F-44 informacje

BikeBert
Kontakt:

Post autor: BikeBert »

Ajz: "ramy zumbiego to czyste kopie kultowych marek."

skoro tak, to nic tylko kupowac, biorac pod uwage, ze zumbi jest 2x tansze od owych "kultowych marek"

wypowiedzi niektorych z Was zasluguja na nagrode im. Wicepremiera Prof. Dr Hab. Leppera :P

a wypowiedzi pozostalych sa "ssane z palca", jak to powiedzial szanowny [nie mylic z szanowanym] Premier Kaczor...
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Ajznajezdzaja,ale bez faktow.gdyby nie agresywny pr zumbi pewnie by tego najezdzania nie bylo,bo tak naprawde w wypadku f44 nie ma ona podstaw...
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
KoKo
Kontakt:

Post autor: KoKo »

wookie85 ladnie wyglada ale cena z duza jak cos chce sobie kupic do bika to musze sam skolowac kase. Dorabiam po lekcjach na glupi hamulec hyd. jakis miesiac. A co dopiero na rame. Santa cruz b. byl do sprzedania za 1300zl z tytana sprezyna, i nowy 66 za 1400 zl. i nie wychodzi 4000 zl tylko 2700...
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

no tak rozumiem o co ci chodzi ale to jest iny aspekt , ze kogos nie stac mnie tez na wiele rzeczy nie stac ale nie mowie ze sa drogie ;]
www.mm-foto.pl
JumpintheFiRe
Kontakt:

Post autor: JumpintheFiRe »

KoKo temat jest o F-44 a nie o tym skad wziac kase

wez nie porownoj uzywanego 5-letniego i w dodatku popekanego(jesli myslimy o tym samym) bullita do zumbi bo to bez sensu

edit: ja tez nie mam kasy na zumbi ale rama bardzo misie podoba mialem okazje ogladac na zywo i nawet sie przejechac, kazdy jezdzi na tym na co go stac gdyby bylo mnie stac na rame za 4k to zumbi bylaby jedna z powazniejszych propozycji
g3riders.com
http://matash.pinkbike.com/album/Freeride/
KoKo
Kontakt:

Post autor: KoKo »

mi tyko chodzi o cene..... mysle ze za duzo... ale moze jest watry swojej ceny.... podobny system ma ta rama http://www.dropmachine.com/forum/viewto ... sc&start=0? JumpintheFiRe ja nie wiesz o co mi chodzi to nie pisz
zuku
Kontakt:

Post autor: zuku »

hmmm

mufa 83mm:
- możliwość wsadzenia szerokiej opony, bez konieczności stosowania długiego wachacza (mała odległosc miedzy osią suportu a osią kół = lepiej jeżdżący rower), tak zeby blat i inne (napinacz, przerzutka) nie blokowały/przeszkadzały w poruszania sie wahacza, bądź wadzenia o szeroką oponę.

-możliwość wsadzenia wiekszego blatu

-mocowanie osi koła, szerokie na 150mm, w połączeniu z szerszą mufą, nie zakłóca lini prowadzenia łańcucha (w dh to też jest ważne, zeby np. łańcuch nie spadał)
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

czy ktoś miał okazję jeździć na tej ramie? jeśli tak to na czym jeździł wcześniej (obiektywność wypowiedzi;) )
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Nie jeździłem na f44 oraz nie czytałem całego posta,ale:
Ludzie nie zachwycajcie się tak vp free. To rama do enduro/fr nigdy przenigdy nie będzie tak dobrze zachowywać się na zjazdach(między innymi wysoko położony suport,jak większość sant,chociaż to poprawili) co do f44,musi pracować bosko i musi bosko się na niej popierdalać,bo geometrie to ona ma wypaśną jak dla mnie + to,że każdy może zamówić rame pod siebie. Nigdzie czegoś takiego nie dostaniecie. W dodatku myśle,że pan Loko powinien dorzucić więcej gwarancji na produkt,oraz piaste i stery:] Pozdro.
Ride 4 Fun ! Biatch !
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

freed nie nigdzie tylko Nicolai ale to już inna pułka cenowa ;) Zreszta mi sie bardziej zumbi podoba ;)
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Hehe Spaced chodziło mi o Polskie firmy;]
Ride 4 Fun ! Biatch !
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

i znów żadnych konkretów ;)
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

