Jak duzy jest rynek rowerowy w Polsce?

bambaryła
Kontakt:

Jak duzy jest rynek rowerowy w Polsce?

Post autor: bambaryła »

Witam!
Tak jak w temacie, jak oceniacie rynek rowerowy w Polsce?
Ile jest osób jeżdżących amatorsko?
Ile osób jeździ profesjonalnie?
Ile jest sklepów internetowych?
Jak duże obroty finansowe mogą by w handlu?

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wszystkie te dane będą przypuszczalne (nie ma chyba jakiś profesjonalnych badań w tym kierunku).
Danych tych potrzebuję do pracy licencjackiej.

Z góry wszystkim bardzo dziękuję za pomoc!!!
Pozdrawiam
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

Skoro do pracy licenacjackiej to jak mozesz sie opierac na danych wyssanych z palca :>

zglos sie do urzedu statystycznego moze info o takich firmach , ilosci , dostaniesz , moze i obroty tez itp ale reszta to ciezko bedzie ;]
www.mm-foto.pl
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

pewnie że w GUSie takie dane powinni mieć, poza tym są firmy i organizacje monitorujące rynek i różne jego gałęzie.

jakby co to w Warszawie jest ok 148 sklepów rowerowych - dane z urzędu miasta
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
bambaryła
Kontakt:

Znalazłem informacje GUSu o obrotach branży sportowej, w tym rowerowej.
Pozostaje tylko pytanie ile osób jeździ w Polsce??
wookie85 - poprzednią (ale magisterską) też częściowo wyssałem ;) a poza tym to tylko niewielka częśc pracy dotycząca rynku sportowego.
dzięki za pomoc z tym Gusem (nie pomyślałem o najbardziej oczywistym i naturalnym źródle informacji)!
Tassadar
Kontakt:

Post autor: Tassadar »

ja bym założył 1 rower na osobę
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
bambaryła
Kontakt:

No i ilośc sklepów rowerowych?
dzięki Chrabał za Warszawę.
utros
Kontakt:

Post autor: utros »

czesc
wg mnie:
pyt1.- średnio, ciańko z dostepnoscia czesci rzadkich, niepopularnych, drogo.
pyt2.-Wez dane z zawodow downhill contest ze szczyrku ktore odbyły sie w zeszłym roku(z tego co wiem było tam najwiecej amatorów w porownaniu do innych zawodów)
pyt3.-zapytaj sie o ilosc licencji w pzkol
pyt4.-sklepow internetowych jest mało...tych dobrych i duzych...
pyt5.-zapytaj orientacyjnie w mkbiku albo rowerowy.com.

tyle
first learn to be humans then learn to ride bike!!!
Dawid_O
Kontakt:

Post autor: Dawid_O »

322 575 km^2

rynek rowerowy to nie tylko dh to tez xc szosa i pochodne...
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

tego nie ocenimy bez dokładnych danych z instytucji które się tym zajmują - rynek rowerowy jest przeogromny, z czego akurat ten obejmujący dyscypliny ekstremalne to jedna z najmniejszych jego części - trzeba pamiętać że ludzi jeżdżących xc, turystykę, rekreację czy maratony jest wielokrotnie więcej niż ludzi uprawiających dh czy fr (dlatego co komu po 150 zawodnikach na dh w szczyrku, skoro na maratonach pojawia się po 1000, a czasem ponad 2000 startujących). Nie wiem na ile to precyzyjne i wiarygodne dane, ale jakiś czas temu obiło mi się o uszy że w Polsce rocznie sprzedawanych jest ok milion nowych rowerów, ale niestety przytłaczająca większość tej liczby (znając życie 90-kilka procent) to "rowery" z reala czy geanta za 149 (60 jajek gratis).
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Ciężko będzie, bo jeden jeżdzi tak drugi tak, nie wiadomo na kogo patrzyć. Do tego duże miasta to jedno, ale mniejszych miasteczek jest dużo więcej i tam jest więcej sklepów niż w dużych wszystkich razem wziętych pewnie. Do tego sklepy internetowe to tylko mały procent, bo w stosunku ilościowym do normalnych jest ich bardzo mało, ale obroty znowuż mają większe. Osoby jeżdżace też nie są tylko w Warszawie czy Krakowie, ale jak juz wspomniałem wszędzie gdzieś ktoś się znajdzie. Do tego dane z imprez to trzeba by wszyskie wziąć z całęgo roku i powyrzucać te co się powtarzają, bo na jedna impreze nie zjechała sie jeszcze chyba nigdy cała polska z północy i południa...no i jest nas także mniej, ale dla mnie ex mtb jest dużo bardziej 'rowerowe' niż xc czy jakieś tam maratony i basta.
http://dhcyc.pinkbike.com
utros
Kontakt:

Post autor: utros »

no czyli to samo tylko by sie musiał kierowac na strony maratonow i wyscigow xc, bmx i ...rowerow poziomych...nie popadajac w skrajnosci oczywiscie ;p
first learn to be humans then learn to ride bike!!!
fridge
Kontakt:

Post autor: fridge »

Chrabał pisze: jakby co to w Warszawie jest ok 148 sklepów rowerowych - dane z urzędu miasta
fajnie i warszawa ma 1,7mln os = 1sklep na 10000so

my mamy (bielsko-biała) 4 sklepy i 200tys os... = 1 sklep 50000os:/ z tego 2są z dupy....
mar3k
Kontakt:

Post autor: mar3k »

hm... fridge to serio z dupy... w tarnowie (125tys os) znajduje sie 8 sklepow z czego 2 z dupy :) co daje nam 1 sklep na 15 625 mieszkancow
ODPOWIEDZ