Pływajace zaciski

Naczo
Kontakt:

Pływajace zaciski

Post autor: Naczo »

Pływajace zaciski to takie patenty, które sprawiaja, ze jednopunktowe systemy z duzym skokiem nie blokuja sie podczas hamowiania. Teraz beda seryjnie dostepne w kilku modelach kony (stinky) oraz jako opcja w kilku innych (colier'y i coilair'y).

Tu macie wiecej info i filmik pokazujacy roznice w pracy zawieszenia z i bez plywajacego zacisku:
http://www.hcfr.pl/news.php?readmore=505
ThoRx
Kontakt:

Post autor: ThoRx »

No super, ale pamietam ze sam plywak kosztuje 1000 zl. Nie kazdego z rama za 3000zl bedzie stac na taki kawalek aluminium ;]
http://tiny.pl/42t5
^ Allegro - Zapraszam ^
sasquatch
Kontakt:

Post autor: sasquatch »

i po chu*j ten temat?? jak ktos bedzie chcial sie czegos dowiedizec to poszuka w google i po sprawie a tak t onie czaje po co zakladales ten zjebanany temat... :|
Naczo
Kontakt:

Zeby sobie poprawic ogladalnosc na stronie bo mi ostatnio spadla. Jak sie nie podoba to po co go komentujesz i podnosisz do gory? A no i kona placi mi 10 ojro za kazda odslone tego linku ;)

ThoRx - doczytaj uwaznie. Stinkacze beda w to seryjnie wyposazone, wiec nie bedzie trzeba dodadtkowo placic ;)

Przepraszam, ze wkleilem link z pozytecznymi informacjami :D
mczuszu
Kontakt:

Post autor: mczuszu »

Naczonie wiem ale niektórzy to już przesadzają ja osobiście z chęcią filmik z zasadą działania zacisku oglądałem ponieważ nie widziałem jak to działa naprawde :D teraz już wiem :D
Thrash
Kontakt:

Post autor: Thrash »

sasquatch jest troche nad pobudliwy hehe, a ja chce chociaz jedna kopiejke
http://imnot69.pinkbike.com/album/old-photos/
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

Naczodzięki za wrzucenie pożytecznej informacji.

sasquatch Własnie przez takich ZASRANYCH pajaców jak ty to forum zeszło na psy. Czasy w których sensowni ludzie sie tu udzielali dawno poszły w zapomnienie. Z pewną nostalgią wspominam czasu kiedy można było wymienić poglądy w jednym temacie z Jodą, Dibi, Kolbim, Skurą, Dzikusem, i wieloma wieloma innym czołowymi polskimi zawodnikami sceny dh. Czasy kiedy na forum nie było miejsca dla ćwoków!

Co jest sensownego w temacie założonym przez Nacza ?? To ze poinformował cie ćwoku o tym co to jest pływający zacisk, poznałeś realne dane na ten temat i nie bedziesz za chwile musiał szukac po googlach. Pozatym chciałbym Cie uświadomić ze forum słuzy do zakładania tematów ! Nie jestes tutaj cenzorem i nie bedziesz dyktował kto ma zakładać jaki temat. W tym momencie dostajesz OFICJALNE ostrzezenie, bedzesz dalej dymil to poszukasz innego forum - polecam HCFR Nacza.
000Marcin000
Kontakt:

Post autor: 000Marcin000 »

motomysz pisze:W tym momencie dostajesz OFICJALNE ostrzezenie, bedzesz dalej dymil to poszukasz innego forum
Jeśli będziesz dawał każdemu kto tak postępuje ostrzeżenie to ci czasu zabraknie bo prawie w każdym poście bywa taki typ co jedzie po innych nie wnosząc nic do tematu! Ja bym radził bany dawać ale to i tak pewnie nic nie da...
Naczo
Kontakt:

No to sorry za off topa ;) Ale 000Marcin000 ma racje, bany zalatwily duzo problemow na naszym forum. Jak sie kilka rozda i poinformuje o tym publicznie od razu robi sie spokuj ;)

A jak sie uspokoi to skasujecie ten post.
pepikDH^
Kontakt:

Post autor: pepikDH^ »

sasquatch prawda jest taka że jak ja czegoś szukam to często sprawdzam najpierw na dh-zone bo oprócz fotek i zachwalania producenta mam też opinie urzytkowników itp. YOU SUCKER:P