po 1 Kogo do cholery obchodzi czy santa jest dlugo na rynku i czy ma lepsze zaplecze?? Wazne ze robi lepsze i TANSZE ramy (lepsze bo spawane przez robota-a robot sie mysli zadziej niz jakis podpity jozek z mielca) Przypuscmy kross... wchodzac na rynek z signem fr zrobil cene tak zajefajna ze ludzie to kupowali zeby sprzedac na zcesci ALE WYPROMOWAL MARKE!! Wiem ze zumbi to mala firma... wiec po cholere taka zakladac?? Skoro itak nie jestes w stanie wyprodukowac sprzetu ktory bedzie kupowalo troche ludzi to po co?? BEZSENS Rama jest super gdybys mial z 3000000zl i mogl zalozyc wlasna hale produkcyjna, wykupic oprogramowanie potrzebne do projektowania, zatrudnic pracownikow, zrobic reklame itp. A ty produkujesz zajefajna rame w smierdzacym mielcu przez co popsules sobie opinie. Tak samo smieszny jest ten wasz program sponsorski.. TO ZWYKLA PROMOCJA a dostajesz za to reklame na kazdych zawodach i na dodatek sprzedasz wiecej tego shitu z mielca. Pozdrawiam

Aha i prosty przyklad: Niedawno kupilem rame i mialem do wyboru: Azonica recoil na..., i zumbi f44 Oczywiscie wybralem azonica- znana marka od lat, posiada doswiadczenie, spawy idealnie polozone, MIALEM JA TANIEJ. Lecz mam cicha nadzieje ze powoli firma zumbi sie rozkreci, zarobi troche i zacznie projektowac ramy nizszym kosztem w chinach ;] Rama jest naprawde ladna lecz tak jak mowia poprzednicy nikt kto nie ma duzej kwoty na kacie nie bedzie ryzykowal. Pzdr
KubuŚ-PunX DH
Kontakt:

Post autor: KubuŚ-PunX DH »

Witajcie :) Panowie Panowie nowy rok a wy takie awantury.. ja tam nie będę sie wdrażał w temat.. przeczytałem 2 ostatnie strony... ale temat chyba był o opiniach na temat ramy... pracy.. wytrzymałości... itd. a wy sie ceny uczepiliście... fakt sporo 4000 zł... ale pomogę wam rozwiązać spór.. w Sobotę jadę po tę ramę.. dokładnie F-44Ti co do ceny.. mógłbym sporo pisać ale widzę ze szanowny urzytkowinik wookie85 ma sporo racji.. moim zdaniem jakość musi kosztować !! wiem coś na ten temat bo prowadzę serwis bardzo wysoko zaawansowany technicznie... ( tokarka frezarka spawarka.. itd. ) można by w takim wypadku zapytać .. CZEMU AMORTYZATORY Marzocchi tyle kosztują albo słynny Avalanche... ? a i czemu Karpiel jest tak drogi... podobnie zaczynał jak dzisiejszy Zumbi.. poco ludzie sie sprzeczacie.. może warta tej kasy.. ? poskładam to sie odezwę na forum :) Panowie pozdrawiam i życzę miłej imprezy w sylwestra :D dobrze zakręconego :D
http://kubuspunxdh.pinkbike.com/
www.ncb.com.pl
Authorized Marzocchi Mechanics
Spaced
moderator
Kontakt:

KubuŚ-PunX DH w sumie w porównaniu z europejskimi ramami f44 kosztuje raczej normalnie. Średnia półka cenowa.
BikerJG chyba na głowe upadłeś. Masowo produkujace firmy maja znacznie niższa jakość produkcji. Myślisz, że dlaczego ludzie tak jaraja sie wykonaniem w małych manufakturach jak Turner, Ellsworth czy Yeti? Sugerujesz mi, że te ramy sa gorzej wykonane od takiego masowo produkowanego gianta czy SC? Do tego masowo produkowany sprzet ma czesto sporo oszczednych pomysłów bo przy dużej produkcji każde 2 centy zaoszczędzone na ramie sie liczą. Ogólnie w wiekszości przypadków mała produkcja to pewniejszy strzał. A co do zumbi to gdybyś zobaczył jak ludzie z bardzo dobrym sprzetem w US najarali sie na ta rame to zdziwiłbyś sie. A bikerzy na rynku amerykanskim są dużo bardziej wymagajacy od nas (też byłbyś gdybyś na luzie mógł sobie kupić worldcupa Boxa).

A z azoniciem to troche głupi przykład bo azonic to inna pułka cenowa. Wybrałeś bo tańsze i rozumiem ale wkrecanie, że rama katalogowa (dla podpowiedzi: Produkowana na tajwanie, azonic tylko przykleja logo) jest lepsza troche cienko wychodzi.

