My first bike... pomoc itp.
My first bike... pomoc itp.
Z racji ze jestem Tu nowy (czyt. zielony przez wielkie Z :P) bardzo bym prosił o troszke wyrozumiałosci jesli gdzies popełnie bład :P
OK a wiec zaczynamy, z wzgledu ze zime mamy taka jaka mamy, czyli extra ciepla chcialbym sobie sprezentowac dosc wczesniej mojego pierwszego bike'a. Moja propozycja brzmi nastepująco:
*Amorek - MARZOCCHI ALL MOUNTAIN 3, Z1 SPORT ETA 2006, JR T 170 (oczywiscie do wyboru jeden z wymienionych)
*Rama - Author A-Gang n.m
*Koła na obreczach DARTMOOR BLIZZARD
*Hamulce - Magura Julia
*Przerzutka tylnia - SHIMANO DEORE XT 2005 RD-M760 SGS, XTR RD-M960 gs (jedna z dwoch do wyboru oczywiscie)
*Przerzutka tylnia - no tu własnie tkwi bol ze nie wiem dlatego chciałbym sie was zapytac co mi poradzicie w to miejsce ?
*korba - truvatic hussefelt - howitzer
*mostek - truvatic hussefelt DH
*piasty - NOVATEC łozyska maszynowe
*stery - FSA PIG DH PRO
*zebatka - SRAM PG - 990 2006 (tu wlasnie nie wiem czy dobrze ze ja wziolem pod uwage ?)
*kierownica - NORTHSHORE MUTHA HUCKA
*łancuch - tutaj tez nie zabardzo wiem co wsadzic ?
Bardzo bym prosił o podsumowanie mojego "składaka", jak wam sie widzi moja wizja tworcza ?
OK a wiec zaczynamy, z wzgledu ze zime mamy taka jaka mamy, czyli extra ciepla chcialbym sobie sprezentowac dosc wczesniej mojego pierwszego bike'a. Moja propozycja brzmi nastepująco:
*Amorek - MARZOCCHI ALL MOUNTAIN 3, Z1 SPORT ETA 2006, JR T 170 (oczywiscie do wyboru jeden z wymienionych)
*Rama - Author A-Gang n.m
*Koła na obreczach DARTMOOR BLIZZARD
*Hamulce - Magura Julia
*Przerzutka tylnia - SHIMANO DEORE XT 2005 RD-M760 SGS, XTR RD-M960 gs (jedna z dwoch do wyboru oczywiscie)
*Przerzutka tylnia - no tu własnie tkwi bol ze nie wiem dlatego chciałbym sie was zapytac co mi poradzicie w to miejsce ?
*korba - truvatic hussefelt - howitzer
*mostek - truvatic hussefelt DH
*piasty - NOVATEC łozyska maszynowe
*stery - FSA PIG DH PRO
*zebatka - SRAM PG - 990 2006 (tu wlasnie nie wiem czy dobrze ze ja wziolem pod uwage ?)
*kierownica - NORTHSHORE MUTHA HUCKA
*łancuch - tutaj tez nie zabardzo wiem co wsadzic ?
Bardzo bym prosił o podsumowanie mojego "składaka", jak wam sie widzi moja wizja tworcza ?
-
- Kontakt:
OK widze ze twardo trzymacie strone Pike 409, no ale chyba te amorki tez musialy sobie zasłuzyc czyms na wasze uznanie, co do ramy wydawało mi sie ze jest ok, znajomi ktorzy mieli okazji je posiadac nigdy nie nazekali z tego co wiem, ale jesli moglibyscie to zaproponujcie cos na jej miejsce (oczywiscie w dosc ludzkiej cenie) a co do hamulcow to jesli nie te to moze szczekowe tez spod produkcji Magury ?
Ramka: moze DC Pitbull? Solidna jak na początek, z gwarancją nie bedzie problemów.
Hamulce: Może Hayesy HFX 9? Na allegro mozna komplety używek tanio wyrwać...
Kaseta: moze XT 8ka? na allego jest troche.
Łańcuch: HG-90? Pod 8ke ofcourse...
