Olej MOtorex

pchlaa
Kontakt:

Olej MOtorex

Post autor: pchlaa »

witam
mam takie pytanie, przeszukalem cale forum, ale nie znalazlem odpowiedzi.
otoz nadszedl czas na wymiane oleju w moim bomberku (z1 2000r). oczywscie olej byl wczesniej zmieniany regularnie co pol roku, teraz stalem sie jego szczesliwym posiadaczem i sam musze to zrobic.
do rzeczy: przeszedlem wszystkie sklepy w miescie i sa jedynie dwa oleje: motorex i finishLine o roznych gestosciach (2,5@ 5W 10W 20W).
z tego co mi wiadomo do marcochow najlepiej lac 7,5W ale nigdzie takiego nie ma. finishLine jest dosyc drogi (40zl za 235ml) wiec pewnie go nie wezme. Motorex natomiast kosztuje 28zl za 0,5l. na butelce od niego jest napisane 5W-10W:
http://www.mkbike.com.pl/index.php?id=o ... lce&o=2965
dokladnie to ten. moje pytanie brzmi: jaka w koncu to ma gestosc? 5W czy 10W? bo nic juz nie rozumiem. czy bedzie on sie nadawal do tego amora, nie chce lac zadkiego bo bedzie mi zygal olejem.
czy moge w spokoju nalac ten olej, czy musze go jakos rozrzedzic/zagescic, jak tak to czym?
prosze o powazne odpowiedzi

pozdro
sikun jestes...
buba
Kontakt:

Post autor: buba »

no ja wlasnie nigdy nie doszedlem co to znaczy 5-10W. ewenement taki :/
a najlepiej kup sobie jeden 2 do 5W i cos wiekszego - np ten 10W lub jakis gestszy i sobie wymieszaj - policz proporcjami. Co prawda musisz kupic wiecej oleju, ale potem mozesz sobie zmieniac gestosc i dobrac optymalna dla siebie
buba
Kontakt:

na oko ten 5-10W to wyglada na 5W. napewno nie 10.
pchlaa
Kontakt:

jutro przejade sie jeszcze po sklepach motorowych i popatrze moze cos znajde, jakies oleje do amortyzatorow motorowych.
to mowisz ze nie warto brac tego motorexa? a moze mozna zmieszac motorexa z jakims olejem do amortyzatorow motorowych np Castrol medium jest o gestosci 20W
mozna to razem zmieszac?
sikun jestes...
Tryton
Kontakt:

Post autor: Tryton »

Ten motorex to jest wlasnie ten olej ktorego ty szukasz. Marzocchi kiedys sprzedawalo wlasny olej, ale nie robia tego juz od paru lat. Z tego co wiem to od 2003 roku marzocchi leje juz do wszystkich swoich amorow wlasnie tego motorexa. Na opakowaniu jest napisane 5-10, dlatego bo olej zmienia swoja gestosc ze wzgledu na temperature. Im zimniej tym olej gestnieje i na odwrot przy ocieplaniu.

P.S.
Pamietaj o odpowiednim poziomie oleju po zmianie.
HARTKOR FAKKER
Tryton
Kontakt:

Post autor: Tryton »

aha (z1 2000) ale jakie masz w nim tłumiki?
no bo jezeli jest do drop-off z SSV no to moze rzezcywiscie przyda sie troche gestszy olej,
ale jezeli masz z1 z HSCV to i tak masz taki zakres regolacji ze gestszy olej nie jest ci potrzebny.
HARTKOR FAKKER
lasek
Kontakt:

nio...

Post autor: lasek »

proponuję ci kupić olej Motorex 7.5 w taki jest napwenio bo sam taki kupiłem jest kompatybilny z uszczelkami i nie rozwala ich...pytaj w dobrych sklepach rowerowych lub w motoryzacyjnych....

pozdro1200

"trzymajmy się ramy kiedy uciekamy przed czarnuchami"
lasek
pchlaa
Kontakt:

z tego co wiem jest tam HSCV, tlumiki sa w droch goleniach i z tego co wiem zakres regulacji jest bardzo duzy.
co do motorexa to nigdzie nie moge znalezdz tego z oznaczeniem 7,5W, wszedzie sa 5-10W.
jutro pojezdze po sklepach motorowych i poszukam czegos od motorowych. moze kupie jakiegos catrolka albo jakies dwa sie wymiesza, popoytam ludzie w sklepach powinni wiedziec czy jest jakis olej o gestosci dolkadnie 7,5W.
jesli nic nie znajde, zaleje go pewnie tym motorexem 5-10, bo na finishline nie mam kasy za bardzo
sikun jestes...
buba
Kontakt:

ja nigdzie nie spotkalem motorexa 7,5 :(
a przypomnialem sobie, ze kiedys przeszukiwalem juz forum za olejami, i wtedy ludziska chwalili jeszcze Shell Fork, ale podobno ciezko go dostac i nie pamietam ile kosztuje
pchlaa
Kontakt:

no to mam jeszcze pytanie. jak juz znajde tego shell'a albo jakis inny to kupic dwa (np 5w i 10w) zmieszac pol na pol, czy po prostu lac 5W?
jak to jest z gestoscia takich olei?
sikun jestes...
lasek
Kontakt:

wiem gdzie jest...

