Avid Juicy 3 (Three)

Wooyek
Kontakt:

Avid Juicy 3 (Three)

Post autor: Wooyek »

Chetnie bym sie dowiedzial na ich temat czegos konkretnego, ale ze pewnie niczego sie nie dowiem, to ten post bedzie mial charakter bardziej informacyjny (w archiwum nie znalazlem zupelnie niczego) ;)

Jak wiadomo, na 2007 Avid przygotowal nowa najtansza wersje Juicy, ktora ma konkurowac z produktami typu Hayes Sole, plasujac sie nieco ponizej HFX-9. Bedzie to (na razie?) tylko OEM i bedzie montowana w calkiem porzadnych rowerach, jak Giant XTC, czy Spec SX Trail. Konstrukcyjnie jest bardzo podobna do Juicy 5, a roznice sa nastepujace:

- klamka mocowana tradycyjna obejma na jedna srube (wedlug manuala nie mozna jej z tego powodu montowac po dowolnej stronie kierownicy - co wydaje mi sie troche bez sensu, bo cala reszta klamki jest taka sama jak w 5);
- inaczej doprowadzony do zacisku przewod - nie wiem, jak to napisac, ale w wyzszych Avidach wchodzi on prostopadle (tzw. "banjo fitting"), a w Three tradycyjnie, jak np. we wspomnianych HFX-9, czy Shimano Deore;
- organiczne okladziny klockow (ale ksztalt taki sam);
- nowy, jednoczesciowy zacisk w przeciwienstwie do dwuczesciowych wyzszych modeli.
I byc moze cos jeszcze.

Na koniec krotki cytat z testu GF Hi-Fi wyposazonego w te hamulce:
"Hamulce to Avidy Juicy 3 – charakteryzują się dużą siłą hamowania i spodobają się każdemu, kto będzie używał Hi Fi do szybkiej jazdy. Modulacja Avidów jest idealną dla każdego, kto lubi strome i techniczne zjazdy." (www.rower.com)

Hamulec mozna zobaczyc tu:
http://www.fezzari.com/images/avidjuicy.jpg
Dzwignie tu:
http://www.sicklines.com/2006/06/19/jui ... e-updates/
Instrukcje montazu i ustawiania tu:
http://sram.com/_media/techdocs/95.5013 ... 03%205.pdf

Wszelkie sensowne komentarze i dodatkowe informacje mile widziane ;)
łukiś
Kontakt:

Post autor: łukiś »

no tak jak mowiłeś perwnie niczego sie nie dowiesz.... ja wogole nie widziałem zdjec tego hamulca do tej pory.... ale gdyby były tanie to czemu nie...
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9975294 rower na czesci !
ReplaY
Kontakt:

Post autor: ReplaY »

To są tak naprawdę Avid Juicy Five z 2006r. Ta sama technologia tylko chyba materiałowo tańsze. Albo po prostu narobili Juicy Five i teraz przemianowują na three.
www.foesracing.com
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

Eee to by nie bylo oplacalne dla nich ;] , roznice wooyek wymienil w sumie. Za jakis czas pewnie pierwsze opinie sie pojawia.
www.mm-foto.pl
kaczor tychy
Kontakt:

Post autor: kaczor tychy »

nie bedzie to OEM bo juz mozna kupic na stronkach np. brytyjskich sklepów interenetowych : http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=16784 Foty tez tam sa. Jak pisze w opisie jest to tansza alternatywa juicy 5
gg 3496312
kaczor tychy
Kontakt:

i chyba zacisk jest dwuczesciowy "2 pot hydraulic disc brake" nie jestem pewien bo w technicznym angielskim nie umiem sie polapac =/
gg 3496312
bronek1301
Kontakt:

Post autor: bronek1301 »

w mkbiku są już od hoho listopada i ogladałem je i co i nic :P wiem jedno że napewno tanie nie beda tak jak nowe juicy 5 i 7 które pojawia sie w sklepach...
jak kupowałem swojego juicy 5 to sie zastanawiałem nad nim ale stwierdziłem że ścierwo i nikt tego nie ma a testować za własne pieniadze nie bede i wziołem sprawdzone 5 ;]
[S] zbroja Utika gg: 6341288
Wooyek
Kontakt:

kaczor tychy => Dzieki za linka do Chain Reaction, w sumie w tym opisie jest zawarte niewiele mniej, niz przez pol godziny wyszperalem w necie ;)

"2 pot" oznacza dwa tloczki, a nie dwuczesciowy zacisk. Choc jak na moje oko (sadzac po zdjeciu), to jednak zacisk jest zdecydowanie dwuczesciowy. W informacji, ktora znalazlem wczesniej musial byc blad.

bronek1301 => Cieszymy sie razem z Toba, ze juz ogladales, ale nic z tego nie wynika. Na jakiej podstawie stwierdziles, ze to "scierwo"? Mozesz to rozwinac...?

Podobnie z Twoja wypowiedzia o cenach - "tanie nie beda", to znaczy ile wedlug Twoich informacji w przeliczeniu na PLN? Bo jak widac po Chain Reaction Cycles, to cena wcale nie jest wygorowana, wrecz przeciwnie.
bronek1301
Kontakt:

Post autor: bronek1301 »

Wooyek nie zdecydowałem sie na kupno tego hamulca bo popierwsze taki system jak w hujesach solach czli jeden klocek ruchomy a po drugie cena nie wiele niża od avida5 wiec wolałem sprawdzonego juicy5 kupić niż jakieś tam three...
EDIT:dodam że 5 kupiłem w okazyjnej cenie :P
[S] zbroja Utika gg: 6341288
Wooyek
Kontakt:

WSZYSTKIE zrodla (ze szczegolnym akcentem na oficjalna instrukcje) wskazuja na to, ze jest to system dwutloczkowy, wiec z tym podobienstwem do Sole to cos knujesz ;)
kaczor tychy
Kontakt:

bronek1301 po prostu przetal to co napisales na poczatku i jakos chcial wyjsc z sytuacji, a wracajac do hamulcow to bym powiedzial, ze moze byc niezly, ale niestety wystepuje tylko z tarcza 160mm :/ wiec raczej na tyl do HT typu street, 4x czy dirt. W sumie to zawsze mozna dorwac adapter i wsadzic wieksza tarcze
gg 3496312
Wooyek
Kontakt:

Odpowiedni adapter i tarcza to raz, a dwa - czemu tylko 160 mm?

Wedlug informacji, jakie znalazlem, beda wersje 160, 185, 203 mm. W CRC z tego, co widze, 185 byly nawet do kupienia. Zreszta chyba nie myslisz, ze do Speca SX Trail dali by z przodu tarcze 160 mm? ;)

Inna sprawa to dostepnosc - tak, jak pisalem, jest to OEM i to, ze jakis sklep ma je w ofercie, nic jeszcze nie znaczy... Przede wszystkim nie ma o nich informacji wsrod produktow zamieszczonych na oficjalnej stronie SRAMa.
ODPOWIEDZ