F-44 informacje

idolek
Kontakt:

Post autor: idolek »

Sulring pisze: Tylko poco robic cos czego sprzedaje sie kilka sztuk rocznie? Bo nie wieze, ze tworca nie chce zarobic :]
No wlasnie,moze to kilka sztuk w Polsce,a moze wiecej za granice ?
yoonior
Kontakt:

Post autor: yoonior »

nikom pisze:produkcja ramy duncona kosztuje bagatela 150$. oblicz sobie ile DC zarabia na tej masówie z chin. zumbi to reczna robota, nie porownuje juz nawet dzialania czy samego wygladu bo to wg mnie smieszne... nie ublizajac uzytkownikom ram dc :)
Jeżeli już piszesz takie rzeczy, to może napisz coś, co jest w pełni wiarygodne i daje się porównać. Inaczej rozpowszechniasz tylko coś na kształt "półprawdy".

Nawet jeżeli wykonanie na Tajwanie ramy (a raczej tylko przedniego trójkąta a nie całości) kosztuje 150$, to jest to jak sądze koszt "goły" i nieporównywalny.
Do tego trzeba doliczyć zapewne koszty transportu kontenera z Tajwanu, malowanie ramy, składanie całej ramy z poszczególnych części do kupy, kontrola jakości itp itd.

(uprzedzam pytania, NIE, NIE jestem w żaden sposób związany z DC)

Na marginesie, głowę daję, że koszt wyprodukowania przedniego trójkąta do VP Free też wynosi np. 200$. A cała rama kosztuje 1600$. Jakim cudem?
Junior/G3R
www.g3riders.com
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

wookie85 rozumiem Twoj tok myślenia, ale jest jedno 'ale'. Ludzie w tym kraju będą zawsze rozpatrywać wszystko pod względem kasy i renomy danej firmy. Na chwile obecną też bym powiedział, że kupie SC VP FREE za te pieniadze... moze dlatego, że nikt na tą firme nie narzeka - jest stabilna na rynku. Fakt, że dla dużej ilosci osob ceny są 'gangsterskie' - ale tu już wchodzi w grę renoma. Dozbieraja kase na firme, która ma bogate zaplecze techniczne, cała mase innowacji, oryginalny design i sprawdzoną wytrzymałość potwierdzoną przez użytkowników...

A z Zumbi ciężko coś powiedzieć, bo jest to na chwile obecną jedna wielka zagadka. Osobiscie rama mi się podoba, ciekawie wygląda, no ale wszyscy boją sie tej ceny. Rozwazam opcje pojechania na oboz z Siarą, bo teoretycznie rowerek na f-44 ma byc tam udostepniony i po jezdzie będzie można gdybać czy rama faktycznie jest tylko dla 'zawodnikow' czy zwykły śmiertelnik też sobie na niej pojezdzi z uśmiechem na twarzy:-)

osobiscie życzę Zumbi, aby się pręznie rozwijała i stała się poważną konkurencją dla zagranicznych firm (jak SC)... ale nie w specyfikacji zapisanej na papierze i uwieńczonej ceną tylko w realu (bo papier wszystko przyjmie), i żeby było o tej firmie pozytywnie głośno na rynku rowerowym;]

peace & love
www.feel-free.pl
sudi
Kontakt:

Post autor: sudi »

nikom
Masz chyba zboczenie na temat wypowiedzi sponsorowanych - Zrób wielki banner, że osobą z dc dziękujemy na tym forum .

Zadzwoń sobie do siedziby DC i spytaj się o Pawła S. ... Każdy Ci powie, że taki tam nie robi i wogóle - nie jestem pracownikiem, byłem pracownikiem, ani też zawodnikiem jeżdżącym dla DC , a moje opinie na temat ram są z punktu zwykłego szarego klienta...

Owszem - Zgadzam się z Tobą Nikom, że rama nie dla osób którzy chcą kupić sobie tanie ramki niby do DH, ale do cholery ... No Stary - Tytanowe osie ja rozumiem i pływający zacisk ... ale nie mniej jednak nie jest to nadal cena zachęcająca nawet dla tych z ociekającymi złotówkami portfelami, właśnie dzięki temu pakietowi i pieście.... bo to kolejne pieniądze, aczkolwiek kwestia piasty jest jak najbardziej zrozumiała-wkońcu prawdziwa rama dh jak to dziadowie tego sportu powiadają 150x12mm miec musi . Naprawdę - dorzucenie jeszcze choćby samego "specjalnego" pakietu nie byłoby jakimś samookaleczeniem sie dla firmy, a tylko i wyłącznie przemyślanym zabiegiem marketingowym .

