bmx racing - co, jak, gdzie i kiedy???

bodzio2k
Kontakt:

Post autor: bodzio2k »

Rudy małpiszonie:
Tor dla iksów ma być - w środku tego toru dla ostrych kół.
No Pain No Game
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
diabeł
Kontakt:

Post autor: diabeł »

siemano,
zalozyli mi net w chacie wiec dolaczam ie do dyskusji:)
podejrzewam ze nic sie nie da zrobic w sprawie pzkol, wiec nie ma co biadolic. nie wiem czy nie byloby latwiej zalozyc osobna prywatna federacje ktora dbalaby o przyszlosc tego sportu. jak sie juz rozwinie to rozsadnie, jestem pewien ze pzkol z checia dolaczy i moze nawet udzieli patronatu:)
tymczasem albo budujemy sami, albo jezdzimy do czechow, albo dupa
http://www.totalbikes.pl -Profesjonalne Obozy Rowerowe
http://www.urgebike.pl -kaski Urge
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

diabeł "zalozyc prywatna federacje"-moznaby,tylko kto by to sponsorowal?bo na pewno nie panstwo ;).
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Pete
Kontakt:

Post autor: Pete »

Witam,

Wreście jakiś ciekawy temat o Bmx racing. Mam trochę pojęcia o tym ponieważ mieszkałem w USA dość długo i brałem udział w zawodach jako amator w latach 80 tych. Tylko lokalne zawody ponieważ nie stać mnie było żeby jeżdzić po całych stanach. To tak jak był któs z Polski jeżdził po całej Europie bez sponsora w wieku 13 lat.
Tam Gmina daję jakiś plac albo prywatna osoba buduję tor i jest to traktowane jako business. Oczywiście są lepsze i gorsze tory. Jak są jakieś regionalne to tory czesto tory powstaję parę dni przed zawodów. Często rodzice przyjeżdzają i pomagają z organizcją zawodów ale za FRIKO !!!
Są dwie federacje NBL i ABA
www.ababmx.com
www.nbl.org
Każda z nich organizuję zawody prawie w każdym stanie.
Żeby brać udział w zawodach NBL trzeba wyrobić licencję.
Tak samo w ABA.

Mam 37 lat i dalej jeżdżę na BMX tylko dla przyjemności. Parę lat temu byłem u Walkiewicza z moim bratankiem Rafał "Tornando" Buh ha ha Polichnowski. Już wtedy wiedziałem że raczej nic z tego nie będzie w Polsce ponieważ temat był tylko szosa i tor. Liczy się tylko $$$$.
Kiedyś napisałem do Johana Lindstroma Przezesa UCI odpowiedzialny za BMX
w tej sprawie i on odpisal że każdy kraj otrzymał pakiet startowy i że delagacja z Polski była na szkoleniu w UCI. Niestety na tym się skończyło.

Chrabal napisałeś że nie ma rowerów w Polsce. Parę lat temu były dostępne rowery FELT. Z tego co wiem sam kupiłeś takiego. A rowery HARO które
podobno były przekazane do teamu RMF ??? Ja jestem importerem firmy www.redlinebicycles.com ale co z tego jak nie ma zapotrzebowanie na taki sprzęt. Ostatnio sprowadziłem pare rowerów dla Czechów.

zobaczie jakie strony www maję inne federacje.

http://www.britishcycling.org.uk/web/si ... e/home.asp

http://www.usacycling.org/news/user/story.php?id=1332

tam jest coś nie tylko o szosie ale DH, 4X i BMX.

a co mamy na stronie pzkol ?? bu ha ha

Wczoraj przeczytałem ciekawy artykuł w Magazyn Rowerowy o BMX.

Jest napisane że w 2007 będą zorganizowane mistrostwa Polski.

Moje pytanie do was jest następujące.

Czy ktoś wie gdzie i kiedy ??
bo nie wiem kiedy mam rozpocząć trenować sprinty i starty z bramki.

Peace
------------- __o
---------- _ '\<,_
----------(_)/ (_) www.redlinebicycles.com
spectomo
Kontakt:

Post autor: spectomo »

Uuuu ,pierwsze słyszę o MP w BMX racing.ale jakby wypalilo, to oczywiscie ze bym wystartował ;D.