A wracając do tematu to całkiem fajna sprawa z tym pływającym zaciskiem,przy SC Bullicie dało się odczuć efekt blokowania koła przez co faktycznie traciło się przyczepnośc na ostrych korzenistych/kamienistych zjazdach i wstrząsało tak że nogi do d*py właziły! Branża motocyklowa stosuje ten patent od lat! szkoda tylko będzie to dość podatne na uszkodzenia a dokupienie nowego na pewno bedzie sporo kosztować,no cóż polak potrafi zepsuć ale i potrafi naprawić a ew.będzie się jezdzić bez tego;D
ThoRx
Kontakt:

Post autor: ThoRx »

Naczo prawda, moj blad, nie doczytalem.
co do sasquatcha to macie panowie racje. to forum jest otwarte dla wszystkich, ale takich wypowiedzi nie powinnismy tolerowac !
http://tiny.pl/42t5
^ Allegro - Zapraszam ^
Tassadar
Kontakt:

Post autor: Tassadar »

Bardzo fajny filmik :) dzieki
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
GunloK__
Kontakt:

Post autor: GunloK__ »

Naczotutaj tez ludzie dostaja bany :) tyle ze nie za bezsensowna polemike jak u was, ale za konstruktywna KRYTYKE.

btw. dzieki za linka :)
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

No, fajnie to nakrecili, rzeczywiscie widac, w czym rzecz.

Ciekawostka przyrodnicza:
Sa tez plywajace zaciski na... przod. I co ciekawsze, jest to np. powszechny Black Box, czy "dwutloczkowy" WinZip. Okreslenie "plywajacego zacisku" w tym rozumieniu wzielo sie z motocykli - tam tez stosuje sie czasem hamulce, w ktorych wysuwa sie tylko jeden tloczek, ktory po dotknieciu tarczy, "przyciaga" do niej caly zacisk (zamontowany oczywiscie na jakichs tulejach slizgowych) z drugim klockiem.
Zasada (i cel) dzialania jest wiec skrajnie rozna w stosunku do omawianego DOPE'a, a w dodatku nie jest to raczej w motocyklach postrzegane jako zaleta ;)
Coilerdh
Kontakt:

Post autor: Coilerdh »

szkoda ze nie pokazali jak to działa podczas pracy , tylko przy hamowaniu ciekawe jak to wszystko wyglada przy klasycznych 1 zawiasach ( bullit, s8, orange i uwaga kross fr 1-2 ;) )macie jakies doświadczenia z "pływakami" to piszcie :)
motomysz racja kiedys było lepiej ale sport sie rozpowszechnił i pojawiły sie dzieci na forum , a dalej już wszystko wiadomo...
sprzedam orzech Lazer ONE biały za 40 zeta, rozmiar L/XL stan idealny
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Z typowymi jednozawiasowcami efekt jest raczej identyczny - konstrukcje a'la Kona praktycznie sie od nich nie roznia pod tym wzgledem.
bielek
Kontakt:

Post autor: bielek »

Możliwe że się myle ale to co pokazali na filmiku świadczyć może jedynie o tyum ze jadąc po płąskim naciskając hamulec zawieszenie lekko się ugnie. Powinni to pokazać w trakcie pracy (oczywiście wg mnie taki patent będzie działać) np jak koleś naciska hamules i siada na rowerku raz na ze zwykłym rozwiązaniem a raz z tym pływakiem i to by bardzo dobrze ukazywało co jak działa. Jak dobrze przeanalizujecie film i znacie się nieco na fizyce to zobaczycie że taka jest prawda. Jak ktoś chce to mogę to dokładnie wytłumaczyć ale po co jak i tak to nic nie znaczy;)
http://www.pinkbike.com/photo/1238478/
enduromaster
Kontakt:

Post autor: enduromaster »

to jest DRĄŻEK REAKCYJNY a nie jakiś pływający zacisk
power of diesel
http://pl.youtube.com/watch?v=0qIBHg8NSLY&feature=related
pepikDH^
Kontakt:

Post autor: pepikDH^ »

bielek podczas jazdy po prostym tylnia zawiecha raczej się nie ugnie bo działa wtedy między innymi siła twojego ciężaru który pcha rower do przodu,niewiem jak można nie rozumieć tego jak się tam siły rozkładają(to akurat nie do ciebie bielek)
ODPOWIEDZ