Witam własnie dostałem hamulec tarczowy hayes MX2 i mam pytanie jak go wyregulować żeby poprawnie działał ( zacisk jest nowy a tarcza uzywana) i jeszcze jedno jak napisałem tarcza jest uzywana i lekko krzywa więc jak ja wyprostować? I odrazu mówie że szukałem i nic nie znalazłem ( no dobra nie chciało mi sie ale doszłem do 27 strony [na 121] i mi sie odechciało)
Temat zmieniłem celowo ponieważ już wiem jak to jest z tą regulacją a teraz został jeszcze kłopot z lekko krzywą tarczą. Z góry dzięki z odp.
regulacja jest banalna na zacisku masz srubki wystarczy sie nimi pobawic i juz bedziesz wiedzial od czego one sa i powinienes sobie poradzic, a co do krzywej tarczy ustaw zacisk tak zeby oba klocki prawie dotykaly tarczy i zakrec kolem jak sie zatrzyma tzn. ze w tym miejscu jest tarcza krzywa wez kombinerki i wyprostuj... nigdy niewyprostujesz idealnie ale zawsze to cos...:)) pzdr
No odginaj ją placami, aż będzie dobrze, sam sie dzisiaj tak ze swoją bawiłem i prosta już jest... Zacisk też już wiesz, ale najważniejsze, zeby klocki były idealnie równo do tarczy, żeby nie było prześwitu przez pół klocka, żeby dociskający nie zaginał tarczy itd...nie jest łątwo ale warto sie bawić
Z tego co wiem tarczy nie powiną sie porostować , poniewaz podczas skrzywienia wygina się i gdy ją prostujemy zmienia sowje rozmiary ten kawałek prostowany, ale jak nie masz kasy to połóż na stół i połóż coś równego np ksążke :D
Brzunio sposób z ksiązką gówno da, ponieważ musi działać siła która przegnie tarcze w przeciwną stronę, a nie doprowadzi ją tylko do tymczasowego wyprostu, siła proporcjonalna do początkowej, tylko o przeciwnym zwrocie (?) nie wiem czy tak to można nazwać
kombinerkami albo rekami. ja tam osobiscie prostowalem kombinerkami i troche sie wyprostowała. książka musialaby lezec na niej chyba z 20000 lat zeby sie wyprostowała.
dwa skarby razem http://img105.imageshack.us/my.php?image=dsc00032qu9.jpg
racja o ksiązce nie ma co nawet marzyć, walcem przejechać to jeszcze jakas szansa by była. tez polecam metode odginania palcami o ile mozna to nazwać metodą:P grunt, ze jest skuteczne :) pozdro
A co myslicie o tym jak tarcza jest wygieta w jedna strone[przez hampel] to moze na jakis czas ja odwrotnie zamontowac to sie odegnie przy hamowaniu, da to rade ?
Hmm ja myśle że przyciskanie jednak daje pożądane efekty gdyż sam kożystam z tej metody.
Kładę tarcze między dwie równiutkie deseczki i na to 50 kg kawałek szyny :D. Zostawiam na noc i mam idealnie prostą tarcze. Więc polecam ten sposób.
Twoja stara pierze w rzece, a moja jej za to płaci.
fresta pisze:Temat zmieniłem celowo ponieważ już wiem jak to jest z tą regulacją a teraz został jeszcze kłopot z lekko krzywą tarczą. Z góry dzięki z odp.
TARCZE TROCHE SZLIFNIJ A BICIE WES MALY KAWALEK KLOCKA ALUM DREWNO TWARDY PLASTYK I TAM GDZIE ODCHODZI PRZYRAB PARE RAZY MIALEM TAK W CORRATECU I KIEDYS W STARYCH GUSTAWACH I CHODZI CICHO I PROSTO
mczuszuskad wiesz ze powinni?pracowalem w serwisie w londynie i w zyciu takiego klucza na zywo nie widzialem,a nie pracowalem w byle jakim sklepiku...zawsze prostowalismy palcami i tyle.