Co do ceny jeszcze - Rama nie jest SUPER DROGA, bo ma niezaprzeczalne zalety, które tę cene robią... ale no ludzie - liczmy : Rama 2,5k pln na oko, do tego dochodzi pływajacy zacisk ( ok 300zł jak mniemam ) papierkowe pierdoły z 200zł (chodzi mi o podatki dla producenta w stosunku do jednej ramy, nie o vat ) , promocja na jedną rame niech przypadnie już te 50zł (puki co serwer www) ... Wychodzi nam na czysto tak ok 3050zł za wersje TI (jak mniemam) +podatek no i zarobek dla Zumbi - Faktycznie... Paweł M.(a raczej Pan Paweł M. bo wg. tego forum mniemam, że użytkując produkt innej firmy, nie mam prawa zwracać się jak do innych użytkowników) i Jego firma nie zarabia na tym kokosów, ale jak mówię.. usprawnienie sprzedaży poszłoby fajnie, gdyby jeszcze był jednak ten pakiet w zestawie - naprawdę... a myślę, że nie zbiedniałaby na tym firma, bo mogłoby to spowodować większą sprzedaż....

Co do wkładania każdego kapitału w sprzęt dla zawodnika... Wiesz Nikom - racja, ale Pomyśl o jednej małej rzeczy . Teraz to nie zawodnik się ubiera w sprzet, a ubiera go sponsor ... i raczej sponsor pójdzie w inne marki, bo po co ma jego team jeździć na jakimśtam "handmade" z polski, jak lepszy wizerunek będzie jeżdżąc na np. Glory ... Nie mówię, że rama jest lepsza i wogóle, ale poprostu to są takie dziwne, aczkolwiek prawdziwe realia tego świata .

Generalnie w kwestii ceny, może ja się wyraże ostatecznie i jasno i mam nadzieję, że nikt tego nie zacznie podważać w stylu forumowym.

Rama jest warta swojej ceny ( jak dla mnie w tym momencie teoretycznie, ale mam nadzieje, że Panowie z myślenic mnie nie zlinczują jak się pojawię i będe chciał się przekonać na żywo i w praktyce, czy to co prawię faktycznie odnosi się do stanu prawdziwego - wkońcu wszyscy jesteśmy bikerami i chyba nie jest dostatecznym powodem, że mam obecnie cane corso , aby pałać do mnie nienawiścią na trasie), ale niestety cena ta jest zbyt duża na kieszeń polaka, nawet dość obszerną kieszeń . Poprostu produkt jest dla wąskiej grupy odbiorców, gdzie tu przyznaję rację Nikomowi (Panu Nikomowi) ... A moim skromnym zdaniem fajnym bonusem byłby jeszcze ten pakiet i cały czas przystaje przy swoim . TYLE - Czy teraz wyraziłem się zrozumiale i niepodpadam nikomu ?

jaazda
Wiesz- Częściowo Ci rację przyznaję, ale te 2-3 stówki byłoby dobrym kierunkiem ... choć jak powiedział Wookie - jak ktoś ma kase, to pewnie się dogadać można. Faktycznie, po dokładnym wyliczeniu, nie mozna powiedzieć, że Zumbi zbija na ramie kokosy, ale te 2-3 setki, można zastąpić pakietem, który przypominam- jest pod mufe 83mm... usprawniłoby to sprzedaż...
Co do zasrańców na dragach itd... Wiesz co - Ty chyba też odrazu nie Miałeś maszyny do wygładzania tras ... Każdy od czegoś zaczyna, a to, że społeczeństwo jest takie, że ludzi nie stać na "lepsze" ramy... no cóż poradzić - bo to Polska.... Generalnie faktem jest, że 90% dragstarowców, to cholerni teoretycy... osoby, które wypowiadają się na temat obrazków w sieci, lub gazetach. Generalnie mówiąc tak, powiem krótko - Szpanujesz, że niby Jesteś lepszy...a to nie rower ubiera rowerzyste -taka prawda.

