Ubezpieczenie za paczke (Poczta Polska)

podnietek
Kontakt:

Ubezpieczenie za paczke (Poczta Polska)

Post autor: podnietek »

Witam
No to: sprzedalem dysk na allegro, duzy i drogi. Wyslalem go w paczce priorytetowej o deklarowanej wartosci (baba w okienku powiedziala, ze to wlasnie jest ubezpieczenie). Paczka doszla, dysk nie dziala.
Nie musze chyba pisac, ze wyslalem dysk sprawny. Wierze kupujacemu, bo to dosc konkretny gosc (sie wydaje takim byc) i mysle, ze mnie w wala nie robi.
Czy jest szansa na odzyskanie kasy za ubezpieczenie (600zl plus oplata byla 23,50zl - bylo na paczce OSTROZNIE SZKLO, za co dodatkowo zaplacilem)??

1. Nie jedzcie po mnie, ze niby od czego jest "szukam", bo uzylem i nie znalazlem.
2. Glupie wypowiedzi sobie odpuscicie (kurierem sie nie dalo?)

Czyli..... post do zorientowanych w temacie.

Z gory dziekuje za informacje
MareKambo
Kontakt:

Post autor: MareKambo »

podnietek
Wartość paczki wpisujesz, po to aby w przypadku zaginięcia paczki Poczta oddała Ci rownowartość kwoty wpisanej w wartość.
Nie sądzę, abyś mógł coś zrobić - będą sie bronić jak burek przed kąpielą. Wymyślą, że sam sobie popsułeś albo coś takiego.
czaju
Kontakt:

Post autor: czaju »

idz na poczte i walcz o swoje! szczerze mowiac to jak nie pojdziesz i sie nie zapytasz to sie nie dowiesz...
podnietek
Kontakt:

No i wlasnie tego sie obawiam najbardziej. To po co jest to "ostroznie szklo"?? Skoro tak czy tak nie odpowiadaja za zniszczenia?
podnietek
Kontakt:

Oczywiscie, ze pojde i wydre morde (ale najpierw grzecznie). Paczka wyslana wczoraj, dzisija kolo 18 doszla i przez 2h kupujacy probowal uruchomic dysk. Wiec dzisiaj nie mogle odwiedzic PP.
kondzik16
Kontakt:

Post autor: kondzik16 »

pewnie stwierdza ze wyslany zostal popsuty. niby jak udowodnisz ze wyslales dobry?
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6080322
podnietek
Kontakt:

Jutro sie okaze. Ale czuje lipe nosem :/
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

Paczka z zdaklarowana wartosiac to PACZKA WARTOSCIOWA wiec to jest ubezpieczenie. Sprawdz w regulaminie badz zadzwon do nich i wypytaj sie jak to wyglada z uszkodzeniem , zwlaszcza jak bbyl oklejona uwaga szkola ipt. to ze szkola to nie odnosi sie tylko do szkla lol , sprawa nie bbedzie latwa do rozwiazania ale trzeba zlozyc jak najszybciej reklamacje i dowiedziec sie szczegolow.
www.mm-foto.pl
podnietek
Kontakt:

No i tak jak myslalem, nic z tego nie bedzie, bo nie jestem w stanie udowodnic, ze dysk byl sprawny. Jedna baba zasugerowala, zeby kupujacy poszedl do swojego up i tam zglosil reklamacje, wysla dysk do rzeczoznawcy i ten stwierdzi czy uszkodzenie bylo skutkiem upuszczenia/zgniecenia, ale oczywiscie nie powie czy to zrobili pracownicy PP czy ja (czyli domyslnie zrobilem to JA). Na jedno wychodzi.

Co do "uwaga szklo" to jednak nie tyczy sie wszystkich przedmiotow tylko wlasnie rzeczy, ktore moga grzechotac w paczce po uszkodzeniu. Spytaly sie kobiety czemu nie wzialem opcji otworzenia przy pracowniku PP. Genialne!! Przeciez od razu widac, ze dysk jest zepsuty :/

Na kazdym kroku cos czlowieka musi przytlamsic i jeszcze bardziej utwierdzac w przekonaniu, ze jednak Polsce jeszcze wiele brakuje do mozliwosci nazwania sie cywilizowanym krajem.
ZENADA

EOT
podnietek
Kontakt:

Na pociesznie wlasnie kurier przyniosl mi moja nowa ramke :) sc nomad

EOT EOT EOT
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

A to ja jeszcze się zapytamo jedną neistety nieprzyjemną jak dla mnei rzecz żeby już nie zakładać nowego tematu wysłałem do kolesia paczke za pobraniem, to było 3 tygodnie temu wczoraj zadzwoniłem do typka bo jeszcze nie dostałem hajsu za pobranie. Wygląda mi to na zaginiecie paczki w sumie bym sie o nic nie pluł specjalnie ale paczka mialal wartość około 400 zł :/i jak dla mnie jest to trochę pieniedzy, nie pamietam czy deklarowałem wartośc paczki tylko napisałem kwote pobrania na paczce. Miał ktoś podobny motyw? bo teraz w sumie nie wiem o co sie kłócić na poczcie...Pzdr.
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
podnietek
Kontakt:

