Jak zrobic dobry film

a-gang
Kontakt:

Jak zrobic dobry film

Post autor: a-gang »

Dobra, wiec zaczynam (tzn. chciałbym zacząć) robic jakies filmy rowerowe ale...

Jak napisałem wczesniej zaczynam dopiero i nigdy tego nie robiłem. Nagrać film i puscic go w programie potrafie. Chciałbym pobawic sie w takie skomplikowane rzeczy jak przycinanie filmu, zrobienie z kilku jednego no i dodac muzyke do tego. Teraz pytania sa takie :) W jakim programie to sie robi i jak to sie robi.

Zdaje sobie sprawe ze raczej nikomu sie nie zechce tłumaczyc jak młotowi takze chciałbym zeby wyjasnic to pokrótce.

Za wszelkie ewentualne odpowiedzi głębokie ukłony :)

Pozdrawiam.
ROwEr - http://www.pinkbike.com/photo/1147695/
Pawlas
Kontakt:

Post autor: Pawlas »

"Chciałbym pobawic sie w takie skomplikowane rzeczy jak przycinanie filmu" - owned xD

sciagnij se jakis program np. adobe premiere pro, pinnacle studios albo jakiegos innego uleada. Jak troche posiedzisz w tych programach to sam zobaczysz co i jak sie robi. Zrobienie dobrego filmu to chyba nic trudnego... wystarczy troche wyobrazni ;) ja z tych wszystkich polecam uleada, mimo ze ma malo opcji i ogolem rzecz biorac jest chu.jowy, ale jest wg mnie najwygodniejszy :P
bronek1301
Kontakt:

Post autor: bronek1301 »

na pocztek windows movie maker, jest to banalny program nawet mały dzieciak by umiał sklicić w nim filmik ;]
STARt -->programy-->akcesoria-->windows movie maker
[S] zbroja Utika gg: 6341288
kar0l
Kontakt:

Post autor: kar0l »

bronek1301 ja też tak myślę, bo jeśli wg. Ciebie, a-gang przycinanie filmu to skomplikowana sprawa, to adobe premiere pro nawet nie instaluj. A tak poza tym to takich topiców było już kilka.
mar3k
Kontakt:

Post autor: mar3k »

heh moze lepiej sciagnij z neta darmowego movie makera 2? podobny do 1;> a ma troche wiecje mozliwosci na stronce microsoftu chyba jest. a zlozyc film a zlozyc dobry film.. to kompletnie 2 rozne rzeczy; ) najpierw dobry material a pozniej mozna sie zaczac martwic dobrym montazem! Sama wyobrazania nie wystarczy 3ba jednak chwile posiedziec nad zlozeniem tego;> ale nie jest to jednak tak bardzo trudne wez sobie z 5min materialu wsadz do movie makera i zlzo do 3 roznych kawalkow pokaz qmplom i rob jak najwiecej tak sie mysle nauczysz najszybciej :) pozniej bierta lepszy program i to samo... pozdro
juraski
Kontakt:

Post autor: juraski »

a-gang wejdź w movie maker masz go w windowsie w programach i tam na taśme wklejasz ujęcia a niżej masz taśme na dźwięk itd pobaw się tam z godzinke (w tym czasie rozkminisz już go całego od podszewki bo to banal) jak załapiesz o co biego to polecam adobe premiere 6.5+ , pro
filipostr
Kontakt:

Post autor: filipostr »

ja polecam pinnacle studio... sam używam, filmiki robi sie przyjemnie:) a zeby zrobic przyzwoity film trzeba odpowiednio wybierac sceny zeby zgrały sie ze sciezka dziwekową, a nie na chybił trafił... sciagnij ten program i popatrz sam to szybko sie połapiesz.

życze powodzenia:D
Durf
Kontakt:

Post autor: Durf »

podstawa to dobry material. jak dla mnie moze byc zlozony byle jak, ja bardziej patrze na jazde, chodz wiadomo, ze lepiej sie oglada jak jest fajnie zlozony, gdy akcja zgrywa sie z muza itp. A na poczatek probuj w windows movie maker 2.0.
dwa skarby razem http://img105.imageshack.us/my.php?image=dsc00032qu9.jpg
a-gang
Kontakt:

Post autor: a-gang »

Pawlas
kar0l nie bierzcie tego tak dosłownie ludzie :) Generalnie nigdy tego nie robiłem ale mysle ze dam rade. Chciałem sie tylko dowiedziec jak zaczac a konkretnie od jakich programów.

Dzieki za odpowiedzi na pewno skorzystam
ROwEr - http://www.pinkbike.com/photo/1147695/
RyyS
Kontakt:

Post autor: RyyS »

a-gang - olej movie makera i instaluj adobe premiere pro2
Roman_KRK
Kontakt:

Post autor: Roman_KRK »

wydaje mi sie ze powinienes zagadac do jakiegos specjalisty w tej dziedzinie....dlatego zaproponuje ci uyztkownika Wicia.
Twoja Stara
nikom
administrator
Kontakt:

Post autor: nikom »

ja polecam sony vegas, chociaz rozne sa opinie na temat tego programu. Durf dobrze gada ze podstawa to dobry material. nie wiem jaka masz kamere ale jesli nie jest to jakis topowy model unikaj ujec pod swiatlo - kolory blakna i efekt robi sie slaby. duzo daje statyw... no i zawsze warto pomyslec przez kazdym ujeciem - co i jak chcesz pokazac. wtedy filmik nabiera jakiegos sensu, a nie staje sie zlepkiem roznych scen ;) powodzenia!
johny
Kontakt:

Post autor: johny »

jak sie nie ma pomyslu na dobry film to nawet jak bys mial programy z kosmosu to i tak nic fajnego nie zrobisz ;)
my movies --> http://johnyproductions.pinkbike.com/channel/Johny-Productions/
dawid1991
Kontakt:

Post autor: dawid1991 »

dobra kamera , dobry program , fajny soundtrack , wymiatanie na rowerze, pomysł .... tego potrzeba do dobrego filmu :)

ZARABIAJ PRZEZ INTERNET !!!

http://www.zielonymail.com/pages/index. ... d=dhziomeq
believer
Kontakt:

Post autor: believer »

siema.
a-gangjesli chodzi o program to zalezy tez ile masz ramu w kompie i jaki procek.
Jesli masz procek ponizej 2 GhZ i ramu ponizej 512 to ciezko ci bedzie dzialac w jakims wypasnym programie jak Adobe Premiere bądz Pinnacle Studio,to są programy które bardzo duzo zjadają pamięci.
To tez zalezy z jakiego zrodla masz porobione filmy jak z aparatu badz z kijowej starej analogówki to nie warto obczajać Adobe premiere czy tez pinnacla,bo sa one troche skompilkowymi programami jak na pierwszy raz.

Jak na twoj pierwszy film to polecam windows movie maker to narazie powinno wystarczyc.Ewentualnie power director albo ulead video studio .

Ja sie bawiłem w wielu programach teraz działa m na adobe premiere i jestem bardzo zadowolony ale niestety do dyspozycji mam tylko analogową kamere :/

powodzenia w montowaniu :)

p.s
jeśli ktos chcialby obejrzec moją produkcje w programie adobe premiere to tutaj link: http://extremebelievers.ovh.org/beginning.htm

jak ktos bedzie mial chec to sciagnac to prosze potem o komenty :) pzdr 4all
Inur
Kontakt:

Post autor: Inur »

Nie ma uniwersalnej odpowiedzi. Moim zdaniem z najwiekszego gowna mozna zrobic dobry film jak sie umie to porzadnie zmontowac i ujecia sa nienaganne i w dobrej jakosci.
Do montazu polecam Premiere'a 1.5. 2.0 nie dosc ze moze ci na kompie nie ruszyc, to rozni sie glownie tym ze obsluguje HDV i dziala optymalnie pod systemem x64. Moim zdaniem nie jest taki trudny a korzystajac z niego mozesz sie stale rozwijac. Przy programach podstawowych po paru godzinach montazu wykorzystasz wszystkie mozliwosci.
www.trialshop.pl
johny
Kontakt:

believer nie rozsmieszaj mnie...

mam zaledwie 512 ramu i 1,6 procek i nie moge zlozyc dobrego filmu?

a co do twojego filmu, to sie nie bede wypowiadal, ;)
believer
Kontakt:

Post autor: believer »

johny GT niektorym to wszystko trzeba czarno na bialym napisac bo nie zaczają!! a czy ja stary tak napisalem?mi chodzilo o to ze na takim kompie moze nieco program wolniej myslec i wykonywac operacje,ogólnie bedzie go momentami przymulać i moze sie wysypywac,ale działać bedzie!i film tez zrobisz,no tobie to na tym sprzecie to jeszcze by poszlo!

a zrobiles w zyciu jakis film?miales doczynienia z pinnacle studio albo adobe premiere?

Aha i napisz mi na priva co ci sie w moim filmie nie podoba?czy to cienko jezdzic tak dopiero po 4 miechach na biku?.No chyba ze nie umiesz wyrazic swojego zdania.

pozdro,peace!
johny
Kontakt:

believer wyobraź sobie ze zorbilem film.. nie jeden.. wygralem festiwal? możliwe

pracuje na Sony Vegas + 3ds max? chyba..

kolejny trailer bedzie na festiwalu by RyyS? raczej..

pinacle studio wsadz sobie gdzies ;)

jeśli chcesz to publicznie wyjawie opinie o twoim filmie:

zaczynamy:

jak wiadomo dobry film rodzi sie w głowie. W tym filmie widac albo raczejnie widac pomysłu. Próbujesz nakrecic film w stylu "najszybszy samochod" używając malucha. Wejsciowka nudna, zdazylem sie przespac, napisy powoli puszczone poziomo lub pionowo powoduja zamulenie widza.

muza (jak wiadomo to podstawa dobrego filmu) - 90% żywcem z NWD 5 sciągnieta, jak wiadomo to chańba dla samego rezysera i montażysty "zakaszać" muze z innych produkcji i to jeszcze z rowerowych! pomsta do nieba!

ujęcia: równie ważne, u ciebie "staropolskie" przesuwanie kamery w poziomie. No tak, raz sie polozyles przy wybiciu - bravo

w sumie film o 7 minut za dlugi, nudny, bez specjalnych "explozji montażowych"

film jest spoko jesli ma byc dla twojego grona, ale jesli chcesz go puscic w polske, to se oszczedz.. naucz sie robic film dla mas - bardzo wazna cecha

sory, pewnie Cie urazilem. wiedz ze nie chcialem, napisalem co uwazam bo sam sie prosiles
ODPOWIEDZ