Witam ,
zbliża sie nowy sezon ( a właściwie juz sie zaczął) mój rower jest juz praktycznie gotowy ale niestety dochodze do wniosku, że w rezultacie jest troche za cięzki ... Wazy około 18.5 kg i chciałbym go nieco odchudzic. Oczuwiście pierwsze do wymiany są opony, dętki , tylna obręcz ale wpadłem na pomysł żeby zmienić damper na powietrzyny.W kończu to około 500-600 g różnicy. Jak myślicie czy to sie opłaca ? jak zmieni sie charakterystyka pracy ramy ?nie musze sie bać o szczelność takich amortyzatorów? I na koniec jakie dampery powietrzne polecacie? Może manitou swinger 4-way air?? Jeśli chodzi o budżet to mam tyle ile wezmę za swingera 6 way ( właściwei nowy) + jakies 300 zł . Pozdrawiam i czekam na sensowne odpowiedzi.
ps. Na czym jeszcze mogłbym zrzucic troche wagi ? moze jakies propozycje ?
Foto bika w podpisie.
Odchudzanie roweru->damper powietrzny???
Odchudzanie roweru->damper powietrzny???
http://www.pinkbike.com/photo/6739274/
A do czego to ma byc ?
Moze siodelko , wywalibym rock chyba ze faktycznie mozesz w cos walic nim.
A damper coz maniciak dobry bedzie , fox air , ktory wcale az tak lekki nie jest jak tez pozbawione zbiorniczka jzu sporo drozszy , wez tez pod uwage ze jednak przy katowaniu latwiej bedzie taki damper uszkodzic , te lepszej klasy nowe kosztuja sporo wagowo ok 450-500g zysk bedzie ale az tak duzy jakbys sie spodziewal.
Moze siodelko , wywalibym rock chyba ze faktycznie mozesz w cos walic nim.
A damper coz maniciak dobry bedzie , fox air , ktory wcale az tak lekki nie jest jak tez pozbawione zbiorniczka jzu sporo drozszy , wez tez pod uwage ze jednak przy katowaniu latwiej bedzie taki damper uszkodzic , te lepszej klasy nowe kosztuja sporo wagowo ok 450-500g zysk bedzie ale az tak duzy jakbys sie spodziewal.
www.mm-foto.pl
Tak wiec powiem tobie ze dampery powietrzne roznie dzialaja bo poprostu malo osob na nich jezdzi (w dh/fr) i dlatego jest malo opinii ale mam kumpla ktory mial 6waya zmienil na 4waya aira i zaraz wrocil do 6waya jesli chodzi o wage dampera sprezynowego to polecam vanille rc bardzo leciutki damper naprawde.
Zmiana tarcz na 160- zal moja dupe scisnal jak to przeczytalem- roznica w wadze mala a sila hampla bardzo spada.
Gdybym mial taki rower to napewno bym zostawil damper; kupil opony speca enduro 2,3; detki tez speca bo lekkie obrecz tyl zmien na s typa korbe na deore lx/xt hallowtech
Mam karpiela na czesciach ktore napisalem damper mam avalancha dhs i amor 888rc bardzo duzo zbilem na kolach i ramie. Moj rower waży 16,5kg a wierz mi ze bedzie jeszcze lzejszy. Pamietaj o takich rzeczach jak lekka kiera mostek itp.
Powodzenia
Zmiana tarcz na 160- zal moja dupe scisnal jak to przeczytalem- roznica w wadze mala a sila hampla bardzo spada.
Gdybym mial taki rower to napewno bym zostawil damper; kupil opony speca enduro 2,3; detki tez speca bo lekkie obrecz tyl zmien na s typa korbe na deore lx/xt hallowtech
Mam karpiela na czesciach ktore napisalem damper mam avalancha dhs i amor 888rc bardzo duzo zbilem na kolach i ramie. Moj rower waży 16,5kg a wierz mi ze bedzie jeszcze lzejszy. Pamietaj o takich rzeczach jak lekka kiera mostek itp.
Powodzenia