Panowie informatycy!!!
Panowie informatycy!!!
Mam problem z dyskiem. Podłączałem u kumpla dwa dyski twarde. Problem w tym, że jeden dysk wykrywało bez problemu gdy ustawiłem zworek czy jak on tam się nazywa na opcję "slave", natiomiast drugi dysk nie odpala przy żadnym ustawieniu zworka. Dysk działa napewno bo jest przywieziony prosto ze sklepu, więc musi działać (chyba :/). Moje pytanie: co sie z nim dzieje i co można z nim zrobic, żeby odpalił? Dzięki za pomoc.
Dodam jeszcze, że dysk jest podlączany przez zewnetrzną kieszeń do laptopa, która napewno działa, bo inne dyski są dzięki niej podpinane i jest wszystko git. Kieszeń jest podpięta do zlącza USB. Czy jest możliwość, że dwa dyski moga ze soba nie współpracować, albo, że dysk jest wykrywany przez komputer ale partycje nie są wyświetlane w moim kompóterze?
-
- Kontakt:
ja sie podlocze, bo tez mam problem z dyskiem bo nie wiem czy to normalne.
tzn. mam dysk wd-800, i on byl podzielony na 3 partycje. i jedna ma 8mb i tam jest jakis syf i pliki sie pier.dola a reszte dziala, jak narazie. ale nie wiem czy to normalne ze jak przeucilem z dysku kumpla na swoj ok. 20 gb muzy to jak to odtworzylem w winampie to takiego zolwia lapal ze musialem kompa resetowac. pozniej znowu zrobilem nowe partycje. ale nie wiem czy to normalka ze on sie tak wiesza bo jak kumpel wrzucal tyle muzy to nic mu nie bylo ( fakt ze ma inny dysk ) i co o tym myslicie?
tzn. mam dysk wd-800, i on byl podzielony na 3 partycje. i jedna ma 8mb i tam jest jakis syf i pliki sie pier.dola a reszte dziala, jak narazie. ale nie wiem czy to normalne ze jak przeucilem z dysku kumpla na swoj ok. 20 gb muzy to jak to odtworzylem w winampie to takiego zolwia lapal ze musialem kompa resetowac. pozniej znowu zrobilem nowe partycje. ale nie wiem czy to normalka ze on sie tak wiesza bo jak kumpel wrzucal tyle muzy to nic mu nie bylo ( fakt ze ma inny dysk ) i co o tym myslicie?
paralitaxjak przez jakąs tam kieszeń USB nie działa to spróbuj normalnie pod taśmę podpiąć - w biosie zobacz czy wykrywa, jak wykrywa to utwórz partycje i sformatuj ( np. przez instalator WinXP ). Dopiero wtedy próbuj go przez kieszeń podłaczyć
[S] Manitou Stance Static 80mm, koło BFR24" 48H, 14mm, bdb stan. na PW pisać
A masz 100% procent pewnosci ze dysk działa? Nie wszystko co ze sklepu działa, mnie komputer tak naprawili że nie działał... ale jak już masz problem, a dysk od nich, to powinni zagwarantować zainstalowanie sprzętu, czyli w tym wypadku magiczną sztuczke dzięki której twardziel załapie :]
http://dhcyc.pinkbike.com