Sprawdz na potwierdzeniu wyslania paczki (to zolte). Jak nie masz w polu deklarowana wartosc wpisanej deklarowanej wartosci to chyba wtopiles 400zl. Mozesz odzyskac 10x wartosc oplaty za przesylke (pewnie mniej niz 100zl).
JumpintheFiRe
Kontakt:

Post autor: JumpintheFiRe »

ja kiedys duzo sprzedawalem na allegro i w sumie 3 wyslane przeze mnei paczki po prostu "wyparowaly" ani zadnego zwrotu ani nic :/ to juz bylo 2 lata temu a jeszcze teraz mailem akcje: wyslalem kolesiowi paczke przed swietami 22.12 priorytetem w sumie na odleglosc ok 60km a doszla dzis tj 4.01
g3riders.com
http://matash.pinkbike.com/album/Freeride/
Blady214
Kontakt:

Post autor: Blady214 »

bikerman zadzwoń na pocztę i się dowiedz. Jak zaginęła paczka pobraniowa na poczcie to łatwo dojść do tego kto jest za to odpowiedzialny, gdyż te paczki są księgowane, w przeciwieństwie do zwykłych. Zrób im jazdę i tyle. Do mnie paczka priorytetowa szła 2 tyg. jak do nich ostatni raz dzwoniłem w sprawie tej paczki i powiedziałem, że jak jutro tej paczki nie ma to składam reklamacje to o dziwo w tym samym dniu o 18:30 listonosz mi ją przyniósł.
Wrona
Kontakt:

Post autor: Wrona »

Co to głównego tematu: Ty też nie masz pewności, że ten dysk nie działa (różni są ludzie, może chce cie wkręcić (jeżeli twierdzi, że to Twoja wina, bo normalnie każdy powinien wiedzieć, że dysk łatwo ulega uszkodzeniom), a może nie umie go podłączyć...), jeżeli to wina poczty, to trzeba interweniować, ale na mało to się da (z ich strony wszystko wygląda ok - paczka dotarła do odbiorcy). Każdy chyba wie jak Poczta traktuje paczki (nawet te z naklejkami: Uwaga szkło!).
Przynajmniej mamy nauczkę na przyszłość :/

Co do tematu zaginięcia paczek: nie spiesz się tak :) Poczta strajkowała, różnie to bywa, ale podzwonić można. Nie wiem czemu, może mam jakieś szczęście, ale do mnie i odemnie zawsze wszystko dociera całe i na czas :)
podnietek
Kontakt:

Tak jak pisalem, nie mam powodow, aby podejrzewac Kupujacego, ale przeciez nigdy nie ma pewnosci. Ja wierze.

Pytanie po co jest opcja "ostroznie szklo"? Taka niezobowiazujaca sugestia do pracownikow, ze akurat tej paczki nie musza sobie rzucac przez cala hale sortowni...??
pepikDH^
Kontakt:

Post autor: pepikDH^ »

moim zdaniem z logicznego punktu widzenia niestety nie uda cie sie odzyskać ubezpieczenia!to jest polska
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

mialem taka sama sytuacje ale bylem ze tak powiem po drugiej stronie kabla. Przyslano mi fabrycznie nowy dysk ktory niestety nie dzialal - sprzedający zgodzil sie wymienic go na nowy, stary więc odesłałem. Niestety na nowy juz sie nie doczekałem - zostałem okradziony na 300 zł. Allegrowicz to "nusia242" - wrzuccie sobie od razu w czarną liste :)
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

W sumie już handluje troche czasu i wszelkeigo rodzaju kurierzy czy poczta to dla mnie codzinność ale wszystko póki co przebiegało tak jak miało przebiegac bez jakichkolwiek komplikacji. No właśnie sie dzisiaj wszystkeigo dowiedziałem od kolesia który przywozi mi paczki i powiedział żebym jeszcze poczekał ponieważ listonosze strajkowali, i były święta a w świeta wiadomo ostra zamota, następną rzeczą o którą spytałem była kwestia zaginiecia paczki i mi powiedział żebym poszedł na poczte i zmusił ich do szukania tej paczki ponieważ każda paczka jest w pewien sposób ubezpieczona bez wzgledu na zadeklarowana wartość co mnei ucieszyło ponieważ nie wypełniałem pola z deklaracja wartosci, nic no poczekam jeszcze tydzień po czym wybiore sie na poczte troszke porozmawiać :)

Blady214 - o jakiej reklamacji mówisz? no i właśnie nawet jak pójde na tą pocztę to i tak bede mial nastawienie że spacjalnie mi nie pomogą w poszukiwaniu tej paczki takze do kogo w sumie mogę sie zwrócić aby mieć pewność że ktoś cos zadziała w tej sprawie i mi pomoże? Nigdy nie miałem podobnej sytuacji takz emożna powiedziedzieć jestem zielony w temacie "zaginionych paczek " jak ktoś ma jakieś doświadczenie to pisać Pzdr.
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
ODPOWIEDZ