Post autor: lasek »

motoerxa dostaniecie w Przemyślu jak byłem na wakacjach to kupilem tam 7.5w 1litra za 40pln...niestety ni epamiętam jak sie sklep nazywał jednak byla w nim bardzi fachowa obsluga-gościu chyba miał ksywkę Wojtas o ile dobrze pamiętam....poszukajcie kogoś kto jest z przemyśla i napewnio da wam namiary na ten sklepik jest na zasaniu naprzeciwko takiego chłamu "wszystko za 4 złote" zdaje się ze to ulica 3go maja...

pozdro1200

"trzymajmy się ramy kiedy uciekamy przed czarnuchami"
lasek
buba
Kontakt:

im mniej W tym rzadszy. nie mam pod reka, ale to wszystko pewnie mineralne oleje, wiec mozna mieszac - na wszelki wypadek spytaj sie w sklepie. a z mieszaniem, to jest tak, ze np. 5 i 10W jak mieszasz to proporcjami: 1:1 i masz 7,5, 2:1 i masz 6,6, 1:2 i masz 8 W itd Mieszasz tak, zeby Tobie najlepiej pasowalo. a jak nie wiesz co potrzebujesz, to mieszaj jak producent zapisal, czyli 1:1 i jezdzij. jak Ci bedzie za miekko to dolej gestszego (lub odwrotnie).
I pamietaj, zebys lal do amorka tyle ile trzeba.
jak dostaniesz 7,5 to pewnie wyjdzie Ci to taniej niz np i 5 i 10W, ale jak masz dwa, to mieszasz jak chcesz i kiedy chcesz
ps
do odmierzania oleju nie uzywaj szkalnek ani filizanek, bo sie starzy strasznie wkur****ja ;)
buba
Kontakt:

no dzieki lasek za info, ale ja offtopa walne: to jest forum rowerowe, jezeki to w stopce to zart, to nie bardzo smieszny :/
pchlaa
Kontakt:

no wiec kupilem dwa razy 0,5 castrol forkOil. kupilem 5W i 10W wymieszalem pol na pol.
juz amorek jest zalany, czeka na najblizszy test, jak na razie nie "zyga olejem", nic z niego nie wyplywa. mam nadzieje ze bedzie dobrze.
staralem sie nalac tak do wysokosci 55mm do poziomu konca gornych goleni. tak mi poradzono, miedzy 55a 60mm wiec powinno byc dobrze
a ile sie nameczylem zeby te miniaturowe srubki z regulacji odkrecic.......heh no nic, na razie ich nie przykrecam
no i dorbze ze kupilem litra w sumie tego oleju. na jedno zalanie poszlo prawie 300ml mieszanki

dzieki wszystkim za pomoc
sikun jestes...
foghorn
Kontakt:

Post autor: foghorn »

powiem wam jedno wszystkie serwisy rowerowe uzywaja 5W ,jebaniem jest ze 7,5W jest najlepszy bo w ogromnych motocrosowych amorach uzywa sie tez 5W nawet nie 10W czy 7,5W
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=443970
foghorn
Kontakt:

Post autor: foghorn »

o jezu a co wy mieszacie te oleje zeby uzyskac 7,5W :DDDDDDDDDD :))))))))))))))))
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=443970
pchlaa
Kontakt:

amor mial zmieniany olej co pol roku i zawsze jezdzil na mieszance castrol'a pol na pol 5W i 10W. dlatego tez tak zrobilem, w ten sposob jestem spokojniejszy ze nie bedzie mi ciec ani nic podobnego. po co zmieniac cos co dziala bardzo dobrze.
dlatego zmieszalem 5i10W. wlasnie po to
sikun jestes...
buba
Kontakt:

nie miesza sie tylko slonecznikowego z olejkiem do opalania
nudziarz
Kontakt:

Post autor: nudziarz »

moj pierwszy post na forum:)

jesli chodzi o olej do amorka to faktycznie polecam motorexa. co prawda nie jezdzilem na innych procz oryginalnego marcocha, ale jak za ta kase to chyba najrozsadniejszy wybor.

i moze komus to pomoze w wyborze. waze 62kg i zalalem motorexem 5w. musze powiedziec ze jak na moja wage roznica jest powalajaca. amor chodzi o wiele plynniej, jest teraz git. i nie ma co sie bac o wycieki. jesli uszczelki sa ok, nie ma prawa nic wyciekac. a jesli ktorys z oringow jest do wymiany to w sklepie z auto czesciami mozna dostac za grosze:)

aha jakby ktos z wawy potrzebowal to maja w plusie, tylko w litrowych butlach niestety. ale zawsze to lepsze jak 200iles ml finisha za ponad 4 dychy.
ODPOWIEDZ