Magura hs33 - OEM czy Firmówka?

Levy
Kontakt:

Magura hs33 - OEM czy Firmówka?

Post autor: Levy »

Witam
Zamierzam kupić hs33 na tył i jako że jest z tym spory problem (na allegro i sklepach on-line mają tylko zestawy albo przód) zadzwoniłem do polskiego importera "Pol-Sport". I tu zaskoczka. Wszędzie zestawy kosztują koło 480zł. a u nich 459 sam tył. Pytam się o co chodzi, i dowiaduje się że podobno wszyscy inni mają wersje OEM (podobno to takie które zamawiają producenci rowerów) a oni mają wersje firmowe, czy coś tam. Podobno ich wersja ma większy tłoczek, lepszą konstrukcje i kompletną 5-cio letnią gwarancje (nawet po 4 latach jak zacznie ciec np. klamka, to oni przysyłają mi nową). Sprawdzałem nawet w niemieckich sklepach i faktycznie tam kosztuje koło 95 euro tył. Czy to wszystko prawda? Czy warto tyle dopłacić? Bardzo prosze o pomoc, bo nie moge się doczekać :)
Z góry dzięki i pozdrawiam wszystkich.
Nemero
Kontakt:

Post autor: Nemero »

Jak brać do "frimowe"... a wogóle rozkmiń inne hample tez... deore xt.. fajna rzecz :D sainty, juicy, code.. wsumie nie są jakies kosmicznie inne cennowo a chyba pewniejszy zakup :P
http://www.pinkbike.com/photo/1220348/
Levy
Kontakt:

Niby masz racje, ale ja potrzebuje hs33, bo zamierzam połączyć street z trialem, a niestety v-ki za słabe, tarcze za mało precyzyjne.
MaJjCin
Kontakt:

Post autor: MaJjCin »

Nemero no nie iwem czy porownywalne cenowo.. CODE kosztuje 900zł.
Levy Tarcza malo precyzyjna... a jezdziles na juicy 7? wedlug mnie trial to na tym bajka. wiesz powiem Ci tak... sam kiedys chcialem jezdzic na takim heblu w trialu... i mysle ze lepiej zaplacic bo z magura to jest tak ze trzeba zajebiscie o nia dbac bo inaczej zacznie cieknac... a tak to masz gware na 5 lat.. po takim czasie pewnie znajdziesz inny hebel albo wydzie np magura HS-44 hehehe... dalej to twoj wybor ale mysle ze lepiej doplacic a na przod raczej zwykla v-ka wystarczy;]
Levy
Kontakt:

[MaJjCin] próbowałeś na tarczówce np. stać na tylnym kole i przesunąć się do przodu o 5cm.. Przecież to fizycznie nie możliwe, średnica tarczy jest za mała, nie widziałem żeby ktoś używał tarczówek w trialu (no może Ryan Leech w "Kranked 6", ale on to pewno bez hamulca potrafi). Co do gwarancji to masz racje. Chodziło mi bardziej zkąd tak ogromna różnica w cenie sklepowej i u importera (w sklepie masz 2 lata gwarancji i 5 lat u producenta), ale wydaje mi się że kit mi wciskają.
MaJjCin
Kontakt:

Post autor: MaJjCin »

Levy Heh jasne ze probowalem a mam BLACK BOX-a i to calkiem proste... mysle ze nie ma wieksze roznicy ,a no i pozatym do magury jak i v-ek musisz miec proste kolo a jak wiadomo w trialu i streecie nie trudno o centre.... a co to magury.. chyba nie wciskaja.... dodatkowe 3 lata gwary i jak sam pisales to chyba lepsza wersja jakas. Na allegro jest pelno sprzetu typu OEM wlasnie w niskich cenach... Wiesz od producenta zawsze drozej.. Popatrz na np Gregorio.. tam to dopiero przeginaja. W sumie fakt kusi ta opcja calego zestawu za 500 no ale to juz Twoj wybor.. Ja bym stawial na Gware,,;]
Wiewiór
Kontakt:

Post autor: Wiewiór »

nie ma roznicy czy oem czy firmowka:/ nawciskali Ci kitów, poza tym juz Ci to wytłumaczono dokladnie na choody.com.

Btw. jaką masz wogóle ramę, masz mocowanie pod tarczę? bo moze nie jest to najorszy pomysł, nie gadaj ,ze nikt nie stosuje tarcz w trialu bo ostatnio jest moda na DoubleDisca (koxx monsterboy, simitra, MBK, monty 221ti,231ti, Bt Raven7.0 i wiele innych)

Wogóle, wierzysz w to ,zeby rozniły sie tłoczkiem? Jak byś sobie wtedy wyobrazał zamontowanie takiego cuda w standardowych mocowaniach 4bolt echo/zoo/zhi itp.? pomysl

Z reszta nie ważne , nie ma fizycznej różnicy miedzy OEM a "firmówkę" <lol> i tyle:) pozdro
http://www.allegro.pl/item809273323_truvativ_stylo_nowa_4x_dh_street_nie_xt_slx_lx.html
Levy
Kontakt:

Rama Dartmoor Street Fighter, mocowanie pod tarcze jest. Jeździłem do tej pory tylko w streecie, ale ostatnio się w trialu zakochałem i chciałbym to jakoś połączyć. Na Norco Momenta mnie na razie nie stać, a innej alternatywy dla ramy nie widze, więc na tej się na razie pomencze.
Levy
Kontakt:

[Wiewiór] dopiero raczkuje w trialu więc dzięki za info, obczaje temat. Hhmmmmm, i z tego co widze to wszystkie mają z tyłu hs33
szczerb_
Kontakt:

Post autor: szczerb_ »

i tak apropos HS-44 :) pare lat temu było przez chwile coś co się nazywało HS-44 Tomac i było tylko w czerwonym malowaniu ale strasznie mało tego puścili i chyba było raczej średnio udane (względem HS-33 Race Line).
BTW nie wiecie czy można gdzieś kupić takie starsze klamki z większą dźwignią od HS-24 Move ?
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
Levy
Kontakt:

No to jeszcze jedno pytanie, czym te wersje Race-line i Tomac się niby różnią od zwykłych, oprócz koloru oczywiście?
szczerb_
Kontakt:

Post autor: szczerb_ »

troche inny był profil klamki i pewnie średnica tłoka w klamce.....w końcu tym się wszytkie magury różnia....ale dokładnie nie wiem.....raz miałem tylko okazje to widzieć i nie za długo.....i jakoś w ogóle cicho o tym było a teraz to w ogóle nic znaleźć nie można...
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
ODPOWIEDZ