A tak z innej beczki Pete,ile kosztują REDLINE u Ciebie ? Bo juz nie raczkuje w tej dziedzinie(jak na Polskie warunki),a nawet cos mi sie udaje, i wypadałoby sie zaopatrzyc w taki sprzet zamiast sepic BMX od Chrabała. Sorry za OT :D
bodzio2k
Kontakt:

Panowie - a co z surfingiem!?! Nie mamy ani jednego surfera!! Czterdziestomilionowy naród i ani jednego surfera?!? Może znajdzie się jakiś kolo z polskim paszportem z San Diego lub w ogóle z Hawajów? ;-) Żarty żartami ale chu.j, że tak powiem - nie ma tradycji - nie ma tematu. I jak będę w wieku Pete'a to nadal nic się w tej kwestii nie zmieni! A iks rejsing kojarzy mi się tylko z nasterydowanymi spaślakami - kolejny żart ale coś w tym jest.
Pozderko!
No Pain No Game
piernik
Kontakt:

Post autor: piernik »

Rzeczywiscie sprawa ma sie zgola inaczej w Ameryce. Jest oczywiscie nieporownywalnie lepiej, dlaczego? Wszyscy powiedza ze jest kasa, tak zgodze sie ale to nie tam pies pogrzebany.

Mysle ze jednak ludzkie myslenie i poswiecenie ma tu decydujacy glos. Przytocze tu historie sprzed 2 miesiecy, kiedy dane mi bylo pojechac do UK. Pod wzgledem organizacyjnym oraz funduszy przeznaczonych na bmx w UK jest lepiej niz w Polsce (co oczywiste) ale znacznie gorzej niz w US$A.

Polecialem sobie do Sheffield - lokalnej mekki miejscowek mtb/bmx. Miesjce to za dom obralo kilku znanych nam prosow jak Steve Peat, Kelvin Batey czy Abbey Taylor, ale mieszka tam tez niezliczona rzesza lokalnych prosow i prosikow oraz entuzjastow czy to racingu czy dirtu. Chcialem opowiedziec troche o pewnym fenomenie nawet w Anglii, mianowicie o halowym torze DIY (dla niewtajemniczonych DIY=Do It Yourself) bmx wlasnie w Sheffield.

Mowiac krotko i ogolnikowo. Chlopaki zrzucili sie i wybudowali sobie tor na hali. Ziemia juz tam byla bo byl tor SX (dla mx) Kazdy pomagal jak mogl. Steve Taylor (znany z wyscigu w Bialymstoku) wspomogl swoja firma budowlana. Wszyscy kopali, dorzucali niemale kwoty, przychodzili, zarzadzali kiedy bylo trzeba, poswiecali czas i pieniadze. Jednymslowym taki kolektyw jak na squotach. Wszystko po to by miec gdzie jezdzic. Jezdzai ci z mtb i ci z bmx. Nikt na siebie krzywo nie patrzy, poziom sie podnosi. Za hale placa comiesieczny czynsz, oplaty pobierane sa co weekend od przyjezdnych. Gitara gra, wszyscy happy.

I nawet angielska federacja im nie doplaca do nieczego i tez przychodzi na gotowe jak sa zawody. Czyli jest podobnie jak u nas i to w takim malym szefildzie.

Bodzio nie mąć kijem w wodzie bo to ze bmx kojarzy ci sie ze sterydami to tylko potwierdza fakt miernoty znajomosci tematu. Jak bys wiedzial w czym rzecz to bys widzial dzieciaki chude jak patyki latajace przez takie przeszkody ze to sie fizjologom nie snilo.

tu sa zdjecia z Indoor Dream - Wheelbase
http://www.drozdowicz.com/galerie/uktri ... %20indoor/
a tu caly tor:
http://www.drozdowicz.com/galerie/uktri ... sheff1.jpg
http://www.drozdowicz.com/galerie/uktri ... sheff2.jpg

peace out
[url=http://www.drozdowicz.com]drozdowiczdotcom[/url]
bodzio2k
Kontakt:

piernik:
Sytuacja z Sheffield wygląda zgoła identycznie jak sprawa rozbudowy toru w Toruniu! Czyż nie? Ale Tomo nie był zadowolony ostatnio kiedy wpadł na ***************** i został poproszony o wyłożenie dychacza... ;-)
No Pain No Game
wujekeman
Kontakt:

Post autor: wujekeman »

W Toruniu każdy daje ile może na rozbudowę toru ,ale że polskie realia finansowe są jakie są , to wolno idzie ta inicjatywa. Czekamy teraz na rejestrację stowarzyszenia , więc może uda się conieco to popchnąć. Narazie skupimy się na dokończeniu toru 4X , ale w planie jest też budowa miejscówki rejsing-biemiks... .
Wracając do sprawy opłat za jazdę po torze , to kiedy założyłem o tym temat to zdania były podzielone , od " nie macie prawa.... "
do "dobry pomysł", więc nie wiem jak zdałoby to egzamin. Nie oszukujmy się , wielu chce jeździć , narzekają że nie ma miejscówek , a jak trzeba się dołożyć to nie ma chętnych.
No nic.Liczę na przychylność władz Torunia, a wtedy będzie i tor 4X i BMX.
https://www.facebook.com/brodacimechanicy
moses
Kontakt:

Post autor: moses »

To jeszcze ja 2 slowa. Pewnie moglibysmy jeszcze troche popisac jak jest tu czy tam. I jak nieudolnie dla sportow grawitacyjnych udaje sie pracowac PZKol'owi. Ale... prawda jest taka ze jak sami nie wezmiemy sprawy w swoje rece, nic sie nie zmieni.

Pomysl z wlasna organizacja zajmujaca sie ekstrema rowerowa bardzo mi sie podoba - choc na pewno osoby ktore mialyby ja wspolprowadzic raz musialyby byc kojarzone w swiatku a dwa miec po prostu glowe na karku.

Mysle ze na poczatku kasa nie bedzie naistotniejsza - najwazniejsze aby zyskac poparcie/zaufanie u wszystkich osob zainteresowanych i wkoncu zaczac dzialac razem. W kupie sila.
spectomo
Kontakt:

Post autor: spectomo »

bodzio2k..owszem ,nie chciałem wykladac kaski, bo przykładowo jadąc do Senkvic wiem za co place, i te 8 euro nie pojdzie w błoto, a tam po pierwsze koles sie wyrwał jak filip z konopii(mam go za chama i fr...a) a po drugie czemu mialbym dac dyche za jazde po hopkach ktore przypominaja kopiec kreta??? Jak kopalismy tor na Bródnie nie przyszlo nam do glowy aby pobierac oplaty,a co by nie powiedziec nasza "infrastruktura" jest o niebo lepsza od tamtej....Wiec kto był to i bedzie Fraj......
Ale wracajac do tematu,mam nadzieje ze chlopakom z Tomaszowa uda sie dokonczyc tor,gdyz bylby to narazie jedyny oficjalny tor w POlSCE do uprawiania Rejsingu :D
bodzio2k
Kontakt:

Generalnie to udział w tej rozmowie biorą osoby, które wiedzą o co biega więc gadka jest bez seansu! :-D
Dawno temu był pomysł podpięcia się pod PZMot. ;-) Ale dla mnie to porażka - rower jaki jest każdy widzi! Musi być w PZKol!!! W UK to nawet speedrower jest w ichniejszym ka-olu. ;-)
Panowie! Kur.wa! Mówiłem poważnie, zróbmy tzw. take over! Władza a nasze ręce!!! :-D

Tomo:
Już gadaliśmy, ja Ciebie i jego rozumiem i za frajera go nie posiadam.
No Pain No Game
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

Elektryczne Gitary:

"Już każdy powiedział to co wiedział
trzy razy wysłuchał dobrze mnie
wszyscy zgadzają się ze sobą
a będzie nadal tak jak jest"
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Pete
Kontakt:

Post autor: Pete »

spectomo pisze:Uuuu ,pierwsze słyszę o MP w BMX racing.ale jakby wypalilo, to oczywiscie ze bym wystartował ;D.

A tak z innej beczki Pete,ile kosztują REDLINE u Ciebie ? Bo juz nie raczkuje w tej dziedzinie(jak na Polskie warunki),a nawet cos mi sie udaje, i wypadałoby sie zaopatrzyc w taki sprzet zamiast sepic BMX od Chrabała. Sorry za OT :D

Na pewno dogadamy się jeżeli chodzi o ceny.
Mam nowy model Flight XL z 2005 lub zerknij na stronę www.redlinebicycles.com i wybierz jakiś model.
jeżeli masz jakieś pytanie to daj znać.

maxbike@poczta.onet.pl
------------- __o
---------- _ '\<,_
----------(_)/ (_) www.redlinebicycles.com
kowal.kowal
Kontakt:

Post autor: kowal.kowal »

