dwupółka, jednopółka czy trzypółka ;]
dwupółka, jednopółka czy trzypółka ;]
mam pytanie :) ludzie mowia roznie na rozne amortyzatory a jak wlasciwie powinno być?
tak o;
1 półka : up side down
2 półka: np duro, up side down (ten z dlugimi lagami.)
3 półka: np drop off triple
tak? pozdro :)
edit: dzieks :) nie wiem jak wy ale ja duzo razy slyszalem o 3 polce :) dzieki za wyprowadzenie mnie z bledu :) jak nastepnym razem uslysze to bedzie <lol2> :)
tak o;
1 półka : up side down
2 półka: np duro, up side down (ten z dlugimi lagami.)
3 półka: np drop off triple
tak? pozdro :)
edit: dzieks :) nie wiem jak wy ale ja duzo razy slyszalem o 3 polce :) dzieki za wyprowadzenie mnie z bledu :) jak nastepnym razem uslysze to bedzie <lol2> :)
Let's ride and don't stop flying again...
No pytanie wydaje sie glupie, bo u nas juz od zawsze tak jest, ze jedna polka to jedna korona, a dwie polki to dwie korony.
Ale np. w angielskim dwupolka to "triple-clamp fork" (dlatego mamy np. Drop Offa Triple, a nie Double). Jednopolka to jak nietrudno sie domyslic to "double clamp fork", choc praktycznie sie tego nie uzywa w praktyce.
Zamiennie z powyzszym stosuje sie "single crown" i "double crown", a to juz jest to samo, co u nas. Niestety nie wiem na pewno, ale prawdopodobnie jedno z tych nazewnictw jest charakterystyczne dla USA, a drugie dla UK.
Tak tylko wspomnialem o tym, zeby byla pelnia informacji ;)
Ale np. w angielskim dwupolka to "triple-clamp fork" (dlatego mamy np. Drop Offa Triple, a nie Double). Jednopolka to jak nietrudno sie domyslic to "double clamp fork", choc praktycznie sie tego nie uzywa w praktyce.
Zamiennie z powyzszym stosuje sie "single crown" i "double crown", a to juz jest to samo, co u nas. Niestety nie wiem na pewno, ale prawdopodobnie jedno z tych nazewnictw jest charakterystyczne dla USA, a drugie dla UK.
Tak tylko wspomnialem o tym, zeby byla pelnia informacji ;)
No dobra, więc tak:a-gang pisze:A może ktoś mu wytłumaczy dlaczego tak jest. Po samych przykłdach moze nie wywnioskuje.
Amortyzatory dzielimy na jedno i dwupółkowe (wliczają się do tego wszelkie wynalazki z "triple" w nazwie)
Róznica polega na tym ile amortyzator ma półek - koron, jak zwał tak zwał. Chodzi o element, do którego przytwierdzona jest rura sterowa. Amortyzatory jednopółkowe mają tylko dolną półkę (np stare marcochy Z1, RS Pike, RST Gila). Amortyzatory dwupółkowe mają dodatkowo górną półkę, która usztywnia konstrukcję amora i zmniejsza obciążenie rury sterowej. Półka ta to druga korona, jest zamocowana do goleni i rury sterowej nad główką ramy, przykłady: Monster, RS Boxxer, Duro Triple...
Górną półkę stosuje się w widelcach o dużej wysokości (mierzona od osi koła do szczytu dolnej półki), by odciążyć rurę sterową (długi amor - długa dźwignia działająca na rurę, druga półka - dodatkowe dwie rury (golenie) przyjmujące część obciążenia), rozwiązanie spotykane w widelcach zjazdowych, w pozostałych dyscyplinach ostatnio wypierane przez widelce jednopółkowe.
półka - "pozioma deska lub płyta umieszczona w szafie lub przytwierdzona do ściany, przeznaczona do układania na niej różnych rzeczy" /PWN
Z tego wszystkiego zgadza sie chyba tylko "pozioma" ;) wiec teoretycznie nie ma zadnych powodow (poza czyms w stylu tradycji), zeby polkami nazywac tylko korony, a podkowy juz nie.
Ale ze taka "tradycja" jest i wszyscy sie tym w Polsce posluguja, to zdecydowanie nie ma sensu kombinowac z "trzypolkami" itp. Wystarczy wiedziec, ze na zachodzie jest cos w tym stylu i jak sie to ma do naszego nazewnictwa. Chyba o to chodzilo autorowi tego tematu.
Z tego wszystkiego zgadza sie chyba tylko "pozioma" ;) wiec teoretycznie nie ma zadnych powodow (poza czyms w stylu tradycji), zeby polkami nazywac tylko korony, a podkowy juz nie.
Ale ze taka "tradycja" jest i wszyscy sie tym w Polsce posluguja, to zdecydowanie nie ma sensu kombinowac z "trzypolkami" itp. Wystarczy wiedziec, ze na zachodzie jest cos w tym stylu i jak sie to ma do naszego nazewnictwa. Chyba o to chodzilo autorowi tego tematu.
-
- Kontakt: