Panowie informatycy!!!

paralitax
Kontakt:

Panowie informatycy!!!

Post autor: paralitax »

Mam problem z dyskiem. Podłączałem u kumpla dwa dyski twarde. Problem w tym, że jeden dysk wykrywało bez problemu gdy ustawiłem zworek czy jak on tam się nazywa na opcję "slave", natiomiast drugi dysk nie odpala przy żadnym ustawieniu zworka. Dysk działa napewno bo jest przywieziony prosto ze sklepu, więc musi działać (chyba :/). Moje pytanie: co sie z nim dzieje i co można z nim zrobic, żeby odpalił? Dzięki za pomoc.
łukiś
Kontakt:

Post autor: łukiś »

paralitaxja nie mam pomysłu.... jesli było wszystko dobrze podłączone to nie rozumiem czemu nie odpala... idz do sklepu i zapytaj bo moze jest *******.... czesc
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9975294 rower na czesci !
paralitax
Kontakt:

Post autor: paralitax »

Dodam jeszcze, że dysk jest podlączany przez zewnetrzną kieszeń do laptopa, która napewno działa, bo inne dyski są dzięki niej podpinane i jest wszystko git. Kieszeń jest podpięta do zlącza USB. Czy jest możliwość, że dwa dyski moga ze soba nie współpracować, albo, że dysk jest wykrywany przez komputer ale partycje nie są wyświetlane w moim kompóterze?
Wojt
Kontakt:

Post autor: Wojt »

hmmm
drugi dysk powinien ruszyc w opcji master, jesli nie to wyciag z drugiego dysku wszystkie zworki i sproboj,
a jak go wykrywa to powinno pokazac przy wlaczaniu kompa,
www.frmk.prv.pl
KlocekLego
Kontakt:

Post autor: KlocekLego »

Też mam dysk 2 dysk w laptopie na usb i zmień na "master" i pójdzie.
zuku
Kontakt:

Post autor: zuku »

hmm moze nie zrozumiałem, ale to nówka dysk, bez zadnych danych itp. w tym takze bez systemu plików (np. fat16, fat32, ntfs itd.) dlatego windows moze go nie widzi. poszukaj na google jak nadac system plików dyskowi i próbuj dalej ;]

pozdro
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

panel sterowania > narz administracyjne > zarzadzanie dyskami i tam ktoras opcja (mag wymienny? nie wiem i nie sprawdze, bo siedze na linuxie).

jak tam nie bedzie dysku (obszar nie przydzielony lub "niezainicjowany") to nie wiem....
tomeks
Kontakt:

Post autor: tomeks »

ja sie podlocze, bo tez mam problem z dyskiem bo nie wiem czy to normalne.
tzn. mam dysk wd-800, i on byl podzielony na 3 partycje. i jedna ma 8mb i tam jest jakis syf i pliki sie pier.dola a reszte dziala, jak narazie. ale nie wiem czy to normalne ze jak przeucilem z dysku kumpla na swoj ok. 20 gb muzy to jak to odtworzylem w winampie to takiego zolwia lapal ze musialem kompa resetowac. pozniej znowu zrobilem nowe partycje. ale nie wiem czy to normalka ze on sie tak wiesza bo jak kumpel wrzucal tyle muzy to nic mu nie bylo ( fakt ze ma inny dysk ) i co o tym myslicie?
Xard
Kontakt:

Post autor: Xard »

paralitaxjak przez jakąs tam kieszeń USB nie działa to spróbuj normalnie pod taśmę podpiąć - w biosie zobacz czy wykrywa, jak wykrywa to utwórz partycje i sformatuj ( np. przez instalator WinXP ). Dopiero wtedy próbuj go przez kieszeń podłaczyć
[S] Manitou Stance Static 80mm, koło BFR24" 48H, 14mm, bdb stan. na PW pisać
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

A masz 100% procent pewnosci ze dysk działa? Nie wszystko co ze sklepu działa, mnie komputer tak naprawili że nie działał... ale jak już masz problem, a dysk od nich, to powinni zagwarantować zainstalowanie sprzętu, czyli w tym wypadku magiczną sztuczke dzięki której twardziel załapie :]
http://dhcyc.pinkbike.com
francuz_
Kontakt:

Post autor: francuz_ »

zresetuj komputer.
http://www.pinkbike.com/photo/1470489/
ODPOWIEDZ