Jak dla mnie to pomysł Diabła jest najlepszym pomysłem jaki w życiu słyszałem!
Bo co może zrobić Pzkol, nawet jak by miał chęci? Kto widział jak stare dziadki z Pzkolu przekrzykują się na mistrzostwach Polski w 4x nie potrafiąc zorganizować zapisów to wie o czym mówię. Jedyne co oni mogą zrobić to wysłać kilku zawodników na mistrzostwa europy(oczywiście opłaty we własnym zakresie). Tylko po co się tam pchać???
Żeby poćwiczyć bramkę? To smutne ale nikt z nas nie jest w stanie przejść kwalifikacji. Żeby być dobrym trzeba się dużo ścigać (nie wystarczy raz do roku w Senkvicach)
Nie warto myśleć o olimpiadzie tylko bawić się w to na własnym podwórku. Zalegalizować federacje, zrobić kilka lokalnych torów, zorganizować zawody i rozpropagować tym, ten zajebisty sport. Nie mamy nic do stracenia . Jestem za LEGALIZACJĄJ :)

a żeby na pier...leniu sie nie skończylo to to jest moje gg 9127470 Diabeł jak masz jakąś wizje, jak to miało by wyglądać, to daj znać
wiewiorboss
Kontakt:

Post autor: wiewiorboss »

witam. zgodzę się z tym ze PZkol wali w CH i w 2006r w Białymstoku pokazli na co ich stać!! podpici sędziowie..zero organizacji..i zawody bmx..których mialo nie być w 5tek bo coś tam... i nagle po 17 coś sie ludziom odmienilo...i zamiast porządnych zawodników którzy w tym czasie odpoczywali przez sobotnią imprezą i całodziennym katowaniu trasy w Białymstoku ( pamietacie 2 typow z superligii na bmx) ..zawody wygrali jacyś miejscowi laicy...brak mi słów(chodzi mi o Juniorów)..ale wracając do tematu..Temat jest poważny w zeszłym roku podjeliśmy z własnej kasy Budowe pierwszego w Polsce toru do bmx RC supercross w Tomaszowie LUbelskim..wiadomo jak to w polsce jest...mieliśmy pare belek pod nogami..ale idziemy dalej..pisaliśmy do Pzkolu maile w tej sprawie..od pół roq nie odpisali do dzis..Na wiosne Planujemy zrobić pare imprez BMX rc i odrazu 4x a ze obok będą miłe dirciki ..dla kazdego coś sie znajdzie. Na działalność tego typu UNIA daje szybciej kase niż wieśniakom na buraki. Wiem bo działamy juz w sprawie dotacji na tor i klub.Radził bym wszystkim wziąć dupy do roboty bo gadając gówno się zrobi.. Ten temat najlepiej rozgłosić w mediach. Innej opcji nie widze. Może dopiero wtedy Pzkol zajmie się tym.Siedze w temacie bmc rc od pewnego czasu i wiem ze w polsce nawet nie ma nawet dobrych czesci i wszystko trzeba sciągać zzagranicy. Będę sie starać wraz z moim Klubem o Zorganizowanie Mistrzost Polski bmx rc na naszym torze. Ale zobacze co z tego wyjdzie..wiem jedno tych Ch. nie popuszcze. pozdrawiam a wszelkie nowości co do toru będa na naszej stronie. pozdro jak ktoś by coś mial to niech pisze na moje gg 9226015 lub wiewiorboss@o2.pl pozdro
http://www.myspace.com/animodj / ogień jest tylko jeden... ogień z dupy:)
bodzio2k
Kontakt:

W wielu krajach gry zespołowej uczą się dzieci już w przedszkolu. W Polsce najwyraźniej nie i nie zamierzam czekać na rezultaty bo się nie doczekam. Możecie se pisać takie rzeczy na forum dh-złomu ale konkretów się nie doczekam. Raczej...
Widziałem jak dzieciaki jeździły na desce przed KC, Witosem i Capitolem ponad 15 lat temu. I co? Nie wiem czy jest ktokolwiek w 40 mln. kraju, który potrafi zrobić drop in na half pipe'ie. Tak więc róbta co chceta ale z przeświadczeniem, że jesteście niszowi i poza margines nigdy nie wyjdziecie. Chyba, że ja zostanę prezesem PZKol. ;-) A wtedy jak ktoś mi od chu.jów nawrzuca... ;-)
No Pain No Game
redakta RUDY
Kontakt:

Post autor: redakta RUDY »

Ja ci nawrzucam wtedy jako pierwszy!
...
wiewiorboss
Kontakt:

Post autor: wiewiorboss »

hehe..pomysł nie głupi...ale wg mnie niewypali..bo to PZkol ma ostateczne zdanie..czy wystawiać zawodników do kadry itp. Więc zakladanie jakiś kółek Rolniczych jest wg mnie stratą czasu.. Dopuki Pzkol niezmieni nastawienia i nieruszy dupy w tej sprawie to o BMX RC możemy sobie jedynie pobujać w obłokach lub poogladać w tv.
http://www.myspace.com/animodj / ogień jest tylko jeden... ogień z dupy:)
ODPOWIEDZ