " ślizgają się po tarczy " - przy hamowaniu strasznie piszczą - stan klocków jest bardzo dobry - prawie nic nie zdarte.
I sam niewiem czy ktoś mi coś wylał na tarcze, czy są brudne i dla tego piszczą i nie łapią klocki - czy to taka przyczna ?? Jeżeli tak to czy wyczyścic tarcze ??
Czesc
Najlepiej bedzie jak odtluscisz tarcze i klocki
najlepiej benzyna polej klocki i tarcze podpal i
bedzie Ok tez mialem mx i tez mialem ten problem
pare razy i dziala
Pozdro
bedzie Ok tez mialem mx i tez mialem ten problem
pare razy i dziala
Pozdro
Pewnie sie dostał gdzieś jakiś smar, tudzież olej ;p Jak tarcza da się odczuć ze jest troche tłusta to już wiemy...wez sprubój na początku benzyną ale chyba nie tą zwykłą tylko ekstrakcyjną , polej sowicie i w zacisk i tarcze przeczyść szmatką póżniej wypłukaj wodą troche ziemią posyp pochamuj tak kilka razy, spróbuj rozjeżdzić hampel właśnie hamując długo zeby wszystko było gorące. Jak nie da rady to pewnie musisz kloski obsmażyć i też je wykąpać w benzynie, moze wierzchnią warstwe zetrzeć papierem bo ta substancja moge wejść w nie głębiej...poradzisz sobie ;p
http://dhcyc.pinkbike.com
moja MX1 słabiutko hamuje gdy ustawię idealnie zacisk. Jeżeli minimalnie go odchylę od pozycji prawidłowej, tzn między górną częścią nieruchomego klocka a tarczą zrobię odstęp, to hampel blokuje koło po lekkim naciśnięciu klamki. Myślę, że to wina niedotartych klocków i radzę Ci przywiązać linę do haka w aucie i poprosić kogoś, żeby Cię pociągnął przez 5km na zaciśniętym hamplu. Tylko tarczy nie przegrzać!!
-
- Kontakt:
zanim podpalisz zdejmij to wszystko z roweru :)Diabel pisze:Najlepiej bedzie jak odtluscisz tarcze i klocki
najlepiej benzyna polej klocki i tarcze podpal i
bedzie Ok
można to nawet zrobić bez podpalania, co do klocków to nie wiem czy benzyna im nie zaszkodzi, lepiej ich długo nie moczyć, najlepiej przetrzeć tylko
www.sap.end.pl - "JEAN FRANCOIS GOTUJE BURRITO"
http://tiny.pl/dgjw - anlbum na PB
http://tiny.pl/dgjw - anlbum na PB