Chciałbym też jeszcze podkreślić, że to, że ktoś nie ma kasy na super maszyne, to przeciez nie oznacza, że jest gorszym człowiekiem.
Ja akuratnie jak zaczynałem, nie miałem może draga z duro( popularny set), a troszkę lepszy sprzęt ( na który niemniej jednak trochę musiałem odkładać i zarobić ), teraz raczej nie mam padła, choć to nie jest mega cud świata... ale mimo wszystko mam szacunek do wszystkich innych osób, bez względu czy to właściciel draga/pointa, czy też osoba na niesamowitej zabawce, za cieżkie pieniądze- nawet, wiem, że to co teraz powiem, będzie obsrane i wyśmiane na tym forum... ale nawet i do Nemera mam szacunek jako do drugiego człowieka .

Co do porównywania vp free do f44.... no tu się zgodzę ... f44 raczej należy do klasy V10 i bynajmniej w moim odczuciu wypada lepiej od santy...

Nie wiem co mógłbym jeszcze dodać...poza tym, że Miej może trochę szacunku dla innych ludzi.

wookie85 Święta racja dla mnie ... Szczególnie o santach.

Sam nie wiem czemu za szczyt arcydzieła rowerowego,w naszym kraju uznaje się Santa Cruza ... Osobiście miałem namacalny kontakt z 5 modelami, w tym 4 najpopularniejszymi fullami ( w tym v10 i vp free) Przyznam sczerze, że miałem ostrą faze kiedyś na bullita, ale po przeanalizowaniu różnych rzeczy...minęło to .

Porównanie z butami - jak najbardziej trafne wg. mnie i odnosi się super do naszych realiów...stąd już wiadomo, dlaczego jednym z najbardziej preferowanych ubrań wśród polskiej młodzeży blokowej ( bez urazy) jest dresik marki adidas/nike itd itp...

Co do tematu kosztów w DC. Macie stu procentową racje - więcej na ramach zyskują, ale można się targować. Z innej lecz strony porównanjmy promocję marki DC- na to więcej idzie kasy...tak samo siedziba, magazyn, sieć international i ogólnie inne pierdoły... coć to faktu nie zmienia. Co do kosztów produkcji ... no akuratnie koszt produkcji CC jest nieco większy, niż to Pan Nikom mówi ( wynosi 2k pln z transportem ... liczba nie pewna, ale szacowana ...lecz z dobrych źródeł)... ale Wookie - były dyskusje na ten temat także... jak to u nas :) A nie było może aż takiego poruszenia, bo jednak w cenie 4049zł (oficjalnie) dostaje się dobrej klasy damper i piastę, co trochę ostudza dyskusję.... Jednak nie będe się o tym rozwlekał, bo będzie to źle postrzezone w tym temacie i wogóle...

Jeszcze co do Zumbi - Jeżeli firma wypuści udanego następce f44 ( f55 ?? :P ) z końcem 2008 roku... czemu nie - chętnie pojadę do Myślenic na testy i może się zaopiekuję jedną z ramek.... naturalnie jeśli społeczność Myślenicka mi pozwoli, bo raczej nie spodziewam się ciepłego powitania...)

Jeszcze raz podkreślam - jestem zwykłym klientem... W październiku podejmowalem decycję: team dh czy cane corso czy używany v10... za jakieś 2 sezony znów będzie się myśleć,a jeśli Zumbi zaoferuje mi dajmy na to następce f44 z pływającym zaciskiem i dhs-em(i obowiązkowo mufą 68-73mm) za ok 5,5k pln ... kto wie.

