sztywny widelec - home made
-
- Kontakt:
sztywny widelec - home made
Witam. Poniewaz nie dyponuje dużą ilością gotówki i wydawanie 200-300 zł na sztywny wideł mi się nie uśmiecha, wpadłem na pomysł czy może nie warto by zlecić wykonanie takiego widelca jakiemuś zakładowi.
I teraz tak:
-Czy robił to już ktoś z was kiedyś
-Ile mogło by to kosztować
-Czy warto się w to pakować
-Ma może ktos gotowy projekt takiego sztućca (na wzór dmr, cmp itp.)
I jeszcze jedno
Jestem kompletnie zielony w temacie materiałów, wiem że jest zwykła stal hi-ten i cr-mo, czy w zakładach mozna sobie jakby "wybrać" rodzaj stali ?
Czy sama nazwa stopu np: 4130 wystarczy ?
Bardzo prosze o konkretne (i w ogóle jakiekolwiek, ale na temat) odpowiedzi, z góry dziękuje.
Pozdro
I teraz tak:
-Czy robił to już ktoś z was kiedyś
-Ile mogło by to kosztować
-Czy warto się w to pakować
-Ma może ktos gotowy projekt takiego sztućca (na wzór dmr, cmp itp.)
I jeszcze jedno
Jestem kompletnie zielony w temacie materiałów, wiem że jest zwykła stal hi-ten i cr-mo, czy w zakładach mozna sobie jakby "wybrać" rodzaj stali ?
Czy sama nazwa stopu np: 4130 wystarczy ?
Bardzo prosze o konkretne (i w ogóle jakiekolwiek, ale na temat) odpowiedzi, z góry dziękuje.
Pozdro
www.coasterss.fotosik.pl
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
"po co zalozyles dwa tematy ? "
przypadkowo
No nie wiem co taniej, podaj przykłady
reborn kosztuje 219 i jest chyba najtańszy, ale dla mnie to on wyglada jak wideł do xc tylko wyzszy
a używki specjalnie nie chce, jeden krzywy juz kupiłem :/
zresztą w tej cenie używka to chyba tylko cmp, a wiadomo jak to z cmp jest
przypadkowo
No nie wiem co taniej, podaj przykłady
reborn kosztuje 219 i jest chyba najtańszy, ale dla mnie to on wyglada jak wideł do xc tylko wyzszy
a używki specjalnie nie chce, jeden krzywy juz kupiłem :/
zresztą w tej cenie używka to chyba tylko cmp, a wiadomo jak to z cmp jest
www.coasterss.fotosik.pl
cromo jezeli sie nie myle to chyba ciezko dostac.. ale to tylko moje przypuszczenia :)
A z czego mozna zrobic ? Z rurek :p
Na forum jest filmik co katuje 360 z dachu na sztywnym widelcu zrobionego z rurek z ogrzewania :D i sie trzymie, tylko pewnie troche wazy...
Jak masz dostep to zalatw sobie jakies rurki cieniowane i itp
Czy warto sie pakowac ? Tak
Kumpel polamal kierownice w swoim bmx-ie , dal swojemu starszemu starsza i poprawki ktore ma naniesc :P i zrobil taka pancera kiere, ze oohh :D i pomalowana na mat :)
Scianki takie jak w najgrubszych kierach NS-a ;) - tak zalatwil wczesniej bodajze 2 kiery , a ta katuje i nic :D
A z czego mozna zrobic ? Z rurek :p
Na forum jest filmik co katuje 360 z dachu na sztywnym widelcu zrobionego z rurek z ogrzewania :D i sie trzymie, tylko pewnie troche wazy...
Jak masz dostep to zalatw sobie jakies rurki cieniowane i itp
Czy warto sie pakowac ? Tak
Kumpel polamal kierownice w swoim bmx-ie , dal swojemu starszemu starsza i poprawki ktore ma naniesc :P i zrobil taka pancera kiere, ze oohh :D i pomalowana na mat :)
Scianki takie jak w najgrubszych kierach NS-a ;) - tak zalatwil wczesniej bodajze 2 kiery , a ta katuje i nic :D
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
koszt ? Wg. mnie to sprawy groszowe, a jak masz znajomych co sie kreca w takich sprawach to pewnie za piwo zrobia :)
Ja mam do swojej ramki hak dorobiony (kona) ktory jest wykonany z magnesium czy jakos tak :D nie wiem co to... ale w ch*** mocne i lekkie, napewno nie aluminium :P i dodatkowo wzmocniony ;) - tzn. pogrubiony
rower upadal na przezutke , przezutka dostawala po dupie a hak idealny ;)
Ja mam do swojej ramki hak dorobiony (kona) ktory jest wykonany z magnesium czy jakos tak :D nie wiem co to... ale w ch*** mocne i lekkie, napewno nie aluminium :P i dodatkowo wzmocniony ;) - tzn. pogrubiony
rower upadal na przezutke , przezutka dostawala po dupie a hak idealny ;)
a myślałeś o mielcu? oni co prawda już raczej ze stali nie robią ale kto wie.....może by zrobili. A co by nie mówić to zrobili sporo dużo fajnych ramek szczególnie triale są cenione więc tematyke znają.
psycho144: hak powinien być jak najmniej wytrzymały. właśnie dlatego jest wymienny, żeby mogł się łamać on a nie przerzutka, która też jest wymienna tylko drożej....
psycho144: hak powinien być jak najmniej wytrzymały. właśnie dlatego jest wymienny, żeby mogł się łamać on a nie przerzutka, która też jest wymienna tylko drożej....
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
bez sens wzwlaszcza jak myslisz ze to bedzie mniejniz 150-200 zl , masz zamiar na wlasnym zdrowi uszczadzac ? gratuluje, dobrej klasy stal bedzie ksoztowala kilkadziesiat zlotych najmniej ,dochodzi do tego obrobka i spawania , trzeba zrtobic stojak na ten iwidel zeby katy jakis trzymal , wyjdzie wiecej niz kupnow uzywki a nawet moze i nowego , odpusc sobie
www.mm-foto.pl
http://www.pinkbike.com/photo/1185950/ tu msz zdjecie mojego widelca wlasnej produkcji(rama tez). jest troche ciezki bo wazy ok. 3kg. zrobilem go z normalnych rurek i jest git. jak cos to pytaj
sprzedam rame GT Zaskar moje gg 3550639