Amorek: Z1 Sport jest ciekawą ofertą, nie grzeszy konstrukcją, jak na początek fajny sprzęt. No i Pike też - bo sprawdzony przez połowe forum:)
Tylna przerzutka: szukaj starych XT, ale nowe też ujdą.
Co do przedniej przerzutki: skoro chcesz inwestowac w sprzęt raczej lekki FR, troche 4x i Streetu to moze zainwestuj w napinacz i jeden blat zamiast 3 zebatek i przerzutki?
Hamulce: Może Hayesy HFX 9? Na allegro mozna komplety używek tanio wyrwać...
Kaseta: moze XT 8ka? na allego jest troche.
Łańcuch: HG-90? Pod 8ke ofcourse...
Amorek: Z1 Sport jest ciekawą ofertą, nie grzeszy konstrukcją, jak na początek fajny sprzęt. No i Pike też - bo sprawdzony przez połowe forum:)
Tylna przerzutka: szukaj starych XT, ale nowe też ujdą.
Co do przedniej przerzutki: skoro chcesz inwestowac w sprzęt raczej lekki FR, troche 4x i Streetu to moze zainwestuj w napinacz i jeden blat zamiast 3 zebatek i przerzutki?
www.feel-free.pl
Ze szczękowymi nie ma co się bawić. Ja zamiast Julek z przeznaczeniem XC załadowałbym na pokład Avidy BB7. Jest to hamulec mechaniczny, ale będzie działał dużo lepiej od julek.
Co do amortyzatora to dlaczego wybrałeś Z1 SPORT ETA 2006?? Nie lepiej z1 Sport bez ety? No, chyba że potrzebny Ci system obniżający/blokujący widelec. Sens to ma jeżeli musisz daleko dojeżdżać na miejscówki. Z1 Sport jest w miarę uniwersalny i w niego bym celował...
Kierownicę weź Truvativ-a. Po co mieszać z NS-em jak Hussefelt będzie lepszy ;)
Co do amortyzatora to dlaczego wybrałeś Z1 SPORT ETA 2006?? Nie lepiej z1 Sport bez ety? No, chyba że potrzebny Ci system obniżający/blokujący widelec. Sens to ma jeżeli musisz daleko dojeżdżać na miejscówki. Z1 Sport jest w miarę uniwersalny i w niego bym celował...
Kierownicę weź Truvativ-a. Po co mieszać z NS-em jak Hussefelt będzie lepszy ;)
powiedz ile masz kasy;] osobiscie tez polecam pike 409, zajebisty amor. no bitcha bys wyrwal za 650, bo sam takowego chyba bede kupywal. przezutke tylna polecam xt, do tego kasete xt i lancuch tez, jest to bdb zestaw. korba dobra, pomysl o korbie 1-rzedowej i napinaczu. stery bede dobre. hamulce to mysle ze lepsze by byly uzywane juicy 5, za 600 dostaniesz komplet ( tak mysle ) kiera to nie wiem czy dobra, ale mialem doczynienia z bad mama i jest wporzo. jesli bys chcial nowe kolo to mam tanio da bomb, dm24, mysle ze ten zestaw by byl lepszy i chyba tanszy. pozdro. jak cos pisz na gg:6442498
-
- Kontakt:
z1 sport według mnie bedzie bardzo dobrym rozwiazaniem(mysle ze lepszy od pikea 409).zamiast przezutki na przod proponuje napinacz truvativ boxguide lub shamana jakis.hamulce wez juicy 5 komplet ewentualnie hfx 9.marta moze sie rozwalic i moga byc problemy.za amortyzatorów mogłbys jeszcze shermana przemyslec.
http://mmorswin.pinkbike.com/
hhmm ... Agang i JR T 170 nie bedzie to grało ;/ agangi dobrze jezdza z malym skokiem :] polecam Sztywne widelki może trek albo jak wolisz amor to mozesz zainwestowac w pike ... ogolnie spoko ale tylna obrecz mocniejsza . Przerzutka Tylnia ee ? nie warto :/ zaloz singla jak w street a jak do jazdy uniwersalnej to napęd szosowy albo jakis nizszej klasy , nie ta co napisales XT/XTR ...no i chyba spoko . ale co do aganga to chyba to chyba nie ale nie wiem . napisz jeszzcze w czym jezdzisz.