PS. Rozumiem, że ludzie maja zastrzeżenia do samego mielca ale ty akurat czepiłeś sie czegoś innego.

A co do tego, że seryjnie produkowana rama jest lepsza to czemu prawie wszystkie Worldcupowe ramy sa produkowane w małych ilosciach i poza tajwanem? Nawet iron horse, który jest i był dość tania firmą najwyższa wersje sundaya robi w stanach.
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

Spaced masz duzo racji ale azonic recoil to wyzsza polka cenowa (2600$ :) ) a ja kupilem uzywana. Niby dlaczego gorsza jakosc produkcji?? PODAJ PRZYKLADY!! Tam przynajmniej jestem pewien ze rama jest dobrze wygrzana i ze odpuscily wszystkie naprezenie ;) Ale spojz na to z tej strony ze chocby karpiel, brooklyn itp. sa produkowane w stanach, projektowane-poprawiane i dopieszczane latami. A co do tego co powiedziales o ameryce to duza kwestie odgrywa sam szpan tzn. ze taki gnojek z ameryki nie zaszpanuje v10 bo ma to kupa ludzi to kupi zumbi i bedzie sie wyroznial- tak samo jest i w pl ;] Masz troche racji ale nie do konca (ale przyznaje sie ze cos zrozumielem ) I jeszcze 1 NAJWAZNIEJSZE!! to to ze rama zumbi to poprostu kopia 2 innych ram. I nikt nie bedzie placil jakiemus kolesiowi za to ze dal rozkaz do spawania (bo sam w projektowanie pracy wlozyl niewiele-nie malo ale tez nie tyle co przy...) i bierze za to ok 3500zl!! za glupi pomysl bo spawanie w mielcu z innymi pierdolami wyjdzie z 500zl a moze mniej (wiadomo ze jednak spawa sie tam troche tego.To na tyle Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w 2008 :D
pixo
Kontakt:

Post autor: pixo »

BikerJG pisze:spawanie w mielcu z innymi pierdolami wyjdzie z 500zl a moze mniej (wiadomo ze jednak spawa sie tam troche tego.
Troche przesadziles z tym 500zł, napewno więcej, po 2. firma tez sie musi utrzymywać.

Na innych rzeczach tu wypowiedzianych sie nie znam.. :P
www.mudserwis.com
łukiś
Kontakt:

Post autor: łukiś »

BikerJG zastanów się człowieku co ty gadasz.... Kopia dwóch ram ? hahahaha ! Myślisz że to takie proste stworzyć taką ramę ?? nie wydaje mi się... niewiele pracy w projektowanie ? stworzenie takiej ramy i dopieszczenie każdego elementu aby wszystko grało to bardzo bardzo dużo czasu. :|
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9975294 rower na czesci !
Spaced
moderator
Kontakt:

BikerJG to nie jest kopia 2 ram. Sa pewne wpływy 2 ram ale to tak jakbyś powiedział, że np. Lapierre dh-230 to kopia bo sa w nim podobne konstrukcje (pionowo idzie damper jak w glory i sunday, a zasada nabierania predkosci ma również wiele cech wspólnego z FSR). Weź pod uwage, że zumbi ma jednak dość dobrą geo (ramy o których mowisz to pewnie cortina i coś jeszcze, PDC było później ), ktora jest troche bardziej nowoczesna od starych ram. Tak samo możesz zjechąc połowe ram na rynku (vide nowy tomac, commencal i turner maja baaaaaardzo zbliżoną geo i wszystkie to 1 zawiasy). Ogólnie co do us to mniej wiecej kojaze wypowiadane tam opinie i sporo ludzi to byli racerzy. Nie wszyscy sponsorowani w pełni, niektórzy na takiej zasadzie jak własnie program zumbi przez ciebie krytykowany (notabene bardzo popularny typ sponsoringu w stanach, wiekszosc riderów tak ma). Chwalona rama była własnie za bardzo fajna geo, która ludziom podchodziła. Myśle, że powinieneś pogadać z Pawłem to zrozumiałbyś, że włożył w ten projekt troche pomysłu i nie jest to czyste kopiowanie.

A co do 500zl to jeszcze w ti za to ti płacisz i za wyrobienie paru innych rzeczy. Jasne koszt nie jest wysoki ale skoro narzekasz na to to czemu nie narzekasz na azonica, który jest produkowany masowo pod wieloma markami (te fabryki od których azon bierze robia tez dla Canyona, Poison, KHS(jezu chryste) i paru innych marek)
ODPOWIEDZ