Problem z hamulcem Earthworks'a

Skubi
Kontakt:

Problem z hamulcem Earthworks'a

Post autor: Skubi »

Witam!

Jakieś 7 miesięcy temu założyłem hamulec Blackboxa (Earthworks'a) na tył i wszystko było ok ale 1,5 miesiąca temu przestał hamować. Chodzi jak spowalniacz, a nie hamulec. Czy może to być wina klocków ?
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Może czas wyczyscic tarcze ?? A klocki nie sadze zeby po pol roku juz sie starly. Moze tez kwestia regulacji
Skubi
Kontakt:

No wlasnie wszystko już próbowałem i nic.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

No a jaki jest stan klockow?? Czysciles tarcze jakims alkoholem zeby odtluscic ??
Skubi
Kontakt:

Stan klocków niby OK, tarcze czyściłem rozpuszczalnikiem, a klocki zrobilem papierem sciernym. Kiedyś słyszałem, że orginalne klocki sa do dupy, więc może to prawda.
froger34
Kontakt:

Post autor: froger34 »

wypal tarcze nad palnikiem a klocki przetrzyj papierem ściernym mi to zawsze pomaga..
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

froger34 => eee... wypalasz tarcze nad palnikiem? :|

Wypalac to moszna raczej klocki, choc i tak najprosciej i najbezpieczniej je wygotowac (okladzinami do gory), przetrzec (papierem sciernym), a tarcze bardzo dokladnie rozpuszczalnikiem (beznyza ekstrakcyjna, ale styknie nawet woda z plynem do mycia naczyn).

Po tym musisz pamietac, zeby dac hamplowi troche czasu na dotarcie.

Nie napisales wprawdzie, jak sie dokladnie objawia awaria, ale mogl Ci sie tez zuzyc/zasyfic pancerz/linka.

Wiec podsumowujac:
- wygotuj klocki i odtlusc tarcze
- wymien linke i pancerz
- na nowo dokladnie wyreguluj

Jak to nie pomoze, to znaczy, ze te hamulce to gowno ;) (choc sam uzywalem kilka miesiecy i sobie chwalilem)
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Black boxy itp... Trzeba co sezon rozebrać na części, wyczyścić, od środka nasmarować,wymienić śruby i skręcić, ewentualnie zmienic klocki. Zobaczysz pomoże i to bardzo:)
Skubi
Kontakt:

Dzięki bardzo za informacje :-D Już się biorę do roboty. Później napisze czy pomogło :-)
ODPOWIEDZ