/mechaniki/earth works-black box/problem

dedzior
Kontakt:

/mechaniki/earth works-black box/problem

Post autor: dedzior »

przeszukalem forum i nigdzie nie znalazlem odp na moje pytanie, mianowicie: od jakiegos czasu mam hamulce black boxy (klamki futura) --> przez pewien okres hamowaly jak zyletki, moc porownywalna z calkiem dobrymi hydraulikami (powaznie)... ostatnio zaczely sie rozregulowywac i stanelo na tym, ze przedni hebel KOMPLETNIE NIE HAMUJE, jedynie spowalnia rowra... czyli do dupy. z tylem troche lepiej, ale i tak lipa......

co zrobilem:
- sprobowalem zamontowac inna tarcze,
- nowe klocki od kumpla zalozylem,
- wyczyscielm benzyna dokladnie / papierem sciernym tarcze,
- klocki dokladnie wyczyscilem papierem sciernym

rezultat --> nic to nie dalo, ciagle nie mam hebli, rownie dobrze moglbym je wymonotowac. deprymuje mnie to niesamowicie, nie wiem co mam robic, bylem w serwisie dzis (facet pierwszy raz na oczy widzial black boxy), to przez 2 godziny sie meczyl i nic nie zdzialal....

POMOCY ;(((... fuck, juz nie mam pomyslow co mam robic, pomozcie prosze.....
Kaente
Kontakt:

Post autor: Kaente »

wyczysc/wymien pancerze i linki
porzadnie zetrzyj klocki papierem sciernym
a tarcze umyj ciepla woda z ludwikiem

przynajmniej masz zajecie na sobote:]
dedzior
Kontakt:

Kaente pisze:wyczysc/wymien pancerze i linki
porzadnie zetrzyj klocki papierem sciernym
a tarcze umyj ciepla woda z ludwikiem

przynajmniej masz zajecie na sobote:]

przeczytales to co napisalem?????? wszystko wyczyszczone i to solidnie, i nadal jest problem............
mczuszu
Kontakt:

Post autor: mczuszu »

dedziorzmień klamki ,linki ,pancerze a jak to nie pomogło to masz coś w konstrukcji hebli zjebane;/ mogła w środku jakaś sprężynka jebnąć i masz po heblu
Kaente
Kontakt:

Post autor: Kaente »

dedziorteee bulwersator gdzie napisales ze wymieniles pancerze i linki, wody z ludwikiem tez nie widze
Filip666
Kontakt:

Post autor: Filip666 »

Ja bym na twoim miejscu: rozebrał zacisk, wszsytko ładnie przeczyścił, lineczki nasmarował . Upewnij się czy śruba która trzyma linke nie ma zjechanego gwintu itd. To dosyć banalna sprawa ale kolega miał taką sytuacie i okazało się że śruba puszcza linke ;) A my tu się głowiliśmy co sie dzieje! :P
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5792795
Gość

Post autor: Gość »

dedzior i sie dziwisz ;] ? w BB to normal hamulczyki ogolnie są do kitu
dedzior
Kontakt:

paw22 pisze:dedzior i sie dziwisz ;] ? w BB to normal hamulczyki ogolnie są do kitu

drogi paw 22 --> jak nie masz kurwa nic konstruktywnego do pisania do zamilknij... co mi po twoim komencie, ze bb sa do dupy?! wnioslo to cos do dyskusji?? fuck, ktos ma blackboxy i podobny problem?
a-gang
Kontakt:

Post autor: a-gang »

rozbierz hampla i złóz go jeszcze raz
ROwEr - http://www.pinkbike.com/photo/1147695/
Skubi
Kontakt:

Post autor: Skubi »

Ja miałem niedawno podobny problem, poprostu nie hamował on, a spowalniał. Jednak wymieniłem klocki i linke i jest tak jak kiedyś. Ale może być tak jak mówi mczuszu, czyli wymień klamki.
JumpintheFiRe
Kontakt:

Post autor: JumpintheFiRe »

nie rozbieraj na razie wymien linke i pancerz(nie mailem kiedys zalozonej tej metalowej koncowki na pancerz przy klamce i zwijala sie izolacja z pancerza) jesli nie pomoze to trzeba szukac przyczyny w konstrukcjii zacisku
g3riders.com
http://matash.pinkbike.com/album/Freeride/
dedzior
Kontakt:

nic nie pomaga....... probowalem z innymi klamkami, linkami, pancerzykami nawet.... to musi byc wina zacisku, przy wciskaniu klamki nie ma charakterystycznego "cyk" przy blokowaniu kola, tylko slychac jak klocki szoruja o obrecz...... pomozcie, bo jestem na skraju zalamania :((((((.
idolek
Kontakt:

Post autor: idolek »

A masz dobrze wyregulowanego ? Tzn. luzna linka....maksymalnie przysuwasz klocki do tarczy tak aby dotykaly i dopiero przykrecasz linke? i wtedy ewentualnie male poprawki.
utros
Kontakt:

Post autor: utros »

a moze poprostu sie klocki zjechały i trza by było je troche przyblizyc do tarczy?? :>
first learn to be humans then learn to ride bike!!!
Stanik
Kontakt:

Post autor: Stanik »

Miałem ten sam problem, hamulec cały czas sie rozregulowywał (klocki sie same oddalały od tarczy), u mnie nic sie nie dało z tym zrobić, hamulec już sprzedałem, nie pomagało ani wyczyszczenie, ani zmiana link czy klamki.
http://sstanikk.pinkbike.com/album/Freeride/
miscuzi
Kontakt:

Post autor: miscuzi »

#dedzior#
Posiadam 2x bb na przodzie i tyle, miałem podobną sytuacje przedni champelek nie chciał w ogule chamowac a zwalniał wina jak sie okazało było coś w zacisku, rozkręciłem go, przesmarowałem i złożyłem od podstaw w całośc, niestety aby osiągnąc cel - HAMOWANIE rozkręcałem i składałem go kilka razy aż trafiłem z odpowiednim usytułowaniem kulek które miały wpływ na siłe docisku.
A i jeszcze jedno jak ściągniesz obudowe z nieruchomym klockiem(tam gdzie obudowa jest złota) i wyciągniesz klocki weź sie za ustawienie wychylenia klocka w części ruchomej(czarnej)jest tam srubka na imbusa 2 lub 3mm i wykręc ja trochewtedy lewy klocek bedzie wychodził dalej z obudowy (ja tak zrobiłem i pomogło) teraz jeszce sie przymieżam do wymiany kulek wewnątrz zacisku na 7,2mm podejżewam ze zwiększy to siłe docisku poprzez wychylenie :)
http://www.mis.cba.pl
dedzior
Kontakt:

miscuzi --> ta hipoteza wydaje mi sie byc w 100% trafna, jak znajde wiecej czasu tak zrobie. czego uzyles do smarowania? jakis konkretny smar?
dzieki za odp.
miscuzi
Kontakt:

Post autor: miscuzi »

He He
Wiem że hipoteza trafna w końcu byłem serwisantem w sklepie rowerowym :)

A teraz ciąg dalszy: użyłem smaru do łożysk firmy RAVENOL, ale generalnie każdy smar do łożysk się nada. A jak znajdziesz kulki 7,2mm to spróbuj je włożyc ja to zrobię jak tylko odwiedzę hurtownie łożysk.
http://www.mis.cba.pl
ODPOWIEDZ