Pozdro i sorry jeśli kogoś uraziłem, ale poprostu troche mnie denerwuje fakt, że Nikom mnie ciągle uważa za jakiegoś tajnego agenta DC, jak ja jestem normalnym kolesiem ... a przykre to, bo lubię myslenicką atmosfere i wpadam na chełm jak tylko mam się jak przyciułać do myślenic...a nie lubię samotnie jeździć, a widzę, że z lokalesami to w tym roku będzie chyba ciężko...
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
Bullit
Kontakt:

Post autor: Bullit »

Jako potencjalny klient (w tym roku kupuje nowa rame) moge powiedziec jedno. 4k pln za NIE SPRAWDZONA rame bez dampera to za duzo! Wole nawet wydac wiecej kasy ale miec cos co nie bedzie mnie denrwowac przez nadchodzace dwa, trzy lata. Rama to powazny wydatek wiec eksperymentowanie nie jest wskazane. 4k z DHX, gwarancja na wszystko i moze bym sie skusil.
nikom
administrator
Kontakt:

Post autor: nikom »

sudi kurcze moglbys sie jakos streszczac bo mimo szczerych checi oczy mnie bola jak zaczynam czytac Twoj tekst.. z reszta nie wiem co tak po mnie skaczesz, moja opinia to moja opinia :] lokalesi z myslenic nie tacy zli jak ich maluja, wiec zapraszam w sezonie na jazde, bynajmniej nie po schodkach haha :D
sudi
Kontakt:

nikom Ja po Tobie nie skacze, tylko na forum co ja napiszę o DC, to odrazu, że moja wypowiedź jest sponsorowana... Na żywo raczej uskuteczniania tego nie było, bo mieliśmy okazję sie spotkać w listopadzie ( bodajże ) . Kązdy ma prawo do swej opinii, a Jak Przeczytasz wszystko co napisałem, to myślę, że rozwieje to wszelkie konflikty forumowe. Lokalesi z myślenic zawsze mieli i mają u mnie dobrą opinię, bo przetarło się już kilka szklaków i byłoby fajnie też jeszcze się gdzieniegdzie wybrać z lokalesami ... szczególnie na Ukleine, bo wiele słyszałem, a nie byłem. Co do schodków -Mówisz o tym placu przy rzece??:D he he... no Wiesz- jak się tak kilka razy zjedzie, to trza wpaść sie polansowac chwilke... no i naturalnie po coś do picia do tej budy za parkingiem.

Pozdro, peace i nie wchodźmy w offtopy dalej - tylko mała proźba- Daj jakieś ogłoszenie na forum, gdy będzie już traska jezdna i wyciag będzie przyjmował interesantów .
WWW.WFSPORT.PL
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

To ze nikom napisal 150$ nie bierzcie doslowanie a jak ktos wzial toniech daruje sobie dalsze wypoeiwdzi i dyskusje faktem nie podwazalnym jest ze koszt zrobienia ramki przec DC nawte po malowaniu bla bla jest mniejszy niz koszt zrobienia przez Zumbi , przynajniej na chwile obecna.

Bullit no i widzisz nikt cie nie zmusi nie kupisz i tyle. Ale moza za 2-3 lata sytuacja sie zmieni i ktos bedzie chcial kupic taka czy inn model bo dowie sie ze warto bo sprawdzona itp.

Kolejne porowannie ta rama to tak jak nie wiem specjalistyczny sprzet do wspinaczki - tylko zawodowcow ktorzy docenia produkt , chociaz i amator znajdzie sie ktory bedzie zadowolony. NMie mozna poki co do konca oceniac jakosci ramy. Nie ma na podstawie czego. Fakt slowie " mielec " sie zle kojarzy bo poniekad to prawda ale te opinie sa z rpzed 3-5 lat !! wiekszosc z was tylko ja zaslyszala a teraz rzuca miechem... Wiec poki co jak dla mnieto prdukt dla niezbyt szerokiego grona i tyle co nie znaczy ze ZLY , ze DROGI , ze DO DUPY.
www.mm-foto.pl
nikom
administrator
Kontakt:

no lajtowo, trasy beda, bajki beda... konczymy ten OT.. dajmy pogadac innym ;) pozdrro!
wojtek1111
Kontakt:

Post autor: wojtek1111 »

jaazda kulturą to ty nie grzeszysz... Ja osobiście do tej ramy nic nie mam oprócz za wysokiej ceny jak na nieprzetestowaną rame... W kwietniu zamierzam kupić dobrą ramke do DH i właśnie myślałem nad f-44 ale nie z tą ceną,jeżeli będzie mniejsza to z chęcią. tylko jak f-44 ma konkurować z tym
http://bunnyhop.pl/index.php?option=com ... &Itemid=29
wookie85
Kontakt:

normalnie bnedzie konkurowac , jak kazda inna rama i tyle , oczywiscie bedzie trudniej
www.mm-foto.pl
wojtek1111
Kontakt:

