Jak sie liczy skok ramy ?
Jak sie liczy skok ramy ?
Witam skok ramy mozna sprawdzic wyjmujac sprezyne z dampera i sprawdzajac..... no wlasnie ale co ? Roznice miedzy granicznymi wysokosciami suportu czy osi kola ?
coś mi sie wydaje ze wcale nie tak sie mierzyskok ramy. Ja juz w kilku ramach próbowałem w ten sposób ale wyniki były zupełnie odmienne od tych co podawał producent.Były to zazwyczaj 1zawiasowe ramy. Dajmy na to Giant warp producent 100mm a z pomiaru max 75mm, Santacruze S8 producent 220 a mi cos kolo 180, oraz kona stinky 2004 producent 150 ( włożyłem damper o większym skoku 56mm a nie jak oryginał 50,1mm wiedząć ze przełożenie wynosi 3:1 powinno być 168mm a mi wyszło pomiar max coś koło 145mm, zaczynam sie zastanawiać czy skok ramy to przypadkiem nie jest droga jaka pokonuje oś koła czyli w jednozawiasowych ramka łuk po jakim sie porusza ?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Po prostu taka maja konstrukcje. Czasem ramki wymagaja zeby damper byl dlugi a niekoniecznie posiadal duzy skok ( np foes ). Ot specyfika konstrukcji.
Niektore ramy pozwola ci zalozyc mnostwo roznych konfiguracji i w kazdej bedzie mozna bawic sie skokiem geo itd i bedzie dobrze ( np karpiele ) a niektore nie pozwola zmienic dlugosci nawet o jeden poziom.
Jesli wsadzisz damper o takiej samej dlugosci a wiekszym skoku to musisz sprawdzic czy nie wplynie to na progresje, lub czy rama nie bedzei nigdzie haczyc fizycznie ( sa takie! )
Sa pewne standardy jednak np taki romic przy 230 ma 70mm a avy 76 ( oczywiscie moga ci ten skok znizyc, ale zwiekszyc juz nie )
Risse zrobil nawet schocka 200x63 ale byly cholernie niesztywne. Dawaly w starym disco prawie 270mm skoku na maxymalnie chorym przelozeniu :D
Niektore ramy pozwola ci zalozyc mnostwo roznych konfiguracji i w kazdej bedzie mozna bawic sie skokiem geo itd i bedzie dobrze ( np karpiele ) a niektore nie pozwola zmienic dlugosci nawet o jeden poziom.
Jesli wsadzisz damper o takiej samej dlugosci a wiekszym skoku to musisz sprawdzic czy nie wplynie to na progresje, lub czy rama nie bedzei nigdzie haczyc fizycznie ( sa takie! )
Sa pewne standardy jednak np taki romic przy 230 ma 70mm a avy 76 ( oczywiscie moga ci ten skok znizyc, ale zwiekszyc juz nie )
Risse zrobil nawet schocka 200x63 ale byly cholernie niesztywne. Dawaly w starym disco prawie 270mm skoku na maxymalnie chorym przelozeniu :D
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
pepikDH^ MaxDamageDA sck, co do mierzenia po luku po jakim kolo sie porusza, to nie daje jakis magicznych wynikow,
w przypadku mojej ramy - jedno zawias o dlugosci ramiania 420mm, skok mierzny w lini prostej - 254mm, po luku 258mm czyi jakies 1.6% wiecej.
w ramach z mniejszym skokiem jak i z dluzszym ramieniem ta roznica edzie jesczze mniejsza!
IMO probem polega na tym ze producent roweru sobei to przelicza na podsawie skoku dampera jaki podaje producent dampera, i o ile w 6way'u czy innych tych lepszych to sie w miare pokrywa, o tyle w np. dnm'ie trzeba by ta gumowa podkladke rozplaszczyc do zera zeby wyciagnac caly skok, a w przypadku toski od DC (ktora jakis czas mialem) ten skok to byl centralnie z powietrza wziety, jak bym jej nie mizely to za holere to sie niepokrywal z tym co DC mowil.
w przypadku mojej ramy - jedno zawias o dlugosci ramiania 420mm, skok mierzny w lini prostej - 254mm, po luku 258mm czyi jakies 1.6% wiecej.
w ramach z mniejszym skokiem jak i z dluzszym ramieniem ta roznica edzie jesczze mniejsza!
IMO probem polega na tym ze producent roweru sobei to przelicza na podsawie skoku dampera jaki podaje producent dampera, i o ile w 6way'u czy innych tych lepszych to sie w miare pokrywa, o tyle w np. dnm'ie trzeba by ta gumowa podkladke rozplaszczyc do zera zeby wyciagnac caly skok, a w przypadku toski od DC (ktora jakis czas mialem) ten skok to byl centralnie z powietrza wziety, jak bym jej nie mizely to za holere to sie niepokrywal z tym co DC mowil.
-
- Kontakt:
karteczka z matma pofrunela juz do kosza, ale w przypadku jednozawiasow to algebra na poziomie podstawowki, wyszlo cos kole 0,2rad po tym okregu. przelicz sobie.
dwa. jest nowa wersja linkage i ono podaje oba skoki i dla v10 (nowego) jest to 250 (w pionie) i 254 po.. tej krzywej :)
tak OT lekko,
jak sie wrzuci f44 od zumbi do lingake'a i porownuje z v11 to w duzym kawalku krzywe sie pokrywaja, ciekawa sprawa ;)
dwa. jest nowa wersja linkage i ono podaje oba skoki i dla v10 (nowego) jest to 250 (w pionie) i 254 po.. tej krzywej :)
tak OT lekko,
jak sie wrzuci f44 od zumbi do lingake'a i porownuje z v11 to w duzym kawalku krzywe sie pokrywaja, ciekawa sprawa ;)
alez nawet w czterozawiasowych porusza sie po luku i w vpp rowniez. Z tym ze w tym ostatnim przypdku tor ruchu przypomina litere S ale tak na prawde pracuje tylko w jej gornej czesci. Bawilem sie kiedy taka ramka.Pedros pisze:coś mi sie wydaje ze wcale nie tak sie mierzyskok ramy. Ja juz w kilku ramach próbowałem w ten sposób ale wyniki były zupełnie odmienne od tych co podawał producent.Były to zazwyczaj 1zawiasowe ramy. Dajmy na to Giant warp producent 100mm a z pomiaru max 75mm, Santacruze S8 producent 220 a mi cos kolo 180, oraz kona stinky 2004 producent 150 ( włożyłem damper o większym skoku 56mm a nie jak oryginał 50,1mm wiedząć ze przełożenie wynosi 3:1 powinno być 168mm a mi wyszło pomiar max coś koło 145mm, zaczynam sie zastanawiać czy skok ramy to przypadkiem nie jest droga jaka pokonuje oś koła czyli w jednozawiasowych ramka łuk po jakim sie porusza ?
Co do skoku to ja bym go mierzyl w pionie jako roznice miedzy najwyzszym a najnizszym polozeniem osi kola.
Co do twoich pomiarow to:
1. producenci podaj skok przy jakims zadeklerowanmy skoku dampera
2. Marketing. jak z oponami . mam taka co ma niby 2,7cala a to zalewie 54 mm szerokosci. Pierwsza rzecza na ktora patrzy kupujacy to przerzutki i skok :))))