*Amorek - Marzocchi z150 fr
*Rama - zdecydowanie wolałbym juz aganga p.m.
*Koła na obreczach: DM 24 ewentualnie MAVIC EX 721 lekka i mocna obrecz
*Hamulce - Avid bb5
*Przerzutka tylnia - Mam, ktos miał i dalej działa SRAM X-7 - bardzo fajna przerzutka
*mostek - truvatic hussefelt DH 40mm - bardzo lekki mostek. Naprawde bardzo ciezko znalesc lzejszy w tej cenie do tego mocny
*piasty - wołałbym ns-a - szczególnie na przód. Co do tylnej piasty nie mam zastrzeżeń ale jednak ludziom nieraz sie znią cos dzieje co nie oznacza ze novatec jest lepszy - według mnie nie i zdecydowanie inwestowałbym w ns-a
*stery - FSA PIG DH PRO
*zebatka - SRAM PG - 990 jesli cie stac to oczywiscie
*kierownica - NORTHSHORE MUTHA HUCKA fajna lecz troche ciezka co ma oczywiscie przełozenia na moc. jesli waga ci nie przeszkadza to bierz
*łancuch - Z łancuchem nie ma sie co bawic, nie sa drogie wiec pc 991 ewentualnie hollow pin
Pozdrawiam.
*Rama - zdecydowanie wolałbym juz aganga p.m.
*Koła na obreczach: DM 24 ewentualnie MAVIC EX 721 lekka i mocna obrecz
*Hamulce - Avid bb5
*Przerzutka tylnia - Mam, ktos miał i dalej działa SRAM X-7 - bardzo fajna przerzutka
*mostek - truvatic hussefelt DH 40mm - bardzo lekki mostek. Naprawde bardzo ciezko znalesc lzejszy w tej cenie do tego mocny
*piasty - wołałbym ns-a - szczególnie na przód. Co do tylnej piasty nie mam zastrzeżeń ale jednak ludziom nieraz sie znią cos dzieje co nie oznacza ze novatec jest lepszy - według mnie nie i zdecydowanie inwestowałbym w ns-a
*stery - FSA PIG DH PRO
*zebatka - SRAM PG - 990 jesli cie stac to oczywiscie
*kierownica - NORTHSHORE MUTHA HUCKA fajna lecz troche ciezka co ma oczywiscie przełozenia na moc. jesli waga ci nie przeszkadza to bierz
*łancuch - Z łancuchem nie ma sie co bawic, nie sa drogie wiec pc 991 ewentualnie hollow pin
Pozdrawiam.
ROwEr - http://www.pinkbike.com/photo/1147695/
http://allegro.pl/item154508841_specilized_p_2.html
a nie lepiej kupic cos takiego??? rama wytrzymalsza,ładniejsza i napewno mocniejsza niz w a-gangu(wiem bo posiadałem)reszta wyposarzenia mniej wiecej podobna do tego co wymieniles..a cena nawet atrakcyjan ,biorac pod uwage ze rowerek ponad 5 tysi kosztował ...Ja osobiscie wolałbym takiego speca..zwłaszcza ze posiada regulowane haki...i dozywocie na rame a nie 2 latka tylko
a nie lepiej kupic cos takiego??? rama wytrzymalsza,ładniejsza i napewno mocniejsza niz w a-gangu(wiem bo posiadałem)reszta wyposarzenia mniej wiecej podobna do tego co wymieniles..a cena nawet atrakcyjan ,biorac pod uwage ze rowerek ponad 5 tysi kosztował ...Ja osobiscie wolałbym takiego speca..zwłaszcza ze posiada regulowane haki...i dozywocie na rame a nie 2 latka tylko
-
- moderator
- Kontakt:
no aganga pm
julki niebierz!!
lancuch kmc jakis za 20zl :D
a przerzutka to mi sie alivio dobrze trzymie wiec polecam
julki niebierz!!
lancuch kmc jakis za 20zl :D
a przerzutka to mi sie alivio dobrze trzymie wiec polecam
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/