Post autor: wojtek1111 »

wookie85skoro tak mówisz, Jak się wybiore do Myślenic to mam nadzieje że będzie można się przejechać na tej ramce...
sudi
Kontakt:

wojtek1111 Pod wyciągiem łatwo znaleźć kogoś na Zumbi. Często jest i sam Loko, więc stamtąd ew. jakby nie było rowerka, to można się z Nim kopnąć do firmy jakby co . Ja mu pielgrzymki do domu robił nie będe i myślę, że napewno trafię na f44 na trasie lub na parkingu w któryś słoneczny, ciepły dzień .
WWW.WFSPORT.PL
szakal
Kontakt:

Post autor: szakal »

powiem krotko, wiecej ludzi mialo by zaufanie do Zumbi gdyby polityka firmy byla inna - kazdy chyba wie o co mi chodzi
http://miniurl.pl/12397
wookie85
Kontakt:

Tak to tez w sumie , ale zaufanie ceny nie zmieni co za tym idzie i tak by skonczylo sie na tym samym
www.mm-foto.pl
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

prawda jest taka: ramka jest za droga;] skoro mielec mógłby przypuszczalnie robić coś takiego taniej sam to jedyne wyjście jakie widze to aby sami sie zebrali i zaprojektowali (czyt. jak zumbi zerżnęli jakąś dobrą konstrukcję) i zaczęli sprzedawać bez niepotrzebnych pośredników.
Trochę śmieszne jest mówienie że za Zumbi płaci sie za to że oni ja musieli zaprojektować. Różnica tej ramki od PDC jest niezbyt duża.

* Więc mój apel do Mielca: weźcie sie do roboty, skoro umiecie zrobić coś takiego to róbcie to sami! *
nikom
administrator
Kontakt:

SeraaX pisze:Trochę śmieszne jest mówienie że za Zumbi płaci sie za to że oni ja musieli zaprojektować. Różnica tej ramki od PDC jest niezbyt duża.
rozumiem ze zyczysz Zumbi jak najgorzej, wiec moze napisz to wprost a takie bajki to opowiadaj dzieciom :))) ...i kituj gdzie indziej bo tutaj wychodzisz na lekkiego błazna.. przynajmniej w moich oczach ;)
wookie85
Kontakt:

panie zejdz na ziemie , mielec ma problemy finansowe od dluzszego czasu i takie ramki to dla nich drobnica nikt z tym nie bedzie sie przyslowiowo jebal i tyle

moze ktos mi wyjasni dlaaczego jest za droga ?
tylko nie mowcie ze santa kosztuje tyle samo to nie jest wyjasnienie poprostu dlaczego wedlug was jest droga ?
www.mm-foto.pl
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

wookie85bo kosztuje wiecej niz 2krotne srednie polskie wynagrodzenie,dlatego jej cena wyglada na nieco przesadzona.
moje zdanie jest takie:
porownywanie f44 do cc jest chybione,bo te ramy celuja w innych odbiorcow:CC to rama dla POLAKA ktory chce miec ramke do DH za uczciwe pieniadze,bez ryzykowania ze rozleci sie miedzy jedna hopa a druga.Mozna na CC pozjezdzac,pospadac,poskakac i sie polansowac.
f44-jest troche tak jak pisze Nikom (nie dokladnie,bo nie moge sie z Toba zgodzic-z zasady,sam rozumiesz ;)) to rama stricte DH,nie dla kazdego ridera.To nie polka VPfree tylko V10.

Odpowiednikiem CC w ofercie Zumbi powinnien byc dhteam,ale ta z kolei jak dla mnie ma cene z dupy.

Nikom-bardzo by sie z Toba fajnie rozmawialo,jakbys nie wyskakiwal z tymi wstawkami odnoszacymi sie do DC,naprawde bardzo.

Edit:Wojtek-ta rama transition to nie rama do racingu,a f44 ma byc rama do racingu.

Nikom-z czystej ciekawosci:ile jest tego tytanu w f44?
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
ODPOWIEDZ